Uppföljning av reglerna om uppehållstillstånd för gymnasiestudier
En arbetsgrupp inom socialförsäkringsutskottet har genomfört en uppföljning av tillämpningen av reglerna om uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Uppföljningen visar bland annat att flertalet av dem som har ansökt om uppehållstillstånd för gymnasiestudier också har fått det och att de studerar. Samtidigt framkommer att en oklar ansvarsfördelning mellan exempelvis myndigheterna har påverkat aktörernas verksamhet negativt. Kommunerna anger att de har fått bristfälligt stöd från vissa aktörer.
I den så kallade tillfälliga lagen från 2016, som begränsar möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, infördes 2017 och 2018 regler om uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Uppföljningen har fokuserat på att beskriva hur myndigheter och kommuner har använt 2018 års gymnasieregler.
I tillfälliga lagen finns en bestämmelse som ger möjlighet för den som har haft uppehållstillstånd för studier att få permanent uppehållstillstånd om han eller hon kan försörja sig. Få av dem som har beviljats uppehållstillstånd för studier har nått så långt i tillståndsprocessen att en prövning av frågan om permanent uppehållstillstånd har blivit aktuell. Detta har bidragit till att uppföljningen inte omfattar frågan om permanent uppehållstillstånd. Socialförsäkringsutskottets arbetsgrupp anser att det kan ligga ett värde i att genomföra en utvärdering som omfattar regeln om permanent uppehållstillstånd för dem som har haft tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier vid en senare tidpunkt.
Arbetsgruppen anser att civilsamhället har varit och är en betydelsefull aktör och att det därför vore värdefullt att titta närmare på den roll som civilsamhället har och har haft. Av tidsmässiga skäl har det inte varit möjligt att inkludera detta i uppföljningen.
Uppehållstillstånd beviljat i de flesta fall
Uppföljningen visar bland annat att Migrationsverket fram till april 2020 har beviljat flertalet, nära 8 000, inkomna ansökningar om uppehållstillstånd enligt 2018 års gymnasieregler. Syftet med 2018 års gymnasieregler får därmed anses uppnått, nämligen att så många som möjligt i målgruppen kan beviljas ett uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Ett sådant uppehållstillstånd kan sedan leda till möjlighet att söka arbete, etablera sig på arbetsmarknaden och beviljas permanent uppehållstillstånd vid försörjning.
Civilsamhället tar stort ansvar för boende
Uppföljningen visar att andelen personer som flyttar runt mellan temporära boenden eller befinner sig i akut hemlöshet ökar ju större kommunen är. Flertalet personer har ordnat sitt boende med hjälp av civilsamhället, det vill säga utan hjälp från kommunen. Det framkommer också att det finns en stor osäkerhet om hur boendesituationen ser ut i de större kommunerna. De mindre kommunerna har i högre grad ordnat boende för målgruppen. Civilsamhället tar ett stort ansvar för personernas boende.
Försörjningsformer
I januari 2020 hade nästan 90 procent av personerna fått studiehjälp, studiemedel eller båda dessa studiestödsformer. Flertalet kommuner ställer krav på att personerna ska ansöka om studiestöd innan ekonomiskt bistånd kan beviljas. Samtidigt har en övervägande andel av kommunerna angett att de har beviljat ekonomiskt bistånd till personer i målgruppen.
Utbildningen
Av uppföljningen framgår det att hälften av kommunerna har vidtagit särskilda åtgärder för att tillgodose målgruppens efterfrågan på utbildningsplatser. Nära 70 procent av personerna går introduktionsprogram i gymnasieskolan, yrkesprogram i gymnasieskolan eller sammanhållen yrkesutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen. De inhämtade uppgifterna tyder på att den stora majoriteten av personerna i målgruppen deltar aktivt i undervisningen.
Tillfälliga lagens regler har påverkat skolornas verksamhet, men myndigheterna arbetar för att ge stöd. Det förefaller som att planeringen av vissa elevers utbildning anpassas för att kunna ge möjlighet till uppehållstillstånd, och att även val av utbildning kan påverkas av utsikterna till uppehållstillstånd. Arbetsgruppen anser att det är bekymmersamt att arbetsbelastningen har ökat och att arbetssituationen har påverkats i skolorna.
Samverkan och ansvarsfördelning mellan olika aktörer
Arbetsgruppen konstaterar att gymnasiereglerna i tillfälliga lagen och reglernas förhållande till anslutande regelområden är komplexa och svårtydda. I uppföljningen framhåller flera aktörer att en oklar ansvarsfördelning mellan dem har haft negativa effekter på den verksamhet de bedriver. Kommunerna anger att de har fått bristfälligt stöd från vissa aktörer. Det arbete som aktörerna har lagt ned har stor betydelse för att reglerna i tillfälliga lagen och anslutande regelområden ska kunna fungera så effektivt som möjligt. Arbetsgruppen anser att detta arbete bör fortsätta.
Rapport om uppföljningen och internt seminarium
Socialförsäkringsutskottet har beslutat att publicera uppföljningsrapporten. Ett internt seminarium kommer att hållas torsdagen den 26 november 2020 för utskottets ledamöter och representanter för aktörerna. Det som sägs under seminariet kommer att nedtecknas och publiceras i en rapport.
Ledamöter
Socialförsäkringsutskottets arbetsgrupp:
Dokument
Rapport från riksdagens socialförsäkringsutskott:
2020/21:RFR2 Uppföljning av tillämpningen av gymnasiereglerna 
Rapport från internt seminarium om uppföljningen (publiceras efter den 26 november 2020):
Socialförsäkringsutskottets uppföljningsarbete 
Kontaktpersoner för media