Undantagslagstiftning och utegångsförbud

Skriftlig fråga 2021/22:1626 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-24
Överlämnad
2022-05-25
Anmäld
2022-05-30
Svarsdatum
2022-06-01
Sista svarsdatum
2022-06-01
Besvarad
2022-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under påskhelgen ägde fruktansvärda korankravaller rum i vårt land. Över 400 poliser uppges ha skadats, och statens våldsmonopol utmanades kraftigt samt förlorades i vissa fall. Det står nu klart att massinvandring, obefintliga krav i integrationspolitiken och slapp kriminalpolitik leder till en oerhört dyster samhällsutveckling. Sverige har i dag stora hot inom riket i form av våldsverkande aktörer som hatar Sverige och allt som representerar Sverige – våra värderingar, vår polis, vår demokrati med mera.

Utgångspunkten måste vara att svensk lag och grundlagsfästa rättigheter alltid ska upprätthållas i Sverige, även i områden som kommit att belastas av kulturella parallellstrukturer, kriminalitet och invandring. Svenska statens våldsmonopol ska aldrig backa undan eller ge vika för våldsyttringar och angrepp. Polisen måste få fler verktyg, större befogenheter och ett tydligare uppdrag att etablera det svenska samhällets dominans i områden och situationer där det trängts tillbaka eller angrips.

Mot denna bakgrund har Sverigedemokraterna sedan korankravallerna presenterat två separata åtgärdspaket för att få bukt med parallellsamhällena och den kriminalitet de göder. Först ett 30-punktsprogram mot korankravallerna och därefter ett åtgärdspaket mot parallellsamhällen explicit. Inget annat parti har tydligt anslutit till våra förslag på åtgärder, men jag avser att åtminstone utkräva svar från regeringen om hur de ställer sig till de olika åtgärderna.

Vi vill utreda möjligheten att tillfälligt utfärda ingripande föreskrifter, innefattande till exempel utegångsförbud, visitations- och identifikationsplikt, förenklade regler om husrannsakan och rörelsebegränsningar i en undantagssituation. Detta bör även utöka polisiära befogenheter och andra brottsbekämpande åtgärder inom det område och den tid som gäller för en allvarlig situation.

Med anledning av det ovannämnda önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att utreda frågan om eventuell undantagslagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1626 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/0 1866 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1626 av Tobias Andersson (SD)
Undantagslagstiftning och utegångsförbud

Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att utreda frågan om eventuell undantagslagstiftning.

Som jag framfört flera gånger tidigare kan vi aldrig acceptera den typ av beteende som vi såg under påskhelgens kravaller. Det är rena turen att kravallerna inte slutade med att någon miste livet. De som låg bakom våldet måste gripas, dömas och få sina rättmätiga straff.

Tobias Andersson efterfrågar en utredning om möjligheter att tillfälligt utfärda ingripande föreskrifter om bl.a. utegångsförbud och olika tvångsmedel mot enskilda. Det handlar alltså om regler som skulle begränsa sådana grundläggande fri- och rättigheter som skyddas genom regeringsformen.

Polisens befogenheter i arbetet med att upprätthålla allmän ordning och säkerhet regleras framför allt i polislagen. Lagens bestämmelser innebär bl.a. att polismän får avvisa, avlägsna eller tillfälligt omhänderta personer som stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Den som omhändertas eller avlägsnas får kroppsvisiteras i anslutning till ingripandet. I samband med, eller vid risk för, allvarliga störningar av den allmänna ordningen eller säkerheten får polisen också bl.a. spärra av områden.

Svaret på Tobias Anderssons fråga är att det inte är aktuellt att utreda en eventuell undantagslagstiftning av det slag han beskriver. Regeringen har dock en nära dialog med Polismyndigheten om förutsättningarna för att hantera allvarliga ordningsstörningar framöver.

Stockholm den 1 juni 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.