Till innehåll på sidan

Strandsatta svenskar i Thailand

Skriftlig fråga 2008/09:324 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är återtagen

Händelser

Inlämnad
2008-11-28
Anmäld
2008-11-28
Återtagen
2008-12-01
Besvarad
2008-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga

2008/09:324 Strandsatta svenskar i Thailand

av Annelie Enochson (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Krisen i Thailand fortsätter utan möjlig lösning i sikte. Bangkoks internationella flygplats stängdes på kvällen den 25 november och alla avgående flyg är tills vidare inställda. Anledningen till stängningen är att de demonstranter som sedan en tid protesterat i regeringskvarteren i Bangkok nu även blockerar och ockuperar flygplatsen.

Den thailändske arméchefen har föreslagit att premiärministern ska avgå i utbyte mot att demonstranterna lämnar flygplatsområdet. Detta ser dock inte ut att ske inom rimlig tid då premiärministern i ett tv-tal meddelat att han vägrar att avgå. Blockeringen av flygplatsen kan således pågå i flera veckor – på obestämd framtid.

Hundratals svenskar sitter fast i Bangkok utan information, stöd eller möjlighet att ta sig därifrån. UD har hittills uppmanat strandade svenskar att ta kontakt med sitt flygbolag eller sin researrangör. Dock fungerar inte dessa telefonlinjer och många svenskar är nu fast på hotell runt flygplatsen utan någon som helst hjälp. Det är av yttersta vikt att ministern nu agerar för att på olika sätt bistå dem med alternativa resvägar, information och stöd.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att hjälpa strandsatta svenskar i Bangkok?

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.