Stridande till Syrien
Skriftlig fråga 2013/14:687 av Carina Hägg (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Överlämnad
- 2014-06-13
- Inlämnad
- 2014-06-13
- Anmäld
- 2014-06-16
- Sista svarsdatum
- 2014-06-18
- Besvarad
- 2014-06-27
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Carl Bildt (M)
Unga fortsätter att resa till stridernas Syrien. Allt fler har dött och allt fler unga kvinnor reser. Radikalisering och rekrytering fortgår, logistiskt stöd ges och insamling av medel fortsätter. Människor med fysiska eller psykiska krigsskador återkommer. Säpos uppgifter om antalet har uppdaterats men ligger för lågt. Även om kvinnor reser i ökat antal utgör män som deltar i våldsbejakande extremism den övervägande andelen. Organisationer som får offentliga bidrag och som har en nära insyn har varit påfallande återhållsamma med information om fakta. Bristen på förebyggande arbete har tydliggjorts och det ifrågasätts huruvida Sverige lever upp till internationella åtaganden. De som med våld motsätter sig demokrati och mänskliga rättigheter bör inte ges vare sig passivt eller aktivt stöd från Sverige. Regeringen har ansvar för utrikes relationer men brister i arbetet och borde nationellt uttrycka oro, redovisa samband och vidta åtgärder.
Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:
Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit med anledning av resande till Syrien?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:687 besvarad av Carina Hägg (S)
Dnr Ju2014/4030/Statssekr | ||
Justitiedepartementet |
Justitieministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:687 av Carina Hägg (S) Stridande till Syrien
Carina Hägg har frågat utrikesministern vilka åtgärder ministern och regeringen har vidtagit med anledning av resande till Syrien. Som ansvaret är fördelat inom regeringen är det jag som ska svara på frågan.
Regeringen ser allvarligt på att personer från Sverige reser till Syrien för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper och delta i olagliga våldshandlingar. Sverige lever upp till sina internationella åtaganden avseende terroristbrott och förebyggande av terrorism, bl.a. rambeslutet om bekämpande av terrorism från 2002 med tillägg från 2008. Dessa rambeslut har genomförts genom lagen om straff för terroristbrott och lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.
Av regeringens skrivelse Ansvar och engagemang – en nationell strategi mot terrorism (skr. 2011/12:73) framgår att problematiken med personer som reser till konfliktområden från Sverige och andra delar av västvärlden för att delta i strid eller träning är en del av hotbilden mot Sverige och svenska intressen. I skrivelsen redovisas de åtgärder som regeringen och ansvariga myndigheter vidtar för att förebygga och förhindra att Sverige används som bas för stöd till terrorism i andra länder.
I regeringens handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (skr. 2011/12:44) redovisas viktiga åtgärder som syftar till att förebygga alla former av våldsbejakande extremism. En av åtgärderna är regeringens uppdrag till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att fördela medel till insatser mot våldsbejakande extremism. Bidrag har delats ut till bl.a. Fryshuset som har inrättat en stödtelefon för personer som är oroliga för att närstående planerar att resa eller har rest till Syrien för att delta i den väpnade konflikten där. För att ytterligare stärka arbetet mot våldsbejakande extermism har regeringen nyligen beslutat att utse en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.
Säkerhetspolisen har huvudansvaret för att bekämpa och förebygga terrorism och arbetar aktivt med att förebygga resor till bl.a. Syrien i syfte att delta i olagliga våldshandlingar. Det görs exempelvis genom samtal med personer som avser att resa till konfliktområden, i syfte att informera om vad som är olagligt och för att belysa riskerna förknippade med att resa till sådana områden.
Både FN och EU har understrukit att internationellt samarbete är avgörande för att kunna bekämpa terrorism och regeringen har sedan länge ett starkt internationellt engagemang i dessa frågor. Utrikesministern och jag själv deltar aktivt i diskussionerna, framför allt inom EU, om hur vi gemensamt ska kunna bemöta problematiken med resor till konfliktområden.
Jag och regeringen kommer att fortsätta att noga följa utvecklingen på området.
Stockholm den 27 juni 2014
Beatrice Ask
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.