Kapaciteten på Citybanan

Skriftlig fråga 2017/18:464 av Jakob Forssmed (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-12
Överlämnad
2017-12-13
Anmäld
2017-12-14
Svarsdatum
2017-12-27
Sista svarsdatum
2017-12-27
Besvarad
2017-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Tidigare i år fick tågresenärerna i Stockholm glädjen att få börja åka pendeltåg via den nya Citybanan. Den har varit efterlängtad. Men likt den gamla berättelsen om skräddaren och den nya kostymen verkar utfallet av mångmiljardsatsningen hittills blivit om inte en tummetott så i alla fall en trångt sittande väst.

Staten har inte klarat av att leverera utlovade tåglägen för pendeltågen när Citybanan öppnade. Trots tidigare löften och ett gemensamt arbete med regionen har kapacitet motsvarande 24 tåg i timmen blivit först 20 tåg och nu senast 16 tåg.

I genomförandeavtalet framgår att staten hade som ambition att erbjuda 24 tåg per timme genom Citybanan i högtrafik. I Järnvägsbeskrivningen 2018 är beskedet 20 tåg i timmen genom Citybanan. Nu när ansökan av tåglägen för trafikåret 2018 (T18) har gått iväg är beskedet från staten och Trafikverket att systemet klarar av högst 16 tåg i timmen genom Citybanan. Det är en minskning med en tredjedel i förhållande till vad man tog i hand på när genomförandeavtalet för banan en gång tecknades.

Därmed går det inte heller att på kort sikt öka kapaciteten så mycket i Citybanan som SL och Stockholms läns landsting vill. Under högtrafik blir kapaciteten närmast densamma som tidigare i stället för det som förväntades när avtalet skrevs på.

Antalet stockholmare fortsätter samtidigt att växa, och högt ställda ambitioner att vässa kollektivtrafikens attraktivitet och locka fler att ställa bilen kvarstår förstås. Men med den uteblivna kapacitetsökningen för pendeltågen i Stockholms län – tillsammans med tekniska problem avseende skyddsportar som fått Citybanan att tillfälligt stänga – går ekvationen inte ihop. Resultatet är kapacitetsproblem i den pendeltågstrafik som många är helt beroende av för sin jobbpendling och sitt vardagsliv.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka kapaciteten på Citybanan så att staten kan leverera den utlovade trafikeringen på 24 tåg per timme i rusningstrafik i närtid?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:464 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2017/07560/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:464 av Jakob Forssmed (KD)
Kapaciteten på Citybanan

Jakob Forssmed har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka kapaciteten på Citybanan så att staten kan leverera den utlovade trafikeringen på 24 tåg per timme i rusningstrafik i närtid.

Jag har sedan jag tillträdde som infrastrukturminister haft anledning att sätta mig in i frågor rörande Citybanan, och jag har träffat företrädare för både Trafikverket och Stockholms läns landsting om just kapacitetsfrågan.

Det är Trafikverket som ansvarar för kapacitetstilldelningsprocessen inför framtagandet av den årliga tågplanen och som alltså gör bedömningen av t.ex. en viss banas kapacitet. Tilldelningen av kapacitet utgår därmed från de ansökningar om tåglägen som lämnas in till Trafikverket och inte från en optimering av tågplanen från ett produktionstekniskt perspektiv. Trafikmönster och typ av trafik är därför faktorer som påverkar vilken kapacitet som kan utnyttjas på en bana. Stockholms läns landsting har valt att ansöka om tåglägen för s.k. skip-stop trafik, där vissa tåg är snabbtåg som inte stannar vid samtliga stationer, trots att detta innebär att kapaciteten på banan minskar i jämförelse med om samtliga tåg kör i ett enhetligt trafikmönster. Skip-stop trafiken innebär även att tågsystemet är mer känsligt för störningar. Stockholms läns landsting har för övrigt fått de tåglägen de lämnat in ansökan om.

Citybanan togs i bruk i somras och den får nog fortfarande anses vara i ett driftsstartskede, med vissa inkörningsproblem. Olika åtgärder, för vilka såväl Trafikverket som Stockholms läns landsting ansvarar, kan behöva vidtas för att öka kapaciteten på både kort och lång sikt. Det kan t.ex. handla om att trimma signalanläggningarna för att avståndet mellan tågen ska kunna minskas, eller korta ned tågens uppehållstider på de stationer som har plattformsdörrar.

Jag kommer även fortsättningsvis att följa utvecklingen av kapaciteten på Citybanan.

Stockholm den 20 december 2017

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.