Tågkommunikationer i sydöstra Sverige

Skriftlig fråga 2024/25:302 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-10-22
Överlämnad
2024-10-22
Anmäld
2024-10-23
Svarsdatum
2024-10-30
Sista svarsdatum
2024-10-30
Besvarad
2024-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Hela Sverige måste fungera. Det är ord som både regeringen och många andra använder sig av. Men blir det verklighet av detta någon gång? 

När det gäller att hela Sverige måste fungera kan en del av detta vara bra och pålitliga tågkommunikationer. För Kronobergs län, som ligger bra strategiskt med universitet och stora företag men också med närheten till andra regioner som behöver arbetskraft, är fungerade tåg och infrastruktur viktigt. 

En sådan sträcka är den mellan Växjö och Alvesta, där exempelvis dubbelspår fanns med i infrastrukturplanen men har prioriterats bort. Risken är där att tågtrafiken inte utvecklas. Det är viktigt att denna sträcka åter kommer med i planen och att dubbelspår prioriteras, så att tron på tåget som pendlingsmöjlighet bibehålls och för att till exempel kunna avlasta Södra stambanan. Nyligen uppmärksammades i Smålandsposten hur dåligt det fungerar för pendlare bland personalen på Linnéuniversitetet att ta sig mellan Växjö och Kalmar samt söderut via Alvesta.

Min fråga till statsrådet Andreas Carlson blir därför:

 

Avser statsrådet att verka för att det blir dubbelspår mellan Växjö och Alvesta?

Svar på skriftlig fråga 2024/25:302 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2024/25:302 Tågkommunikationer i sydöstra Sverige

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2024/25:302 av Mikael Larsson (C)
Tågkommunikationer i sydöstra Sverige

Mikael Larsson har frågat mig om jag avser att verka för att det blir dubbelspår mellan Växjö och Alvesta.

Precis som Mikael Larsson säger är regeringens utgångspunkt att hela Sverige ska fungera. Möjligheten att skapa sig ett gott liv, kunna driva ett företag och i trygghet kunna bilda familj bör finnas oavsett var i landet man bor. Villkoren för att leva, bo och verka i hela landet ska stärkas. En välfungerande transportinfrastruktur är en förutsättning för det.

 

Underhåll av vägar och järnvägar har under lång tid tillförts för lite resurser, samtidigt som kostnadskontrollen har varit bristfällig. Regeringen arbetar för en transportinfrastruktur som fungerar, där vägarna är hela och tågen går i tid. Behoven inom infrastrukturen är stora och det är nödvändigt att göra genomtänkta prioriteringar mellan olika åtgärder. Det innebär att vi måste vårda det befintliga transportsystemet och prioritera underhåll men också investera i ny infrastruktur där det behövs.

 

Den 3 oktober överlämnade regeringen en infrastrukturproposition till riksdagen med historiskt stora satsningar på transportinfrastrukturen. Den ekonomiska ramen för perioden 2026–2037 föreslås öka med över 200 miljarder kronor jämfört med den tidigare planperioden, till 1 171 miljarder kronor.

 

Efter att riksdagen har behandlat propositionen kommer regeringen att ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny nationell plan för perioden 2026–2037. Det är först i denna del av processen som konkreta projekt och åtgärder utreds och analyseras.

 

Stockholm den 30 oktober 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.