Statsministerns besök i Kina

Skriftlig fråga 2016/17:1677 av Karin Enström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-06-22
Överlämnad
2017-06-26
Anmäld
2017-06-27
Sista svarsdatum
2017-07-12
Svarsdatum
2017-07-13
Besvarad
2017-07-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Den 26–28 juni besöker statsministern Kina. Med på resan är närings- och innovationsminister Mikael Damberg, EU- och handelsminister Ann Linde, miljöminister Karolina Skog och en näringslivsdelegation. Fokus för resan beskrivs som grön innovation och hållbarhet. Statsministern kommer också att ha överläggningar med Kinas premiärminister Li Keqiang och tala på World Economic Forum.

Senast statministern besökte Kina var för två år sedan. Landet har under de senaste åren haft en stark ekonomisk tillväxt, vilket är positivt men som fått konsekvenser för miljön samtidigt som det finns brister i rättsväsendet och respekten för mänskliga rättigheter.

Min fråga till statsminister Stefan Löfven är därför:

 

Vad är syftet och målet med resan, och avser statsministern att i sina möten lyfta frågan angående bristen i rättsväsendet och respekten för mänskliga fri- och rättigheter i landet.

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1677 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1677 av Karin Enström (M) Statsministerns besök i Kina

Karin Enström har frågat statsministern vad syftet och målet med resan till Kina är, och om statsministern avser att i sina möten lyfta frågan angående bristen i rättsväsendet och respekten för mänskliga fri- och rättigheter i landet. Frågan har överlämnats till mig.

Syftet med resan är att öppna dörrar till den kinesiska marknaden för svenska företag, öka möjligheterna för kinesiska investeringar i Sverige samt att föra politiska samtal. Inriktning på resan har varit hållbarhet och grön innovation. Inom detta område finns i Kina en stor efterfrågan på svenska lösningar. Den kinesiska marknaden blir allt viktigare för svenska företag. Förra året exporterade Sverige för 46 miljarder kronor till Kina, vilket gör landet till Sveriges tionde största exportmarknad.

Rättsväsendet i Kina är inte oberoende utan underställt kommunistpartiets kontroll. Partiets inblandning är särskilt påtaglig i politiskt känsliga fall. I praktiken används rättsstatens principer selektivt.

Kinas författning garanterar mänskliga fri- och rättigheter såsom allmän åsikts-, yttrande-, tryck-, förenings-, mötes-, demonstrations- och religionsfrihet, men i praktiken är samtliga friheter inskränkta i varierande grad.

Under sitt besök i Kina talade statsministern om mänskliga rättigheter med såväl president Xi som med premiärminister Li. Statsministern träffade även Raoul Wallenberg-institutet i Peking som Sverige stöder och inför besöket träffade statsministern representanter från civilsamhällesorganisationer med verksamhet i Kina.

Stockholm den 13 juli 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.