Utskott motsätter sig sänkta försörjningskrav för permanent uppehållstillstånd enligt tillfälliga lagen
Justitiedepartementet har föreslagit att kraven på försörjningsförmåga för att få permanent uppehållstillstånd i vissa fall ska sänkas tillfälligt. Förändringen kan göras utan beslut i riksdagen, men socialförsäkringsutskottet föreslår att riksdagen i ett tillkännagivande ska uppmana regeringen att inte genomföra förändringen. S, V och MP reserverar sig mot utskottets förslag och C avstår från att ta ställning.
För att beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige enligt den så kallade tillfälliga lagen krävs idag att personen ska ha en anställning som varar i minst två år. Justitiedepartementet presenterade nyligen ett förslag till förordningsändring som innebär att en tidsbegränsad anställning som är avsedd att vara under minst ett år räcker för ett permanent uppehållstillstånd.
Bakgrunden till den föreslagna förändringen är att covid-19-pandemin bedöms göra det betydligt svårare att få en varaktig anställning. Förslaget påverkar bland annat den grupp som har beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd i enlighet med de så kallade gymnasiereglerna.
Regeringen kan själv besluta om förändring
Riksdagen har tidigare bemyndigat regeringen att meddela föreskrifter om vilka krav om försörjningsförmåga som ska gälla för permanent uppehållstillstånd. Beslutet om en förändring behöver alltså inte gå via riksdagen utan kan tas av regeringen.
Utskottet vänder sig emot lättnader
Enligt socialförsäkringsutskottets mening bör förslaget inte genomföras. Utskottet menar att Sverige behöver en ansvarsfull och långsiktigt hållbar migrationspolitik och vänder sig emot lättnader i
regelverket som gör det enklare för personer utan skyddsskäl att beviljas permanent uppehållstillstånd. Utskottet föreslår därför att riksdagen ska rikta en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om detta.
Utskottsinitiativ bakom förslaget
Förslaget om tillkännagivande har sin grund i ett utskottsinitiativ. Det innebär att ett utskott på eget initiativ lägger fram ett förslag till riksdagsbeslut. Förslaget kommer alltså inte från en proposition från regeringen eller en motion från ledamöter, vilket annars är det vanliga.
S, V och MP invänder och C avstår från att ta ställning
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet invänder mot förslaget till tillkännagivande i en reservation. Partierna menar att den föreslagna förändringen är nödvändig eftersom det kan antas ha blivit väsentligt svårare att få en anställning i det skärpta arbetsmarknadsläget som pandemin fört med sig, inte minst i de branscher där många nyanlända får sin första anställning, som hotell- och restaurangbranschen.
Centerpartiet avstår från att ta ställning till förslaget. Partiet lämnar ett särskilt yttrande och menar där att regeringens förslag innebär ytterligare avsteg från principen om en förutsebar lagstiftning. Partiet är kritiskt till denna förändring, men anser samtidigt att regeringen har rätt att besluta om förordningar.
Kontaktperson för media
Finn Hultin, föredragande socialförsäkringsutskottet, telefon: 08-786 60 78, e-post: finn.hultin@riksdagen.se 
Planerad dag för debatt och beslut
Debatt och beslut sker 3 december.
Ledamöter
Socialförsäkringsutskottets ledamöter 
Dokument
Socialförsäkringsutskottets betänkande 2020/21:SfU12 Försörjningskravet för uppehållstillstånd enligt tillfälliga lagen 