Till innehåll på sidan

Vikten av investeringar i Sverige

Skriftlig fråga 2022/23:201 av Ida Ekeroth Clausson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
1899-01-01
Inlämnad
2022-12-20
Överlämnad
2022-12-20
Anmäld
2022-12-21
Sista svarsdatum
2023-01-03
Svarsdatum
2023-01-11
Besvarad
2023-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Just nu pågår en global klimatkapplöpning där företag tävlar om att ta fram nya tekniker och produkter som ersätter det fossila. Det är viktigt att vi ser till att de nya jobben som klimatomställningen skapar hamnar i Sverige. Det är länderna i framkant av omställningen som kommer att se högst tillväxt och flest jobb, inte de länder som fortsätter att vara beroende av fossila bränslen. Det är inte många år sedan den förra moderata statsministern sa att industrin var ”basically gone”. Sedan dess har en socialdemokratisk regering bidragit till den renässans svensk industri fått genom att ta ledartröjan i den gröna omställningen. Socialdemokraternas satsningar har möjliggjort en grön industriell revolution. Vi kan nu se att Sverige är på väg att bli en supermakt inom batteritillverkning. Det märks inte minst i min hemstad Mariestad, där Volvo kommer etablera en batterifabrik som blir ett lyft för hela Skaraborg. Men om Sverige ska fortsätta vara en föregångare i den gröna omställningen och konkurrera om arbetstillfällena kan vi inte slå oss till ro. Därför är det oroväckande att högerregeringen tillsammans med Sverigedemokraterna bytt inriktning på Sveriges klimatpolitik. Nu bedrivs i stället en politik som ökar utsläppen samtidigt som regeringen inte verkar bry sig om ifall klimatmålen nås. Samtidigt har andra länder insett att investeringar behövs inom grön teknik. Ett exempel är USA där de i augusti introducerade Inflation Reduction Act, IRA för att minska koldioxidutsläppen. Nu varnar även delar av näringslivet för att Sverige och EU tappar i konkurrenskraft och att investeringar riskerar att hamna utomlands, till exempel i USA.
Med anledning av detta vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:
Hur avser ministern att agera för att se till att investeringar i grön teknik även fortsättningsvis hamnar i Sverige, i stället för att företag söker sig utomlands?
 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.