Möjlighet till betyg från årskurs 4
Efter drygt tre års försöksverksamhet vill regeringen nu införa möjlighet att sätta betyg i årskurs 4 och 5 för de skolor som vill. Utbildningsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till förslaget. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna invänder mot förslaget i varsin reservation.
(Rättelse: I tidigare version stod fel datum för publicering av utskottets betänkande. Rätt datum är 26 februari och detta är nu ändrat.)
Sedan hösten 2017 har ett antal skolor gett betyg från årskurs 4 inom ramen för en försöksverksamhet. Enligt regeringens förslag ska nu alla skolor som önskar kunna införa betyg från årskurs 4.
Om riksdagen säger ja till förslaget blir det från den 1 april 2021 möjligt för rektorer att besluta om betyg från årskurs 4. Förändringarna gäller årskurs 4 och 5 i grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och i årskurs 5 och 6 i specialskolan.
Beslutet tas i samråd med lärare
Innan en rektor tar beslutet om att införa tidigare betyg i en skola ska lärarna få tillfälle att yttra sig. Beslutet ska sedan meddelas skolans huvudman – det vill säga kommunen för kommunala skolor eller styrelsen för fristående skolor – som i sin tur anmäler ändringen till Skolverket. Samma ordning ska gälla för att upphäva beslutet och gå tillbaka till betyg från årskurs 6.
Viktigt att följa utvecklingen
Utbildningsutskottet ser positivt på förslaget. Utskottet menar att det visserligen finns ett värde i att betygssystemet är utformat på samma sätt i alla skolor, men att det även finns ett värde i att ge rektorer en frihet att bestämma vad som passar bäst för den skolenhet som de ansvarar för.
Utskottet betonar också möjligheten för skolorna att använda sig av erfarenheter som samlats in under försöksperioden. Här utgår utskottet från att införandet av tidigare betyg görs i syfte att höja kunskapsresultaten och att det ligger i skolornas intresse att följa utvecklingen.
M, SD, V och KD partier reserverar sig
Flera partier invänder mot förslaget och redogör för sina ståndpunkter i varsin reservation.
Moderaterna menar att betyg bör ges från årskurs 3 och att det bör gälla samtliga grundskolor i Sverige. Partiet menar bland annat att det skulle göra betyg till ett mer naturligt och självklart inslag i skolan samtidigt som det ger större tydlighet kring hur väl undervisningen fungerar och vilket stöd eleverna behöver.
Sverigedemokraterna invänder mot att de tidiga betygen blir valfria och tycker att betyg från årskurs 4 istället ska införas obligatoriskt på alla skolor. Anledningen är bland annat att partiet befarar en ojämlikhet mellan skolorna om det är upp till rektorerna att ta beslutet.
Vänsterpartiet invänder mot förslaget bland annat eftersom partiet menar att det inte finns någon forskning som talar för att tidiga betyg har positiv effekt för inlärningen. Partiet anser också att det finns en brist i att införa tidigare betyg innan utvärderingen av försöksverksamheten är klar.
Kristdemokraterna invänder mot att regeringen inte har utrett hur försöken med betyg från årskurs 4 har påverkat kunskapsinhämtningen innan den lagt fram förslaget.
Kontaktperson för media
Catarina Molin, föredragande utbildningsutskottet, telefon: 08-786 42 48, e-post: catarina.molin@riksdagen.se
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt och beslut är 3 mars. Debatten sänds via webb-tv.
Ledamöter
Utbildningsutskottets ledamöter 
Dokument
Utbildningsutskottets betänkande 2020/21:UbU9 Möjlighet till betyg från årskurs 4 (publiceras 26 februari) 