Polisen bör kunna tvångstesta personer för covid-19 efter utvisningsbeslut
Polisen bör får befogenhet att tvångstesta personer för covid-19 om det är nödvändigt för att kunna verkställa ett utvisningsbeslut. Det menar socialförsäkringsutskottet och vill därför att riksdagen uppmanar regeringen att återkomma med ett förslag om detta. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet invänder mot förslaget.
Bakgrunden till socialförsäkringsutskottets förslag är att vissa personer med avvisnings- eller utvisningsbeslut under pandemin har vägrat att låta sig testas för covid-19.
Detta förhindrar utvisningen eftersom flera länder kräver ett genomfört PCR-test med negativt testsvar för inresa i landet. Även Frontex (Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån), transitflygplatser och flygbolag med flera kräver PCR-test med negativt testsvar för att genomföra exempelvis transporter.
Hindrade utvisningar blir påfrestning för samhället
Socialförsäkringsutskottet menar att vägran att låta sig testas och på så sätt hindra verkställigheten innebär ett missbruk av systemet och leder till påfrestningar på samhället, samt på sikt även en minskad tilltro till den svenska migrationslagstiftningen.
Dessutom, menar utskottet, leder det till att de som ska utvisas på grund av brott blir kvar i landet och därmed upptar de redan reducerade platserna i förvaren.
Mot bakgrund av detta föreslår utskottet att riksdagen i ett tillkännagivande ska uppmana regeringen att skyndsamt utreda hur tvångstestning kan möjliggöras i de situationer som beskrivs.
Tvångstestning aktualiserar grundlagsfrågor och avvägningar i fråga om ingrepp i den personliga integriteten. Utskottet förutsätter att regeringen kommer att belysa såväl grundlagsfrågor som frågor om smittskydd i den fortsatta beredningen av ärendet.
Efterlyser utredning om andra nödvändiga lagändringar
Ett väl fungerande återvändande är enligt socialförsäkringsutskottet en fråga som måste få hög prioritet. Det bör därför också utredas om det finns behov av ytterligare förändringar för att säkerställa att polisen ges tillräckliga befogenheter i de fall den som ska lämna landet hindrar och försvårar för polisen.
Av den anledningen föreslår utskottet även att riksdagen ska tillkännage för regeringen att den bör utreda och vid behov föreslå andra nödvändiga förändringar i lagstiftningen på området.
Ett utskottsinitiativ bakom förslaget
Förslaget om tillkännagivanden har sin grund i ett så kallat utskottsinitiativ från socialförsäkringsutskottet. Det betyder att förslaget har väckts i utskottet och inte bygger på ett regeringsförslag eller en riksdagsmotion.
S, V och MP reserverar sig
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig mot utskottets förslag. När det gäller förslaget om testning anför partierna bland annat att man bör avvakta resultatet av de diskussioner som förs med mottagarländerna om alternativ till covid 19-testning före utresan. Det hade även varit önskvärt att inhämta yttrande från konstitutionsutskottet och socialutskottet.
Samma partier reserverar sig även mot förslaget om att utreda och vid behov föreslå lagändringar för att säkerställa polisens befogenheter då utvisning förhindras och försvåras. Partierna menar att polisen redan i dag har förutsättningar att agera när en person hindrar eller försvårar polisens arbete med att verkställa utvisningar.
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt och beslut är tisdagen den 22 juni. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt och i efterhand.
Webb-tv 
Ledamöter
Socialförsäkringsutskottets ledamöter 
Dokument
Socialförsäkringsutskottets betänkande 2020/21:SfU29 Testning vid verkställighet av utvisningsbeslut 
Kontaktperson för media
Kontaktperson är Maria Norberg, föredragande socialförsäkringsutskottet, telefon: 08-786 46 14, e-post: maria.norberg@riksdagen.se