Kriminalvården bör ansvara för sluten ungdomsvård
Sluten ungdomsvård är en kraftfull reaktion på ett allvarligt brott som en ung person har begått. En kommande utredning ska se över reglerna för sluten ungdomsvård. Utredningen bör även föreslå en flytt av ansvaret till Kriminalvården och att taket för maximal vårdtid höjs. Justitieutskottet vill att riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, om det till regeringen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig mot förslaget.
Om du är under 18 år och begår ett allvarligt brott, så döms du i regel till sluten ungdomsvård istället för till fängelse. Vårdtiden är lägst 14 dagar och högst fyra år. Statens institutionsstyrelse, Sis, ansvarar för den slutna ungdomsvården som bedrivs vid sex ungdomshem runt om i Sverige. Sis har sammanlagt 68 platser för sådan vård. Strafftiden var i genomsnitt knappt ett år för de unga som togs in under år 2020. 26 rymningar skedde.
Utredning av den slutna ungdomsvården
Regeringen har aviserat att en utredning inom kort kommer att se över reglerna för den slutna ungdomsvården. Utredningen ska även undersöka om samma kontroll- och stödsystem ska införas som Kriminalvården i dag har för dem som friges från fängelse, och vilken myndighet som i så fall ska ansvara för det.
Flytta ansvaret och höj maxtiden
Justitieutskottet anser att de som döms till sluten ungdomsvård ofta redan har en kriminell livsstil, som Kriminalvården kan ha en större kompetens än Statens institutionsstyrelse att ta hand om. Dessutom tycker utskottet att antalet rymningar visar att säkerheten hos Sis fortfarande är eftersatt i jämförelse med inom Kriminalvården.
Utskottet vill därför att riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att den kommande utredningen ska ta som utgångspunkt att hela ansvaret för den slutna ungdomsvården flyttas till Kriminalvården. I direktivet till utredningen ska det även framgå att den maximala vårdtiden ska höjas för att bättre motsvara brottslighetens allvar, föreslår utskottet.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig mot förslaget om ett tillkännagivande. Partierna tycker inte att en flytt av ansvaret till Kriminalvården är den bästa lösningen på dagens problem och hänvisar till pågående arbete med att stärka säkerheten inom Sis.
Utskottsinitiativ bakom förslaget
Förslaget om ett tillkännagivande är ett så kallat utskottsinitiativ. Utskottet föreslår på eget initiativ ett riksdagsbeslut. Förslaget kommer inte från en proposition från regeringen eller en motion från riksdagsledamöter.
Kontaktperson för media
Media kan kontakta Elizabeth Lindell, föredragande justitieutskottet, telefon: 08-786 53 51, e-post: elizabeth.lindell@riksdagen.se.
Planerad dag för debatt och beslut
Debatt och beslut i ärendet planeras till den 21 april. Följ dem direkt eller i efterhand via webb-tv.
Webb-tv 
Ledamöter
Justitieutskottets ledamöter 
Dokument
Justitieutskottets betänkande 2020/21:JuU39 Översyn av regleringen om sluten ungdomsvård 