Möjlighet till distansundervisning
Skriftlig fråga 2021/22:1059 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-02-10
- Överlämnad
- 2022-02-10
- Anmäld
- 2022-02-15
- Svarsdatum
- 2022-02-23
- Sista svarsdatum
- 2022-02-23
- Besvarad
- 2022-02-23
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utbildningsminister Anna Ekström (S)
Skolinspektionen har möjliggjort för huvudmän att bedriva en del utbildning och kurser på distans även efter pandemin. Ansökningsförfarandet är väldigt begränsat där särskilda skäl ska finnas för att det ska tillåtas.
För att vid särskilda skäl underlätta möjligheten till breddad undervisning, såsom för elever med anpassad studiegång, modersmålsundervisning eller för studerande vid LIU och NIU på gymnasial utbildning, skulle huvudmannen själv få avgöra huruvida distansstudier är möjligt i specifika fall med tydliga motiveringar över vilket mervärde det skapar.
Möjligheten att bedriva högkvalitativ undervisning trots en stor sjukfrånvaro bland personal vid enstaka tillfällen skulle kunna säkras via distansstudier, men detta omöjliggörs med ett krångligt byråkratiskt ansökningsförfarande.
Mycket att vinna – lite att förlora på ett ändrat synsätt. Med huvudmannen som fattar beslut om huruvida distansstudier kan och ska erbjudas och Skolinspektionen med den granskande och uppföljande rollen så att elevernas kvalitet på undervisningen säkerställs hade vi vunnit mycket.
Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:
Avser ministern att vidta åtgärder, inom sitt ansvarsområde, för att underlätta för skolor att bedriva distansundervisning även efter pandemin, utan Skolinspektionens beslut via ansökningsförfarande?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1059 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)
Svar på fråga 2021/22:1059 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Möjlighet till distansundervisning
Ann-Sofie Lifvenhage har frågat utbildningsministern om hon avser att vidta åtgärder, inom sitt ansvarsområde, för att underlätta för skolor att bedriva distansundervisning även efter pandemin, utan Skolinspektionens beslut via ansökningsförfarande. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Utgångspunkten för regeringen är att undervisning sker bäst på plats i skolans lokaler där lärare och elever kan interagera och dra nytta av de praktiska, pedagogiska och sociala fördelar som en sådan undervisningssituation innebär.
Under pandemin är det möjligt att tillfälligt, i vissa situationer och i enighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer bedriva fjärr- eller distansundervisning enligt den tillfälliga förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta. Det är också möjligt att göra andra tillfälliga avsteg från skolförfattningarna t.ex. att vid behov förlänga terminen och att bedriva undervisning på andra tider än normalt. Dessa tillfälliga avsteg från författningarna har helt och hållet varit motiverade av pandemins utveckling. Jag vill dock framhålla vikten av s.k. närundervisning då vi under pandemin sett vilka negativa konsekvenser distansundervisning kan få. Närundervisning är bäst för de flesta elever. Undervisning digitalt kan långt ifrån alltid helt och hållet ersätta undervisningen på plats i skolan.
Icke desto mindre kan skolans verksamheter ha gjort erfarenheter under pandemin som kan vara värdefulla framöver.
Statens skolverk har t.ex. fått i uppdrag att följa upp konsekvenserna av pandemin för utbildningen inom skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet och utvärdera de åtgärder som vidtagits på området med anledning av pandemin. I uppdraget ingår även att göra en analys samt identifiera behov av, och föreslå, fortsatta åtgärder. Statens skolinspektion har fått ett uppdrag att följa upp erfarenheter från fjärr- och distansundervisning under pandemin.
Regeringen beslutade i mars 2020 propositionen Fjärrundervisning, distansundervisning och vissa frågor om entreprenad (prop. 2019/20:127). Riksdagen antog förslagen i propositionen (bet. 2019/20:UbU23, rksr. 2019/20:348). Det innebär att det infördes en omfattande reglering av fjärr- och distansundervisning i skollagen (2010:800). Arbetet med propositionen föregicks av ett brett remissförfarande där bl.a. kommuner, myndigheter och olika skolorganisationer fick möjlighet att lämna synpunkter på underlaget för propositionen.
Distansundervisning ställer särskilda krav på skolan och huvudmannen att se till att eleverna får undervisning av god kvalitet. Av den anledningen är det i skollagen tydligt reglerat när distansundervisning får bedrivas, vilka elever som kan få sådan undervisning och vad som krävs för att en huvudman ska få tillstånd av Skolinspektionen att utföra sådan undervisning.
Regeringen följer fortsatt tillämpningen av den nya regleringen, bl.a. utifrån forskning om och erfarenheter från fjärr- och distansundervisning under pandemin.
Stockholm den 23 februari 2022
Lina Axelsson Kihlblom
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.