Retroaktiv skattelagstiftning

Skriftlig fråga 2016/17:992 av Gunilla Nordgren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-02
Överlämnad
2017-03-03
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverket meddelade nyligen en "rättslig vägledning" angående reavinstbeskattning för bostadsrätter. Innebörden är att när boende har köpt till en parkeringsplats, till exempel, "så bör bostadsrätten anses ha avyttrats", enligt Skatteverket.

Denna nya tolkning kan enligt flera sakkunniga jurister gå tillbaka så långt tillbaka som fem år.

Om bostadsrätten ökat kraftigt i värde kan det alltså bli tal om en rejäl reavinstskatt, som då alltså ska betalas in med pengar som inte finns, då bostadsrättshavaren inte har sålt sin bostad. Vid tidpunkten för inköpet, till exempel av en garageplats, ansågs detta inte utlösa reavinstbeskattning.

Denna nya tolkning riskerar att sätta människor i rejäl ekonomisk knipa. De kan tvingas gå till domstol för att få saken prövad, något som både tar tid och kostar pengar.

Att ändra lagar och regler med retroaktiv verkan är omoraliskt, kan jag tycka.

Man får utgå från att ministern inte anser att det är rätt och riktigt att Skatteverket gör nya tolkningar av skattelagstiftningen med retroaktiv verkan, och jag vill därför ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka lagstiftningsinitiativ eller andra generella åtgärder är ministern beredd att vidta med anledning av Skatteverkets nya tolkning av skattelagstiftningen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:992 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/01099/S1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:992 av Gunilla Nordgren (M) Retroaktiv skattelagstiftning

Gunilla Nordgren har frågat mig vilka lagstiftningsinitiativ eller andra generella åtgärder jag är beredd att vidta med anledning av Skatteverkets rättsliga ställningstagande att en väsentlig förändring av villkoren för upplåtelse av en privatbostadsrätt innebär en avyttring som medför kapitalvinstbeskattning.

Inkomstskattelagen innehåller inte någon uttömmande reglering av vilka situationer som utgör en avyttring av en tillgång, och därigenom utlöser kapitalvinstbeskattning. Det ankommer därför ytterst på rättstillämpningen att närmare avgöra när en avyttring föreligger. Rättsliga ställningstaganden tas fram av Skatteverket i syfte att åstadkomma en enhetlig och likformig rättstillämpning inom myndigheten. De rättsliga ställningstagandena redovisar Skatteverkets bedömning och är inte bindande för till exempel domstolar. Skatteverket har i anslutning till nu aktuellt rättsligt ställningstagande uppgett att beslut på initiativ av Skatteverket inte ska avse förändringar av upplåtelseavtal som äger rum före den 1 januari 2018.

Jag har för avsikt att följa utvecklingen noggrant.

Stockholm den 15 mars 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.