Undvikbara vårdskador och patienternas säkerhet
Skriftlig fråga 2016/17:897 av Cecilia Widegren (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-02-20
- Överlämnad
- 2017-02-21
- Anmäld
- 2017-02-22
- Sista svarsdatum
- 2017-03-01
- Svarsdatum
- 2017-03-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Hälso- och sjukvården i Sverige har bland Europas allra längsta väntetider. Ännu en helt ny rapport från Socialstyrelsen, Öppna jämförelser 2016 – Säker vård, har lagts fram. Den förstärker bilden av en utveckling med växande regionala skillnader mellan landsting/regioner avseende undvikbara vårdskador och patienternas säkerhet i stort.
Rapporten visar att andelen patienter med trycksår (undvikbar vårdskada) har minskat från 16,8 procent 2011 till 13,2 procent 2016 inom sluten vård. Det är ett steg i rätt riktning. Emellertid visar samtidigt Socialstyrelsens sammanställning att detta inte alls gäller alla landsting/regioner.
Tvärtom har de regionala skillnaderna avseende trycksår som drabbar patienter ökat och är mycket stora. En stor andel av trycksåren går att undvika med förebyggande åtgärder. Det handlar exempelvis om att bedriva ett långsiktigt systematiskt arbete, samverka mellan olika professioner för att anpassa åtgärder efter den enskilde individen samt att använda sig av snabb återkoppling av resultat av vidtagna åtgärder.
De län som har bäst utveckling gällande andel av patienter som drabbas av trycksår i sluten vård är Kalmar följt av Jönköping, Gävleborg, Blekinge och Halland. Sämst utveckling och därtill en negativ utveckling mellan åren 2015 och 2016 har följande landsting/regioner: Västernorrland, som är allra sämst, följt av Södermanland, Dalarna, Västmanland och Östergötland.
Socialstyrelsens uppföljning av vårdens resultat borde sända en kraftfull signal till regering och ansvarigt statsråd. Det är inte rimligt att statsrådet väljer att passivt titta på medan vårdköerna kraftigt växer och patientsäkerheten hotas. Därtill att försöka skylla problem på andra – landstingen. Det krävs nationellt politiskt ledarskap. Tyvärr är regeringens propositionslista gällande patientsäkerhet och undvikbara vårdskador fortfarande tom. Det duger inte.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Vilken analys gör statsrådet av att Socialstyrelsens rapport Öppna jämförelser 2016 – Säker vård nu visar att de regionala skillnaderna är mycket omfattande avseende andelen patienter som drabbas av undvikbara vårdskador såsom trycksår och att utvecklingen går åt skilda håll beroende på vilket landsting som utvärderas, och vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att vända denna utveckling?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:897 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Dnr S2017/01136/FS | ||
Socialdepartementet |
Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:897 av Cecilia Widegren (M) Undvikbara vårdskador och patienternas säkerhet
Cecilia Widegren har frågat mig vilken analys jag gör av att Socialstyrelsens rapport Öppna jämförelser 2016 – Säker vård nu visar att de regionala skillnaderna är mycket omfattande avseende andelen patienter som drabbas av undvikbara vårdskador såsom trycksår och att utvecklingen går åt skilda håll beroende på vilket landsting som utvärderas. Cecilia Widegren har vidare frågat mig vilka nya konkreta åtgärder jag nu avser vidta för att vända denna utveckling.
Cecilia Widegren har rätt i att de regionala skillnaderna i förekomst av trycksår har ökat mellan 2015 och 2016, men inte för de allvarligare trycksåren, där har skillnaderna minskat. Sedan mätningarna 2011 har också andelen patienter med trycksår minskat och så även variationerna mellan landstingen. Sammantaget kan vi dock självklart inte vara nöjda med läget. Det finns stora utmaningar som hälso- och sjukvården måste fortsätta att arbeta med.
Det förekommer överlag stora regionala skillnader i resultaten på patientsäkerhetsområdet. Det innebär att det finns möjligheter för flera landsting att förbättra sina resultat och minska förekomsten av exempelvis trycksår. Merparten av trycksåren går att undvika om förebyggande åtgärder vidtas. t.ex. genom lägesändring i säng eller stol och användning av tryckreducerande madrass. Sådana åtgärder är hälso- och sjukvårdens ansvar.
För att stödja hälso- och sjukvården i sitt patientsäkerhetsarbete har regeringen gett Socialstyrelsen, i samarbete med flera myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i uppdrag att utveckla och tillgängliggöra ett samlat stöd på patientsäkerhetsområdet.
Patientsäkerhet har bäring på många delar av hälso- och sjukvården och är en mycket viktigt fråga för regeringen. Regeringen har exempelvis höjt de generella statsbidragen för landstingen med miljardbelopp från 2017, vilket ger förutsättningar för landstingen att prioritera resurser dit man bedömer att behoven är som störst. Regeringen gör också insatser kopplade till andra områden som har viktiga beröringspunkter med patientsäkerheten, däribland kompetensförsörjningen inom vården och frågor som rör antibiotikaresistens.
Jag bedömer att regeringen redan idag vidtar konkreta åtgärder för en förbättrad patientsäkerhet. Som tidigare konstaterats har landstingen det operativa ansvaret för att bedriva hälso- och sjukvård och för att i vårdsituationen förebygga att exempelvis trycksår uppstår. De insatser regeringen kan vidta ger främst effekt på längre sikt.
Stockholm den 8 mars 2017
Gabriel Wikström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.