Extra ändringsbudget: Förslag om en mer flexibel sjukförsäkring
Regeringen föreslår ytterligare åtgärder för att lindra konsekvenserna av coronavirusets spridning. Förslaget innebär att statens utgifter 2021 ökar med 250 miljoner kronor genom att sjukförsäkringen blir mer flexibel för vissa långtidssjukskrivna personer. Finansutskottet föreslår att riksdagen säger ja till förslaget. Utskottet vill också att riksdagen i två tillkännagivanden uppmanar regeringen att se över förutsättningarna för enskilda företagares rätt till a-kassa. Flera partier har synpunkter i olika reservationer.
Coronapandemin bedöms även fortsättningsvis få betydande konsekvenser i samhället och har bland annat lett till långvariga sjukskrivningar. Det har blivit tydligt att reglerna för sjukförsäkringen i vissa fall inte är tillräcklig flexibla. Regeringen föreslår därför ytterligare åtgärder i en extra ändringsbudget för 2021. Finansutskottet välkomnar regeringens förslag och föreslår att riksdagen säger ja till det.
180-dagarsprövningen ska skjutas upp
I dag bedöms en sjukskriven persons arbetsförmåga mot sin arbetsgivare under de första 180 dagarna för bibehållen sjukpenning. Från dag 181 bedöms i stället arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. Enligt regeringens förslag ska prövningen av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden efter dag 180 skjutas upp till dag 365. Det gäller dem där mer talar för än emot att att de kan återgå till sitt arbete inom 365 dagar. Syftet är att förhindra att de personerna förlorar sin sjukpenning.
Lagändringarna föreslås börja gälla den 15 mars 2021.
Utgifterna ökar med 250 miljoner
Regeringens förslag till extra ändringsbudget innebär att utgifterna för sjukpenning och rehabilitering i statens budget ökar med 250 miljoner kronor 2021, och med 300 miljoner kronor 2022.
Enskilda företagare bör få bättre villkor för a-kassa
Även enskilda företagare har drabbats hårt av pandemin. Därför menar finansutskottet att a-kassereglerna för den gruppen behöver anpassas. Det så att företagarna lättare kan återuppta sin verksamhet när pandemiläget förändras. Enligt utskottet bör företagare som får a-kassa kunna utföra vissa uppgifter utan att bli av med sin ersättning. Det gäller exempelvis marknadsföringsuppgifter och att upprätthålla kundkontakter. De bör också kunna ta på sig vissa begränsade uppdrag.
Mot den bakgrunden föreslår utskottet att riksdagen i två tillkännagivanden uppmanar regeringen att skyndsamt se över förutsättningarna för enskilda företagares a-kassa.
Utskottsinitiativ bakom tillkännagivandena
Förslaget till tillkännagivanden är så kallade utskottsinitiativ, vilket betyder att de har väckts i utskottet och inte bygger på en proposition från regeringen eller motion från ledamöterna.
Flera partier har synpunkter
Moderaterna reserverar sig mot regeringens förslag. Enligt partiet är inte ett permanent avsteg i reglerna om sjukpenning rätt väg att gå. I stället bör regeringen återkomma med ett förslag om ett tillfälligt undantag om uppskjuten 180-dagars prövning för dem som har varit smittade av covid-19.
Sverigedemokraterna står bakom förslaget men lämnar synpunkter på delar av det i en reservation. Bland annat vill partiet att regeringen utvärderar bedömningen av arbetsförmågan efter dag 365 så att även den som kan återgå på deltid kan få sjukpenning.
Kristdemokraterna är positiva till regeringens förslag men påpekar bland annat i en reservation att regeringen bör utvärdera rehabiliteringsprocessen så att den inte försenas genom att personer som har påbörjat rehabilitering förlorar sin sjukpenning vid dag 180 om den inte är klar.
Vänsterpartiet välkomnar regeringens förslag men anser att regeringen snarast bör lägga fram alla förslag från en tidigare genomförd utredning om sjukförsäkringen.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker inte att ett tillkännagivande om arbete i begränsad omfattning behövs. Partierna ser inte att förslaget skulle underlätta situationen för företagarna, utan menar att det pågående arbetet med ändringar i omställningsstödet är tillräckligt.
Centerpartiet och Liberalerna står bakom utskottets tillkännagivande om arbete i begränsad omfattning, men poängterar att ändringar av lagstiftningen tar tid. Det är viktigt att det är tydligt att ändringarna är tillfälliga.
Kontaktperson för media
Cecilia Renmyr, föredragande finansutskottet, telefon: 08-786 43 40, e-post: cecilia.renmyr@riksdagen.se
Planerad dag för debatt och beslut
3 mars 2021. Debatten sänds via webb-tv.
Ledamöter
Finansutskottets ledamöter 
Dokument
Finansutskottets betänkande 2020/21:FiU41 Extra ändringsbudget för 2021 – Vissa ändrade regler inom sjukförsäkringen
(publiceras 26 februari)