Operans framtid

Skriftlig fråga 2021/22:1607 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-18
Överlämnad
2022-05-19
Anmäld
2022-05-20
Svarsdatum
2022-05-25
Sista svarsdatum
2022-05-25
Besvarad
2022-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett – samt en del av det svenska kulturarvet, vars verksamhet sträcker sig tillbaka till år 1773. Det är en byggnad som levandegör svenskt kulturarv, och den är i bruk än i dag med en mängd olika scenföreställningar. Tyvärr så är problemen många med Operans byggnad. Det finns i dagsläget brist på repetitionslokaler, fasaden är i dåligt skick och det regnar in från byggnadens slitna tak. Vi har under en längre tid nu genom medierna kunnat läsa om de stora renoveringsbehov som Operan har. 

Utöver detta så är Operans lokaler invändigt illa rustade för modern scenkonst; scenen är för liten och scenkonstarbetarna arbetar på trånga och svårtillgängliga ytor – vilket inte utgör en ändamålsenlig och trygg arbetsplats för Operans scenarbetare.

Operans byggnad ägs av Statens fastighetsverk som ligger direkt under regeringen – men trots detta verkar regeringen ointresserad av att bevara Operan som en del av vårt gemensamma kulturarv

Frågan om en renovering av Operan har verkligen dragits i långbänk. Ett flertal utredningar har genomförts, där olika sorters renoveringar har föreslagits. Även byggandet av ett helt nytt operahus har varit uppe för diskussion. Idéer och lösningar för Operan råder det inte brist på – men det råder en avsaknad av handlingskraft från kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Jeanette Gustafsdotter har under sin tid som kulturminister talat sig varm för kulturavet, men hittills så är det tyst från kulturministern gällande ett slutgiltigt besked om Operans framtid. Om kulturministern menar allvar med sitt vurmade för kultur och kulturarv – då är det dags att lämna ett slutgiltigt beslut om Operans framtid.

Är det en renovering av befintligt Operahus som ska gälla eller kommer Sverige att få ett nytt operahus? Oavsett vilken linje man landar i måste regeringen sätta ner foten.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

När kommer ministern med ett besked om Operans framtid?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1607 besvarad av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

Ku2022/00993 Kulturdepartementet Kulturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1607 av Angelica Bengtsson (SD)
Operans framtid

Angelica Bengtsson har frågat mig om när ett besked om Operans framtid kommer.

Som kulturminister vill jag skapa goda förutsättningar för Operan att fullfölja sitt nationalscensuppdrag, dvs. att vara den ledande institutionen inom opera och balett, och att vara en angelägenhet för en publik i hela landet.

När det gäller akuta renoveringar på Operabyggnaden har regeringen fattat beslut den 3 mars i år om att medge en investering om 133 miljoner kronor till Statens Fastighetsverk. Där ingår projektering och tak och fasadarbeten på de delar av byggnaden som är i sämst skick.

Det är mycket riktigt så att frågan om renovering och ombyggnad av Sveriges nationalscen för opera och balett har hanterats av flera regeringar under drygt tio år. Anledningen till att man ännu inte har satt ner foten är att frågan om Operabyggnadens framtid är ytterst viktig och komplex med många aspekter att ta hänsyn till.

Frågan om Operabyggnadens framtid bereds för närvarande i Regeringskansliet. Det är ett komplext ärende där information har tillkommit längs vägen. Det går inte i nuläget att ge besked om när regeringen kommer att gå till beslut. Utfallet kommer att vara viktigt för opera- och balettkonsten i Sverige under lång tid. Som kulturminister ser jag fram emot ett väl underbyggt beslut.

 

Stockholm den 25 maj 2022

Jeanette Gustafsdotter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.