Bra genomslag för svenska ståndpunkter vid historisk digital IPU-församling
Den svenska delegationen fick stöd för flera av sina förslag, då den Interparlamentariska unionen (IPU) höll sin 142:a session den 24–27 maj. Det blev för första gången en digital session och temat var "Att övervinna pandemin i dag och bygga en bättre morgondag: parlamentens roll".
IPU är en global parlamentarisk organisation som fungerar som en parlamentarisk dimension av FN och består av 179 länder. IPU möts för två stora möten, sessioner, varje år. En gång på våren och en gång på hösten.
Fokus på dialog i Sveriges huvudanförande
I Sveriges huvudanförande under generalförsamlingen underströks betydelsen av interparlamentariskt samarbete, multilateralism och dialog. Sveriges delegationsledare Cecilia Widegren (M) framhöll i sitt tal där att det är viktigare än någonsin för de 46 000 parlamentarikerna inom IPU att arbeta tillsammans för att sätta interparlamentarisk dialog i centrum i de osäkra tider som pandemin skapar.
Situationen i Venezuela bland frågorna på dagordningen i IPU:s Exekutivkommitté
Efter en rad möten och omfattande diskussioner i IPU:s Exekutivkommitté – som har det högsta ansvaret inom organisationen – fick ett svenskt förslag stöd av kommitténs ledamöter. Förslaget handlar om att genomföra en undersökningskommission i Venezuela för att säkerställa ett legitimt resultat efter valen 2020 och för att inleda en dialog med ledamöter vars mänskliga rättigheter har kränkts. Förslaget lanserades första gången i februari av den svenska delegationens ordförande Cecilia Widegren (M), som är representant för den västeuropeiska gruppen i Exekutivkommittén och tillika ordförande för IPU:s finanskommitté.
Undersökningskommissionen beräknas nu genomföra sin resa till Caracas under juli månad. Kommissionen förväntas bestå av medlemmar av Exekutivkommittén, IPU:s utskott för parlamentarikers mänskliga rättigheter (som på så sätt får till en dialog på plats i Venezuela för första gången sedan 2013) och en eller flera experter från Kofi Annan Foundation i Genève.
Dynamiskt svenskt deltagande i utskottsarbetet inför IPU-församlingen
Denna 142:a session skiljde sig från de tidigare, inte bara på grund av det digitala formatet utan också för att man valt att förlägga en stor del av arbetet till de utskottsmöten som från i april föregick generalförsamlingen. I praktiken pågick sessionen därav under sex veckor och inte – som i normalfallet – under cirka fyra dagar.
Den svenska delegationen fick gehör för sina inspel redan i dessa utskottsmöten. Exempelvis godtogs merparten av de svenska ändringsförslagen till det resolutionsutkast om kopplingen mellan klimatförändringar och internationell säkerhet som behandlades i det första utskottet för internationell fred och säkerhet.
Delegationens ordförande Cecilia Widegren (M) representerade den västeuropeiska regionala gruppen i ett särskilt arbetsutskott till det första utskottet, som tog fram och föredrog resolutionsutkastet. Widegren valdes också till att ta fram ett nytt resolutionsförslag om framtida konfliktlösning och fredsprocesser i en process som hon kommer att leda fram till mars 2022 och den planerade 144:e församlingen på Bali, Indonesien, tillsammans med parlamentariker från Latinamerika och Afrika.
Det första utskottet för internationell fred och säkerhet bevakades även av Marlene Burwick (S).
Också i det andra utskottet för hållbarhetsfrågor fick den svenska delegationen gott genomslag för sina inspel, bland annat om hur konsumenterna kan styra produktionen i en mer hållbar riktning. Anförandet om detta hölls av Helena Antoni (M) som tillsammans med Eva Lindh (S) bevakade utskottets arbete.
Det tredje utskottet för demokrati och mänskliga rättigheter bevakades av Dag Larsson (S) och Ulrika Heindorff (M). Under församlingen blev Larsson också invald för att ingå i detta utskotts byrå. Mattias Karlsson (SD) följde arbetet i det fjärde utskottet för FN-frågor, där ledamöterna bland annat diskuterade dagordningen från FN 75 för att leverera inspel till en större rapport från FN:s generalsekreterare, som kommer att publiceras under sommaren 2021.
Utöver i utskottens förmöten fanns den svenska delegationen representerad i IPU:s forum för kvinnliga parlamentariker, där Cecilia Widegren (M), Eva Lindh (S) och Ulrika Heindorff (M) deltog i överläggningarna.
Ledamöter
Den svenska riksdagsdelegationen som deltog i IPU:s digitala 142:a församling bestod av:
Förutom riksdagsledamöterna ovan deltog även Ingvar Mattson, riksdagsdirektör.
Mer information
Kontaktperson för media
Björn Sondén, internationell rådgivare, Riksdagens internationella kansli, telefon 070-361 88 02, e-post bjorn.sonden@riksdagen.se