Kompetensbrist som hindrar företagsexpansion
Skriftlig fråga 2017/18:1044 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-03-15
- Överlämnad
- 2018-03-16
- Anmäld
- 2018-03-20
- Svarsdatum
- 2018-03-28
- Sista svarsdatum
- 2018-03-28
- Besvarad
- 2018-03-28
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
På fyra år har andelen företag som inte hittar rätt arbetskraft ökat med 19 procentenheter, från 53 till 72 procent, visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät för 2018.
Vart tredje företag uppger att problemen att hitta personal har hindrat en planerad expansion, och företagarna uppger att gymnasie- och högskoleutbildningar håller för låg kvalitet och att studenterna inte förbereds för yrkeslivet tillräckligt bra. Ett ökande antal högskolestudenter har också svårt att få arbete, och många hamnar i jobb under sin utbildningsnivå.
Från flera håll kommer nu andra förslag. Till exempel behövs fler riktade satsningar som höjer utbildningskvaliteten. Det är viktigt att säkerställa att utbildningarna bättre motsvarar efterfrågan på arbetsmarknaden, och det behövs bredare reformer som gör arbetsmarknaden mer öppen och inkluderande.
Sverige behöver även mer arbetskraftsinvandring, inte mindre, enligt rapporten.
Med anledning av ovanstående önskar jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler företag ska hitta rätt arbetskraft?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1044 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
A2018/00679/A
Arbetsmarknadsdepartementet
Arbetsmarknads- och etableringsministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1044 av Lars Beckman (M)
Kompetensbrist som hindrar företagsexpansion
Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler företag ska hitta rätt arbetskraft.
Svensk arbetsmarknad utvecklas starkt. Inom allt fler sektorer och regioner råder dock brist på arbetskraft. Det gäller såväl välfärdssektorn som den privata sektorn, inte minst branscher som bygg, industrin och industrinära tjänsteföretag. Regeringen har under mandatperioden gjort stora satsningar inom arbetsmarknads- och utbildningspolitiken såväl som inom näringspolitiken och hälso- och sjukvården för att klara de framtida utmaningarna vad gäller matchning och kompetensförsörjning.
Arbetsförmedlingen styrs om till att ha ökat fokus på arbetsgivares behov av kompetens. Snabbspår är ett regeringsinitiativ där Arbetsförmedlingen arbetar tillsammans med branscherna för att ta tillvara nyanländas kompetens och samtidigt bidra till kompetensförsörjningen inom bristyrken. Det finns idag 14 överenskommelser om snabbspår vilka omfattar ett 30-tal yrken. Snabbspåren utvecklas fortlöpande och antalet deltagare ökar. Regeringen har vidare styrt om användningen av den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen så att den tydligare ska riktas till arbetssökande som har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Arbetsförmedlingen arbetar mot att arbetsmarknadsutbildningen ska användas för att möta arbetsgivares rekryteringsbehov.
Ett nytt kunskapslyft har initierats och beräknas omfatta ca 100 000 utbildningsplatser år 2021. Kunskapslyftet ger människor chans att utbilda sig för att kunna få ett jobb, omskola sig till ett nytt yrke, få behörighet till högre utbildning, vidareutbilda sig för bättre karriärmöjligheter. Samtidigt som människor som vill utvecklas får möjlighet att göra det, förstärks också möjligheten för såväl offentlig sektor som näringsliv att få den kompetens de behöver. Regeringen har satsat på högskoleutbildningar inom samhällsbyggnadssektorn och i budgetpropositionen för 2018 aviserat en utbyggnad av ingenjörsutbildningen. Regeringen har också infört en rätt till behörighetsgivande kurser inom komvux och infört ett studiestartsstöd fr.o.m. den 2 juli 2017.
Kompetensförsörjning är också ett fokusområde för regeringens nyindustrialiseringsstrategi samt ett prioriterat område för den regionala tillväxtpolitiken.
Gymnasieskolans yrkesprogram är basen för industrins och välfärdens kompetensförsörjning men antalet elever på yrkesutbildningen har sjunkit sedan den förra regeringen tog bort den grundläggande behörigheten. Regeringen har därför överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om att yrkesprogrammen ska innehålla de kurser som krävs för grundläggande behörighet.
Stockholm den 28 mars 2018
Ylva Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.