Säkrare arbetsmiljö för alla
Skriftlig fråga 2013/14:637 av Anders Karlsson (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-05-26
- Överlämnad
- 2014-05-26
- Anmäld
- 2014-05-27
- Besvarad
- 2014-06-04
- Sista svarsdatum
- 2014-06-04
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)
Arbetsmiljöstatistiken blir alltmer ofullkomlig. På fem år uppges 44 byggnadsarbetare ha omkommit på sina jobb i Sverige. Problemet i dag är att utländsk arbetskraft och anställda i bemanningsföretag inte ingår i Arbetsmiljöverkets statistik. Det saknas också skyddsombud på många mindre arbetsplatser. Arbetsplatser med minst fem anställda måste enligt arbetsmiljölagen ha skyddsombud. Det finns sammanlagt runt 130–140 000 sådana arbetsställen och totalt 97 000 skyddsombud i landet. Men de flesta skyddsombud jobbar på större arbetsplatser. Exempelvis finns sju av tio LO-skyddsombud på arbetsställen med fler än 50 anställda, det vill säga ca 14 000 arbetsställen enligt Statistiska centralbyrån.
Vilka initiativ vill arbetsmarknadsministern ta för att undersöka mörkertalet i fråga om arbetsplatsolyckor och för att skydda utländsk arbetskraft och anställda i bemanningsföretag?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:637 besvarad av Anders Karlsson (S)
Dnr A2014/2060/ARM | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknadsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:637 av Anders Karlsson (S) Säkrare arbetsmiljö för alla
Anders Karlsson har frågat mig vilka initiativ jag vill ta för att undersöka mörkertalet i fråga om arbetsplatsolyckor och för att skydda utländsk arbetskraft och anställda i bemanningsföretag.
Arbetsmiljölagstiftningen gäller i Sverige också för den som kommer från ett annat land eller är anställd i ett bemanningsföretag. Någon bär alltid arbetsmiljöansvaret.
Till Sverige kommer människor från andra länder och arbetar längre eller kortare tid. Det är i grunden positivt för oss och något som vi måste skapa förutsättningar för att det ska fungera bra. Ett exempel på relevant insats är Arbetsmiljöverkets arbete med riktad information.
Bemanningsbranschen sysselsätter många, inte minst unga. Det finns särskilda utmaningar för arbetsmiljön när arbetstagare hyrs ut för att arbeta hos någon annan än sin arbetsgivare. Speciellt för bemanningsbranschen är därför att två parter bär ansvar för arbetsmiljön, både arbetsgivaren och inhyraren. Arbetsmiljöverket har mellan åren 2011 och 2013 granskat 759 företag i bemanningsbranschen. En av slutsatserna som Arbetsmiljöverket drog av denna riktade tillsynsinsats var att trots att både in- och uthyrare ansvarar så riskerar ansvaret att falla mellan stolarna. Jag menar att båda parter bör ansvara fortsatt. Jag ser inga alternativ till det. Däremot behöver alla inblandade aktörer arbeta vidare med och tydliggöra hur detta delade ansvar i praktiken ska tas.
Skyddsombud är viktiga för arbetsmiljöarbetet. Regeringen tog för ett par år sedan initiativ och ändrade arbetsmiljölagen så att skyddsombud på ett arbetsställe nu har möjlighet att agera för samtliga arbetstagare som arbetar där oavsett vem som är deras arbetsgivare. Det innebär för bemanningsanställda att kundföretagets skyddsombud också ska se till de inhyrdas bästa.
Jag kan konstatera att det i arbetsmiljöförordningen idag finns regler som medför att arbetsgivare är skyldiga att anmäla och Arbetsmiljöverket skyldiga att registrera dödsolyckor, allvarliga olyckor och tillbud. Reglerna gäller också om arbetstagaren är utländsk eller anställd i ett bemanningsföretag. Arbetsmiljöverket använder i huvudsak dessa anmälningar som urval för sin tillsyn.
Vad gäller den officiella arbetsskadestatistiken som baseras på anmälningar till den svenska arbetsskadeförsäkringen kan jag konstatera följande. Arbetsmiljöverket använder i huvudsak den officiella arbetsskadestatistiken för analysarbete och planering. Den som kommer från ett annat EU land och arbetar här omfattas av den svenska arbetsskadestatistiken i den mån personen i fråga tillhör socialförsäkringssystemet här. Bemanningsanställda omfattas av den svenska officiella arbetsskadestatistiken på samma sätt som andra arbetstagare. Arbetsmiljöverket har redskap för att i större yrkesgrupper identifiera bemanningsanställda och vid tillsyn efterfrågas regelmässigt om det finns inhyrd arbetskraft på arbetsstället.
En adekvat och korrekt statistik är ett viktigt arbetsredskap för Arbetsmiljöverket.
Stockholm den 4 juni 2014
Elisabeth Svantesson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.