Restaureringen av Hornborgasjön
Skriftlig fråga 2017/18:563 av Sten Bergheden (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2018-01-09
- Överlämnad
- 2018-01-10
- Anmäld
- 2018-01-16
- Sista svarsdatum
- 2018-01-17
- Svarsdatum
- 2018-01-24
- Besvarad
- 2018-01-24
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
I december 2017 presenterades Naturvårdsverkets utredning av Hornborgasjöns restaurering. Syftet med restaureringen var att göra Hornborgasjön till en levande fågelsjö. Utredningen har därför tittat på restaureringens konsekvenser för fågellivet, turismen och lantbruket.
Restaureringen av Hornborgasjön är ett av Sveriges största miljöprojekt. Det är viktigt när samhället gör så stora förändringar att man verkligen utvärderar och drar lärdom av utvecklingen samt rättar till eventuella felaktigheter.
Naturvårdsverkets utvärdering visar att resultatet av restaureringen har varit bristande på ett flertal punkter. Bland annat har lantbrukare problem med att bruka den mark som skadades genom restaureringen. Enligt utvärderingen har andelen åker- och skogsmark minskat. Den tillhörande intervjustudien visar även att ett flertal lantbrukare upplever att förutsättningarna för att bedriva lantbruk har försämrats.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att förbättra situationen för de drabbade lantbrukarna i området kring Hornborgasjön?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:563 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)
M2018/00123
/Nm
Miljö- och energidepartementet
Miljöministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:563 av Sten Bergheden (M)
Restaureringen av Hornborgasjön
Sten Bergheden har frågat landsbygdsministern vilka åtgärder statsrådet ämnar vidta för att förbättra situationen för de drabbade lantbrukarna i området kring Hornborgasjön. Frågan har överlämnats till mig.
Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Den stora ansamlingen av tranor som varje vår rastar vid sjön lockar många besökare. Riksdagen beslutade 1988 att ge klartecken till en omfattande restaurering av sjön vilken genomfördes under första halvan av 1990-talet. En vattendom från 1992 gav Naturvårdsverket tillstånd att reglera sjön och då betalades ersättning ut till ett hundratal fastighetsägare för framtida skador på mark.
Naturvårdsverket har låtit utvärdera restaureringen av Hornborgasjön ur tre perspektivs naturvård, turism och lantbruk. För naturvården har det övergripande målet med restaureringen uppfyllts så att Hornborgasjön i dag är
en fågelsjö, med ett mycket stort antal häckande och rastande fåglar. För besöksnäringen har sjön stor betydelse. Trandansen lockar varje vår ca
150 000 besökare och är viktig för turismen och näringslivet i området.
Jag konstaterar att restaureringen av Hornborgasjön är lyckad och den
har i dag blivit ett välbesökt turistmål med stor lokal betydelse.
För lantbruket visar utvärderingen att någon större förändring efter restaureringen inte har skett i området när det gäller den totala ytan som används som jordbruksmark. Däremot visar utvärderingen att åker- och skogsmark har minskat medan betesmark har ökat. En intervjustudie av lantbrukare i området visar att det finns lantbrukare som upplever att förutsättningarna för att bedriva lantbruk har försämrats.
Naturvårdsverket anser att den skadereglering som genomfördes för 1992 års vattendom kompenserade för de skador som då förutsågs och sedan förorsakades. Naturvårdsverket har framfört att de fastighetsägare som anser sig ha lidit skada utöver detta har möjlighet att väcka talan om oförutsedd skada och få frågan prövad av domstol.
Stockholm den 24 januari 2018
Karolina Skog
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.