Släpbussar

Skriftlig fråga 2017/18:1505 av Karin Svensson Smith (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-15
Överlämnad
2018-06-15
Anmäld
2018-06-18
Svarsdatum
2018-06-27
Sista svarsdatum
2018-06-27
Besvarad
2018-06-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Skånetrafiken har genomfört ett försöksprojekt i Kristianstad där en fordonskombination buss med släp för personbefordran trafikerade en stadsbusslinje under 24 månader. Transportstyrelsen följde projektet och hade regeringsuppdrag att föreslå författningsändringar som skulle möjliggöra att denna fordonskombination kan användas inom busstrafiken. Projektet genomfördes med mycket bra resultat.

Det har nu gått mer än tolv månader sedan Transportstyrelsen redovisade sitt regeringsuppdrag. För Skånetrafikens del är det synnerligen önskvärt att denna ändring i trafikförordningen blir av. Skånetrafiken ska enligt överenskommelse inom Sverigeförhandlingen trafiksätta flera stombusslinjer i Malmö där 24 meter långa bussar blir den troliga lösningen. Det hade förenklat arbetet om 24 meter långa bussar kan köras utan någon särskild föreskrift, vilket för närvarande är fallet på linje 5 i Malmö. Skånetrafiken ska inom ett och ett halvt år genomföra upphandling av stadsbusstrafiken i Kristianstad och skulle helst se att det finns möjlighet att köra buss med släp på linjen till högskolan, inte minst av ekonomiska skäl. I dag finns det flera extra bussar i denna trafik till förhållandevis höga kostnader på grund av att variationen i antal resor till och från högskolan per timme är stor, sett över hela dagen. Bussar som bara används ett fåtal timmar per dag är kostsamma, och en släplösning är mer kostnadseffektiv. Det finns även andra linjer i Skåne där buss med släp kan bli aktuellt inom de kommande åren.

För att så kostnadseffektivt som möjligt kunna utveckla busstrafiken i Skånes städer är ett regeringsbeslut om ändring i trafikförordningen enligt Transportstyrelsens förslag mycket önskvärt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Hur och när avser regeringen att fatta beslut så att släpbussar kan komma till användning i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1505 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/03711/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1505 av Karin Svensson Smith (MP)
Släpbussar

Karin Svensson Smith har frågat mig hur och när regeringen avser att fatta beslut så att släpbussar kan komma till användning i Sverige.

För att möta framtidens samhällsutmaningar och för att få en förbättrad stadsmiljö är en väl fungerande kollektivtrafik en prioriterad fråga. Längre bussar kan ta med fler passagerare i varje buss vilket leder till lägre utsläpp och därmed positiva miljöeffekter. Även framkomligheten kan förbättras till följd av färre bussar leder att antalet bussar i trafiken minskar.

Den 17 juni 2015 uppdrog regeringen åt Transportstyrelsen att utreda möjligheten att tillåta längre ledbussar samt bussar med tillkopplad släpvagn för personbefordran. I Transportstyrelsens slutredovisning föreslås ändringar i trafikförordningen, fordonsförordningen och förordningen om vägtrafikdefinitioner för att tillåta längre bussar i Sverige.

Förslag till tekniska föreskrifter ska anmälas till EU-kommissionen enligt Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/1535 av den 9 september 2015 om ett informationsförfarande beträffande tekniska föreskrifter och beträffande föreskrifter för informationssamhällets tjänster. På uppdrag av Regeringskansliet har Kommerskollegium den 25 maj 2018 notifierat föreslagna förordningsändringar till kommissionen.

Regeringen avser att ta beslut om ändringarna i enlighet med Transportstyrelsens förslag när tiden för kommissionens granskning av ändringarna har löpt ut.

Stockholm den 26 juni 2018

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.