Trafikavtal avseende Gotlandstrafiken

Skriftlig fråga 2013/14:653 av Christer Engelhardt (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-06-03
Överlämnad
2014-06-03
Anmäld
2014-06-04
Besvarad
2014-06-11
Sista svarsdatum
2014-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

 

Det har nu blivit klart med ett trafikavtal avseende Gotlandstrafiken och att det blev Destination Gotland som får fortsatt förtroende att bedriva den statligt upphandlade färjetrafiken till och från Gotland åren 2017–2027. Destination Gotland avser med detta att införskaffa en helt ny färja som är gasdriven, en så kallan LNG-färja (liquefied natural gas), eller flytande naturgas och även anpassa de befintliga färjorna till ett miljövänligare bränslealternativ.

Enligt uppgift finns det i dag problem som behöver lösas av bland annat teknisk natur och behov av ett regelverk kring LNG-drift i passagerartrafiken. Då det i dag saknas ett gällande regelverk i Sverige på området med LNG-drift i passagerartrafiken ges tillstånd från fall till fall med stöd av regelverk från Norske Veritas och Lloyds. För att trygga den kommande färjetrafiken och även den framtida internationella kryssningstrafiken till och från Gotland med ett fungerande miljövänligt bränslealternativ behövs ett stabilt och långsiktigt regelverk med hänsyn till de långa tidsperioder som dessa fartyg ska vara i drift. Utifrån dessa regelverk kan sedan näringen lösa de tekniska problemen. Regeringen behöver vara mer pådrivande för att få fram detta regelverk så att utvecklingen mot miljövänliga passagerarfartyg i till exempel Gotlandstrafiken påskyndas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Elmsäter-Svärd: Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att genom berörda myndigheter driva på internationella regler inom IMO och EU för att säkerställa att LNG-bunkring kan genomföras på ett säkert och effektivt sätt på lika villkor inom hela EU och övriga delar av världen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:653 besvarad av Christer Engelhardt (S)

Dnr N2014/2599/TE

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:653 av Christer Engelhardt (S) Trafikavtal avseende Gotlandstrafiken

Christer Engelhardt har frågat mig vilka åtgärder jag

avser att vidta för att genom berörda myndigheter driva på

internationella regler inom International Maritime Organisation (IMO) och EU för att säkerställa att LNG-bunkring (Liquified Natural Gas) kan genomföras på ett säkert och effektivt sätt på lika villkor inom hela EU och övriga delar av världen.

Internationellt arbete och samverkan är en förutsättning för att åstadkomma tydliga och funktionella bestämmelser om alternativa bränslen såsom LNG. Möjligheterna till nationell reglering är begränsade och riskerar dessutom påverka konkurrenssituationen negativt.

Regeringen genom Transportstyrelsen arbetar aktivt med LNG-frågor i flera internationella organ bl.a. IMO, EU och HELCOM (Helsinki Commission) samt medverkar i standardiseringsarbete inom ISO (International Organization for Standardization). Därutöver pågår nordiskt samarbete inom den nordiska kontaktgruppen för LNG. Arbetet är intensivt för att ett internationellt regelverk ska vara på plats till 2015.

För att främja omställningen till bl.a. LNG-drift avser regeringen fortsätta med att aktivt driva frågor om alternativa bränslen och uppmuntra diskussioner kring harmoniserad tillämpning av regelverket och samsyn kring olika frågeställningar och därmed skapa trygga villkor för LNG-fartygen. Jag välkomnar det nya färjeavtalet för åren 2017-2027 som kommer skapa en trafik med god kvalitet och som är miljömässigt och ekonomiskt hållbar. Jag ser fram emot sjösättningen av det nya LNG-fartyget som väntas göra stora miljövinster.

Stockholm den 10 juni 2014

Catharina Elmsäter-Svärd

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.