Civilutskottet föreslår ja till skärpt lag om månggifte
Utländska månggiften ska inte längre godkännas i Sverige. Civilutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag. Samtidigt vill utskottet att riksdagen i ett tillkännagivande uppmanar regeringen att återkomma med ett förslag där delen om undantag omformuleras så att vissa rättsliga regler ska kunna gälla även om äktenskapet inte erkänns. Flera partier har synpunkter på regeringens förslag och på tillkännagivandet.
I Sverige är det förbjudet att vara gift med flera personer samtidigt. Men månggiften som har skett utomlands mellan personer som då saknade anknytning till Sverige ser Skatteverket som giltiga i dag. Samma sak gäller för äktenskap mellan nära släktingar. Varken månggifte eller släktäktenskap ska accepteras i ett modernt och jämställt samhälle enligt regeringen, som därför föreslår skärpta regler på området.
Strängare regler även för vissa äldre äktenskap
De nya reglerna innebär att inga utländska månggiften ska vara giltiga i Sverige även om personerna inte hade någon anknytning till Sverige när de gifte sig. Förbudet ska även gälla retroaktivt för äldre äktenskap, så länge de inte har registrerats i folkbokföringen. Även äktenskap mellan nära släktingar, till exempel syskon, ska omfattas av reglerna.
För att säkra att reglerna tar hänsyn till utsatta kvinnor ska det kunna göras undantag om det finns synnerliga skäl. Det handlar om enskilda fall där en kvinna riskerar att drabbas orimligt hårt om hon mister rätten till exempelvis bodelning, underhåll eller arv. I de fallen ska kvinnans status som gift kunna erkännas.
Lagändringarna ska börja gälla den 1 juli 2021. Äktenskap som redan har registrerats av Skatteverket omfattas inte av de nya reglerna.
Vill se en annan lösning på undantagsregler
Utskottet välkomnar regeringens förslag om ett generellt förbud mot månggiften och släktäktenskap och att förbudet även ska gälla äldre äktenskap som inte har registrerats av Skatteverket. Däremot menar utskottet att det finns ett behov av att justera reglerna när det gäller undantaget vid månggifte, det vill säga att makarna ska kunna anses vara gifta för ett visst ändamål, exempelvis för rätten till arv. I motsats till regeringen vill utskottet att en utsatt person under vissa omständigheter ska kunna få ett rättsligt skydd utan att äktenskapet erkänns. Det är principiellt viktigt enligt utskottet, som därför föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att återkomma med ett lagförslag med den innebörden.
Flera partier reserverar sig
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig mot utskottets förslag till tillkännagivande. Partierna håller med om att Sverige behöver en reglering som är tydligt emot månggifte. Samtidigt behöver utsatta personer kunna få ett rättsligt skydd, och enligt partierna är regeringens lösning med ett undantag vid synnerliga skäl bra. Ett tillkännagivande behövs därför inte enligt partierna.
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill gå längre än regeringen när det gäller förbudet mot månggifte. Enligt partierna bör också redan registrerade månggiften, och även de som erkänns med stöd av undantagsregeln, upplösas. Regeringen bör därför återkomma med ett lagförslag som innebär att dessa månggiften ska upplösas genom äktenskapsskillnad.
Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna vill gå längre än regeringen när det gäller släktäktenskap. Partierna menar att samma resonemang som utskottet för om månggifte bör gälla även för släktäktenskap, det vill säga att det inte är acceptabelt att makarna i vissa fall ska anses vara gifta. I stället bör regeringen återkomma med ett förslag som i vissa fall kan ge ett rättsligt skydd utan att äktenskapet erkänns.
Kontaktperson för media
Kontaktperson är Miriam Kantor, utskottsråd civilutskottet, telefon: 08-786 66 44, e-post: miriam.kantor@riksdagen.se
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt och beslut är onsdagen den 26 maj 2021. Debatten sänds via webb-tv.
Ledamöter
Civilutskottets ledamöter 
Dokument
Civilutskottets betänkande 2020/21:CU18 Förbud mot erkännande av utländska månggiften m.m.
(publiceras 21 maj)