Personalförsörjningen i räddningstjänsten
Skriftlig fråga 2016/17:1646 av Cecilia Widegren (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-20
- Överlämnad
- 2017-06-21
- Anmäld
- 2017-06-26
- Svarsdatum
- 2017-06-28
- Sista svarsdatum
- 2017-06-28
- Besvarad
- 2017-06-28
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Blåljuspersonal är kärnan i tryggheten i vårt samhälle. När nu räddningstjänsten med brandmän i täten runt om i Sverige och i Skaraborg i synnerhet visar på oro och otrygghet och är beredda att ställa sina platser till förfogande duger det inte bara att stå bredvid och titta på.
Räddningstjänsten bidrar till både trygghet och säkerhet, men inte minst är det brandmän och räddningspersonal som många gånger räddar liv eller mildrar olyckor, naturkatastrofer eller förolyckanden.
Tillhandahållandet av detta från det offentliga kan anses vara en grundläggande del av samhällskontraktet. Därför är det oroväckande när regeringen och ansvarigt statsråd, Anders Ygeman (S), inte på större allvar tar varningssignaler som under lång tid blinkat med rött ljus.
Räddningschefer i bland annat Skaraborg har nu slagit larm och uttrycker oro inför framtiden. Medarbetare på räddningstjänsten, bland annat brandmän, skriver därför till regeringen och ansvarigt statsråd. Personalförsörjningen är en av frågorna som lyfts, däribland svårigheten att rekrytera deltidsbrandmän. Denna fråga är på intet sätt ny, men den kräver lösningar på både kort och lång sikt för att öka attraktionskraften och viljan för fler att bidra.
Räddningscheferna vill även bland annat decentralisera delar av utbildningen, inte minst med digital teknik, för att lokalt kunna attrahera fler och kunna erbjuda kontinuerlig vidareutbildning.
För att Sverige och Skaraborg inte ska riskera att stå utan räddningstjänst och brandmän krävs en övergripande nationell strategi för att förbättra utbildnings- och rekryteringsläget. Regeringen och statsrådet Ygeman måste ta ansvar och säkra en nationell strategi för personalförsörjning även i framtiden.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa en nationell strategi för personalförsörjning i räddningstjänsten samt stärka deltidsbrandmannayrkets attraktionskraft på kort och lång sikt?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1646 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Dnr Ju2017/05602/POL | ||
Justitiedepartementet |
Inrikesministern |
Till Riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1646 av Cecilia Widegren (M) Personalförsörjningen i räddningstjänsten
Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa en nationell strategi för personalförsörjning i räddningstjänsten samt stärka deltidsbrandmannayrkets attraktionskraft på kort och lång sikt.
Det är kommunerna som ansvarar för räddningstjänst och förebyggande verksamhet inom kommunen. Verksamheterna har grundläggande betydelse för människors säkerhet och trygghet och måste därför kunna bedrivas på ett effektivt och säkert sätt.
Att det finns räddningsresurser som snabbt kan vara på plats och påbörja en hjälpinsats är avgörande för effektiva och säkra insatser. Det är därför allvarligt att många kommuner inte kan upprätthålla sin beslutade beredskap för räddningstjänst. En orsak till detta är att kommunerna av olika skäl har stora svårigheter med att rekrytera deltidsanställda brandmän.
Utbildningarna inom området skydd mot olyckor ska säkerställa att det finns en likvärdig och grundläggande kompetens inom den kommunala räddningstjänsten i hela landet. Utbildningarna inom detta område, särskilt utbildningen för deltidsanställda brandmän, behöver på ett bättre sätt anpassas till lokala förhållanden.
Regeringen har därför nyligen gett en särskild utredare i uppdrag att analysera kommunernas förutsättningar att bedriva räddningstjänst och förebyggande verksamhet. Utredaren ska analysera och föreslå hur verksamheterna ska kunna bedrivas på ett mer likvärdigt, effektivt och säkert sätt. En del av uppdraget innebär att utredaren ska analysera och föreslå hur kommunerna ska få bättre förutsättningar att rekrytera deltidsanställda brandmän. En annan del av uppdraget innebär att analysera och föreslå hur utbildningarna inom området skydd mot olyckor på ett bättre sätt kan anpassas till lokala förhållanden. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2018.
Jag och regeringen kommer även i fortsättningen att noga följa utvecklingen på detta område och vid behov även vidta ytterligare åtgärder. Samtidigt är det av stor vikt att kommunerna vidtar de åtgärder som behövs för att säkerställa effektivitet och kvalitet i de aktuella verksamheterna.
Stockholm den 28 juni
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.