Till innehåll på sidan

Lärosätens utbildningsutbud avseende omställningsstudiestödet

Skriftlig fråga 2022/23:437 av Niklas Sigvardsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-10
Överlämnad
2023-03-10
Anmäld
2023-03-14
Svarsdatum
2023-03-22
Sista svarsdatum
2023-03-22
Besvarad
2023-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) presenterade den 28 februari sin rapport om lärosätens utbildningsutbud med anledning av det nya omställningsstudiestödet. Detta skedde på uppdrag av den tidigare socialdemokratiska regeringen. Rapporten visar många intressanta saker som behöver beaktas när omställningsstudiestödet nu implementeras fullt ut.

Rapporten visar att samtliga lärosäten arbetar aktivt med att öka utbudet för yrkesverksamma och möjliggöra omställning och livslångt lärande. Det finns dock vissa utmaningar som behöver adresseras. En väldigt viktig del handlar om den långsiktiga finansieringen och där delar vi socialdemokrater oron, speciellt efter den budget som nu gäller där regeringen tyvärr minskade anslagen till flertal av landets lärosäten.

Följande text är hämtad från sida 44 i rapporten. ”UKÄ delar lärosätenas bild av att finansieringen är en utmaning för att utveckla utbildningsutbudet. Sverige står inför ett läge med både en vikande konjunktur och växande ungdomskullar. Av underlagen att döma ser lärosätena svårigheter med att utveckla utbudet inom befintliga ekonomiska ramar. Om då antalet sökande ökar framöver, kan det leda till att behoven från olika studentgrupper ställs mot varandra. På totalnivån kanske det inte har så stor effekt, men för enskilda utbildningar ser UKÄ att det kan bli undanträngningseffekter. Risken är störst för utbildningar där söktrycket är högt”

Därför vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson följande:

 

Vilka initiativ tänker ministern vidta för att se till att risken för undanträngningseffekter blir så liten som möjligt?  

Svar på skriftlig fråga 2022/23:437 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)

U2023/ 00957 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:437 av Niklas Sigvardsson (S)
Lärosätens utbildningsutbud avseende omställningsstudiestödet

Niklas Sigvardsson har frågat mig vilka initiativ jag avser vidta för att se till att risken för undanträngningseffekter blir så liten som möjligt med anledning av det nya omställningsstudiestödet.

Jag vill börja med att framhålla att införandet av ett nytt omställningsstudiestöd medför att omställning eller vidareutbildning i form av studier för vuxna som befinner sig mitt i arbetslivet underlättas. För att få omställningsstudiestöd ska utbildningen stärka individens ställning på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens behov. Stödet kan därmed underlätta för att motverka kompetensbrist inom både näringslivet och välfärden och stärka Sveriges konkurrenskraft.

Samtidigt är vidareutbildning och utbildning för omställning inte en ny uppgift för landets lärosäten. Universitet och högskolor hade redan innan införandet av omställningsstudiestödet enligt högskolelagen i uppdrag att främja ett livslångt lärande.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) konstaterar i den rapport som frågeställaren hänvisar till att myndigheten på ett övergripande plan delar lärosätenas uppfattning att utbildningsutbudet är utformat för att möta behoven av utbildning som det nya stödet ger upphov till. UKÄ konstaterar vidare att det faktum att den svenska högskoleutbildningen på grundnivå och avancerad nivå är uppbyggd av kurser, ger en flexibilitet som gör systemet väl rustat för att möta kommande behov av utbildning från yrkesverksamma. Det gäller också former för utbildning som är anpassade för att studenter ska kunna kombinera studier med familjeliv och arbete, som distansutbildningar och deltidsstudier.

UKÄ konstaterar dock att det på lång sikt kan krävas större anpassningar av utbildningsutbudet, när det finns mer information om var behoven kommer att uppstå. Myndigheten anser därför att lärosätena bör intensifiera sitt arbete med att utveckla sitt utbildningsutbud, så att det anpassas till yrkesverksammas behov.

Det är angeläget att universitet och högskolor i än högre grad använder sina resurser för att erbjuda utbildningar där det finns brist på kompetens för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. I regleringsbrevet för 2023 avseende universitet och högskolor har regeringen förtydligat styrningen när det gäller utbildning för livslångt lärande och omställning. Lärosätena ska särskilt redovisa hur de utvecklat utbildningsutbudet för att stärka tillgången till utbildning inom dessa områden.

Hur behoven av utbildning kommer att utvecklas framöver vet vi inte i dagsläget, men regeringen följer givetvis utvecklingen noggrant för att bedöma behoven under kommande år.

Stockholm den 22 mars 2023

Mats Persson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.