Nyanländas integration

Skriftlig fråga 2017/18:593 av Jessica Polfjärd (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-18
Överlämnad
2018-01-18
Anmäld
2018-01-19
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Under sommaren 2015 sa arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson att regeringen hade påbörjat arbetet med att förbättra etableringspolitiken. Syftet var att uppnå ett effektivt mottagande i hela landet där nyanlända skulle komma i arbete eller börja studera inom två år om det inte fanns uppenbara hinder för det, såsom sjukdom.

Det är bra att arbetsmarknads- och etableringsministern har mål att sikta mot, men när dessa inte är i närheten av att uppnås förefaller den förda politiken vara misslyckad. I dag tar det nämligen åtta år innan hälften av de nyanlända kommer i någon form av sysselsättning.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson följande:

Hur avser ministern att förbättra integrationen av nyanlända i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:593 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:593 och 2017/18:610 av Jessica Polfjärd (M) Nyanländas integration och Effektivare integration

Jessica Polfjärd har frågat mig hur jag avser att förbättra integrationen av nyanlända i Sverige och om jag avser att ta initiativ till några reformer för att motverka jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda.

Svensk arbetsmarknad utvecklas fortsatt starkt. Sedan regeringen tillträdde är det mer än 250 000 fler som är i jobb. Två tredjedelar av sysselsättningsökningen har skett bland utrikes födda.

Ny statistik från Statistiska centralbyrån visar att det går allt snabbare för nyanlända att komma i arbete. För nyanlända som kom till en kommun under 2008 har det tagit åtta år innan hälften har jobb. Nu ser vi att tiden till arbete minskar. Av de som kom till en kommun under 2011 hade nästan hälften jobb efter fem år. Om utvecklingen fortsätter på samma positiva sätt bör tiden från mottagning till arbete kunna fortsätta kortas.

Ett nytt regelverk för nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet trädde ikraft den 1 januari 2018. Det nya regelverket stärker Arbetsförmedlingens möjligheter att ge rätt insatser utifrån individens behov samtidigt som kraven på individen tydliggörs. Regeringen gör stora satsningar på utbildning och den 1 januari 2018 infördes också en utbildningsplikt för nyanlända.

Möjligheten till en subventionerad anställning utgör en viktig väg till jobb för grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Regeringen reformerar systemet för de subventionerade anställningarna. Ett flertal anställningsstöd slås samman till ett enhetligt mer kraftfullt stöd – introduktionsjobb.

Extratjänsterna och moderna beredskapsjobb är vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända och långtidsarbetslösa, liksom snabbspåren för nyanlända som har kompetens inom vissa bristyrken. Arbetsförmedlingen tar nu fram lokala spår till jobb i samarbete med kommunerna. Regeringen har också avskaffat vårdnadsbidraget och begränsat föräldraförsäkringen för personer som kommer till Sverige med barn äldre än ett år.

Arbetsmarknadens parter är centrala aktörer för att grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden ska komma i arbete. De har spelat en avgörande roll för snabbspåren för nyanlända. Regeringen välkomnar att fack och arbetsgivarorganisationer nu har träffat en principöverenskommelse om så kallade etableringsanställningar i syfte att göra det lättare för bland annat nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Regeringen har inlett en dialog med parterna.

Stockholm den 31 januari 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.