Finansutskottet vill se mer träffsäkra krisstöd för företag
Regeringen bör se över reglerna om korttidspermittering för att underlätta för företag inom hårt drabbade branscher att behålla sina anställda. Den bör också åtgärda brister i befintliga krisstöd för enskilda näringsidkare. Det anser finansutskottet, som vill att riksdagen riktar två uppmaningar, tillkännagivanden, till regeringen om detta. S, C, L och MP säger nej till tillkännagivandet som gäller korttidspermittering i en reservation.
Som en följd av coronapandemin beslutade riksdagen under våren och hösten 2020 om flera krisstöd för att rädda jobb och för att sunda företag ska kunna övervintra pandemin. Nu vittnar många enligt finansutskottet om att krisstöden behöver justeras för att nå fram i större utsträckning.
Utskottet föreslår därför att riksdagen riktar två tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen:
• | Regeringen bör så fort som möjligt se över reglerna om korttidspermittering för att underlätta för företag inom hårt drabbade branscher att behålla sina anställda. Det handlar till exempel om säsongsberoende företag och branscher. |
• | Regeringen bör så fort som möjligt åtgärda vissa brister i befintliga krisstöd för enskilda näringsidkare. Regelverket bör göras mer flexibelt när det gäller jämförelseperiod för enskilda näringsidkare som har varit föräldralediga eller sjukskrivna föregående år. Reglerna bör ses över så att omsättningsstöd kan beviljas också för enskilda näringsidkare som fått arbetslöshetsersättning. |
I de fall där regeländringarna kräver riksdagsbeslut ska regeringen återkomma så fort som möjligt till riksdagen med sådana förslag.
Förslagen om tillkännagivanden är utskottsinitiativ. Det betyder att utskottet har lagt fram förslagen på eget initiativ och att de inte kommer från regeringsförslag eller motioner.
S, C, L och MP säger nej till tillkännagivande om korttidspermitteringar
S, C, L och MP säger i en reservation nej till förslaget om tillkännagivande som gäller korttidspermitteringar. Bland annat skriver partierna att en rad förlängda och förstärkta stöd snart kommer att behandlas av riksdagen. Vidare har regeringen nyligen remitterat ett förslag om korttidspermittering till Lagrådet som innebär att staten tar en större andel av kostnaderna och att en ny nivå för arbetstidsminskning på 80 procent införs. Partierna skriver att det är komplext att utforma krisstöd och att de noga följer utvecklingen.
Kontaktperson för media
Camilla Holmén, utskottsråd finansutskottet, telefon 08-786 43 42, e-post camilla.holmen@riksdagen.se.
Preliminär dag för debatt och beslut
Onsdag den 27 januari.
Ledamöter
Finansutskottets ledamöter 
Dokument
Finansutskottets betänkande 2020/21:FiU38 Mer träffsäkra krisstöd för företag för att möta coronapandemins konsekvenser 