Sanktioner mot kommuner
Skriftlig fråga 2021/22:1583 av Boriana Åberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-05-12
- Överlämnad
- 2022-05-13
- Anmäld
- 2022-05-16
- Svarsdatum
- 2022-05-25
- Sista svarsdatum
- 2022-05-25
- Besvarad
- 2022-05-25
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
I en intervju i Sydsvenskan (publicerad den 5 maj) uppger migrations- och integrationsminister Anders Ygeman att han kan tänka sig sanktioner mot kommuner som vägrar att ta emot kvotflyktingar. Detta med anledning av beslutet i Staffanstorps kommunstyrelse att prioritera flyktingar från det krigsdrabbade Ukraina.
I samma artikel ventilerar migrations- och integrationsministern idén om att öppna en flyktingförläggning i Staffanstorp för att öka antalet asylsökande i kommunen.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Anser statsrådet att beslut om lokalisering av flyktingförläggningar ska användas som sanktion mot kommuner som fattar beslut som inte ligger i linje med regeringens uppfattning, och avser statsrådet vidta någon åtgärd utifrån sin ståndpunkt?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1583 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Svar på fråga 2021/22:1583 Sanktioner mot kommuner av Boriana Åberg (M)
Boriana Åberg har frågat mig om beslut om lokalisering av flyktingförläggningar ska användas som sanktion mot kommuner som fattar beslut som inte ligger i linje med regeringens uppfattning och om jag avser vidta någon åtgärd utifrån detta.
Regeringen har möjlighet att styra hur Migrationsverket ska lokalisera sin verksamhet. Det sker i nuläget genom det uppdrag som regeringen gett Migrationsverket om att åstadkomma en jämn fördelning mellan kommuner för boenden för skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet. Länsstyrelserna har i uppdrag att delta i genomförandet av Migrationsverkets uppdrag bl.a. genom att föra dialog med kommunerna i respektive län om utbudet av möjliga boendeplatser. Regeringen anser att det är viktigt att undvika den situation som uppstod 2015 då Migrationsverket byggde upp sin boendekapacitet på ett sätt som ledde till en ojämn fördelning mellan landets kommuner.
I lagrådsremissen Åtgärder för en jämnare fördelning av boende för vissa skyddsbehövande föreslås att Migrationsverket ska få anvisa en kommun att ordna boendet för personer som ansökt om eller beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet. Även förslagen i lagrådsremissen syftar till att boende för personer med tillfälligt skydd ska fördelas jämnt mellan landets kommuner.
Bosättningslagen, som infördes 2016, innebär att alla kommuner ska vara med och ta ansvar för mottagandet av nyanlända och att mottagandet ska vara jämn fördelat mellan landets kommuner. Att uppnå en jämn fördelning av skyddsbehövande är en av regeringens prioriterade frågor. Om det behövs för att säkerställa att regelverket efterlevs, överväger regeringen att se över förutsättningarna att införa sanktioner eller andra åtgärder mot kommuner som inte som inte fullgör sina lagstadgade skyldigheter. Regeringen följer utvecklingen.
Stockholm den 25 maj 2022
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.