Upptagande av markförlagd kabel

Skriftlig fråga 2024/25:300 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-10-22
Överlämnad
2024-10-22
Anmäld
2024-10-23
Svarsdatum
2024-10-30
Sista svarsdatum
2024-10-30
Besvarad
2024-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

På många håll i landet har kopparnätet avvecklats. Det har till exempel då varit Telia som stått för det som transporteras i nätet och det statliga Skanova som äger själva ledningen eller kabeln. Där det funnits luftledning har man börjat plocka ned stolpar samt också ta ned koppartråden. 

Det som däremot är lite osäkert är hur det blir med den kopparkabel som finns nedgrävd runt om i landet. Ett exempel på en sådan är en kabel mellan Gudhem och Trollhättan, där en markförlagd kabel kan vara nedgrävd rätt över en lantbrukares eller markägares åker. Denna kabel har också ledningsrätten upphört vid. 

Om man från statligt håll tar bort de ledningar och kablar som inte används, till exempel luftkabel, bör så även ske med den markkabel som inte längre används. Det finns en stor risk att exempelvis lantbrukaren som brukar jorden plöjer av en kabel. Därför bör det enda rätta vara att ta bort sådan kabel som inte längre används.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

Kommer ministern och regeringen att verka för att markförlagda kablar som inte längre används tas upp ur marken för att det till exempel ska vara lättare att bruka jorden?

Svar på skriftlig fråga 2024/25:300 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Svar på fråga 2024/25:300 Upptagande av markförlagd kabel

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Svar på fråga 2024/25:300 av Mikael Larsson (C)
Upptagande av markförlagd kabel

Mikael Larsson har frågat mig om jag och regeringen kommer att verka för att markförlagda kablar som inte längre används tas upp ur marken för att det till exempel ska vara lättare att bruka jorden.

Vad gäller anläggande av elledningar så utgör det typiskt sett tillståndspliktig verksamhet som regleras särskilt i ellagen och i enlighet med miljöbalkens regler. Större elledningar byggs ofta med stöd av ett särskilt tillstånd, en så kallad nätkoncession för linje. Sådana anläggningar ska enligt 2 kap. 51 § ellagen (1997:857) tas bort i den utsträckning det behövs ur allmän eller enskild synpunkt om ledningen inte längre får användas. Det är Energimarknadsinspektionen som prövar och utövar tillsyn i sådana ärenden.

För elledningar som omfattas av nätkoncession för område eller som inte är koncessionspliktiga gäller den allmänna principen i 2 kap. 8 § miljöbalken att den som har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som medfört skada eller olägenhet för miljön ansvarar för att avhjälpa eller ersätta skadan eller olägenheten. Om en elledning inte längre behövs och eventuella tillstånd, ledningsrätter eller avtal har slutat gälla, kan tillsynsmyndigheten förelägga verksamhetsutövaren att ta bort kablarna om det inte redan är reglerat genom t.ex. avtal.

Tillsyn ska enligt 26 kap. 1 § miljöbalken ske i den utsträckning det är nödvändigt för att efterleva miljöbalkens regler samt föreskrifter, domar eller andra beslut som har meddelats med stöd av balken och kan ske antingen på tillsynsmyndighetens eget initiativ eller efter anmälan. Om tillsynsmyndigheten bedömer att det inte är motiverat att ta upp en elkabel med hänvisning till miljöbalken blir frågan civilrättslig mellan markägaren och verksamhetsutövaren.

Frågan om återställande kräver en bedömning från fall till fall utifrån de specifika omständigheterna. Regeringen har förtroende för att myndigheterna gör relevanta avvägningar utifrån gällande regelverk och avser inte i dagsläget ändra på den gällande ordningen.

Det finns därutöver en kostnadsfri tjänst finansierad från offentliga medel som kan minska risken för att man gräver av ledningar, Ledningskollen. Tjänsten kan användas av både privatpersoner, företag, myndigheter, kommuner och andra som ska planera eller utföra markarbeten. Detta underlättar kommunikation mellan ägare av ledningar, kablar och annan infrastruktur och de som vill veta var dessa finns.

Stockholm den 30 oktober 2024

 

 

 

Ebba Busch

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.