Utbildningsutskottet säger ja till höjd åldersgräns för rätt till studiemedel
Vissa studiestödsregler ska ändras för att underlätta vidareutbildning och omskolning högre upp i åldrarna. Utbildningsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag som bland annat innebär att den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel och studiestartsstöd höjs från 56 till 60 år. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet reserverar sig mot delar av förslaget.
Studiemedel är bidrag och lån till personer som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola.
Höjd åldersgräns och senarelagd lånetrappa
Regeringens förslag innebär att den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel höjs från 56 till 60 år. Nedtrappningen i rätten att låna pengar, den så kallade lånetrappan, ska börja vid 51 år och sluta vid 60 år. Även den övre åldersgränsen för rätt till studiestartsstöd, ett bidrag som vissa arbetslösa kan få för att studera på grundskole- eller gymnasienivå, höjs från 56 till 60 år.
Höjd åldersgräns för återbetalning och avskrivning
Förslaget innebär också att vissa åldersgränser som rör återbetalning och avskrivning av studielån höjs på motsvarande sätt. Det innebär att återbetalningstiden ska vara 25 år eller det lägre antal år som återstår till utgången av det år då låntagaren fyller 64 år. Tidpunkten för avskrivning av eventuellt kvarstående skuld ska vara utgången av det år då låntagaren fyller 71 år. Regeringen föreslår också att Centrala studiestödsnämnden (CSN) ska få en något utökad möjlighet att efterkontrollera inkomster i de fall årsbeloppet för återbetalning satts ned.
Utbildningsutskottet är positivt till förslaget
Utbildningsutskottet välkomnar regeringens förslag till lagändringar. Enligt utskottet bidrar en förändrad arbetsmarknad, ökad medellivslängd och höjd riktålder för pension till ett ökat behov av omställning och vidareutbildning högre upp i åldrarna. Det ställer i sin tur krav på ändringar i studiestödssystemet som gör det möjligt att finansiera studier högre upp i åren. Utskottet anser vidare att studiestartsstödet är viktigt för att rekrytera personer som står långt från arbetsmarknaden till studier.
Mot den bakgrunden föreslår utskottet att riksdagen säger ja till regeringens förslag. Lagändringarna om studiemedel, lånetrappan och studiestartsstöd föreslås börja gälla den 1 oktober 2021. Övriga lagändringar föreslås börja gälla den 1 januari 2022.
Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget
Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet välkomnar i stora delar regeringens lagförslag, men partierna har i reservationer synpunkter på delar av det.
Sverigedemokraterna tycker att studiestartsstödet bör avskaffas i sin helhet och mot den bakgrunden anser partiet att det inte ska göras några ändringar av reglerna för stödet.
Vänsterpartiet anser att avskrivningsåldern för studielån inte bör höjas. Enligt partiet kommer en sådan förändring främst påverka låntagare som har låga inkomster och som inte klarar av att betala av studielån på utsatt tid.
Moderaterna och Sverigedemokraterna har dessutom i reservationer lämnat synpunkter som anknyter till regeringens förslag. Moderaterna anser att fler förändringar behöver göras och att regeringen ska tillsätta en ny utredning som ser över studiemedelssystemet för att ytterligare underlätta studier i vuxen ålder. Sverigedemokraterna anser att åldersgränserna i studiestödet istället ska räknas ut i förhållande till åldersgränsen för garantipension och på sätt per automatik följa samhällets utveckling.
Kontaktperson för media
Anna Ekwing, föredragande utbildningsutskottet, telefon: 08-786 54 37, e-post: anna.ekwing@riksdagen.se
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt är tisdag den 25 maj och planerad dag för beslut är onsdag den 26 maj.
Ledamöter
Utbildningsutskottets ledamöter 
Dokument
Utbildningsutskottets betänkande 2020/21:UbU17 Bättre studiestöd högre upp i åldrarna 