Kandidatur till FN:s säkerhetsråd
Skriftlig fråga 2014/15:422 av Kerstin Lundgren (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-04-14
- Överlämnad
- 2015-04-14
- Anmäld
- 2015-04-15
- Svarsdatum
- 2015-04-22
- Sista svarsdatum
- 2015-04-22
- Besvarad
- 2015-04-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Sverige aviserade redan 2004 avsikten att kandidera till en av platserna i säkerhetsrådet för perioden 2017-2018. Denna kandidatur har fått fullt nordiskt stöd, men vi konkurrerar med tre andra EU-länder om två platser.
Regeringen har nu inför den mer intensiva kampanjperioden tagit fram en särskild logga som används och uppdraget är att kampanja som en kandidat med global commitment, independent voice. Sverige har ju länge verkat för att stärka EU:s utrikes- och säkerhetspolitik. FN:s säkerhetsråd måste självklart vara en grundpelare för det arbetet. Frågan blir dock hur Sverige avser att markera sin oberoende röst i kampanjen.
Min fråga till utrikesministern är därför:
Hur avser ministern och regeringen att konkretisera den oberoende rösten i den svenska kampanjen för en plats i säkerhetsrådet för perioden 2017-2018?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:422 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:422 av Kerstin Lundgren (C) Kandidatur till FN:s säkerhetsråd
Kerstin Lundgren tar i sin fråga upp en logotype som används för den svenska säkerhetsrådskandidaturen och frågar hur regeringen avser konkretisera uttrycket ”oberoende röst” under kampanjen.
Arbetet med säkerhetsrådskampanjen bygger på konkret engagemang i sakfrågor och en vilja till bred dialog för att hitta lösningar på vår tids utmaningar.
Med vårt perspektiv på säkerhet och utveckling och vårt globala engagemang kan vi bidra till arbetet så att FN:s säkerhetsråd står bättre rustat för att möta dagens och morgondagens komplexa utmaningar.
Det är utifrån dessa utgångspunkter som arbetet med säkerhetsrådskandidaturen utförs.
I detta arbete tas skriftligt material fram som stöd. Det har kommit frågor kring uttrycket ”oberoende” röst vilket visar behov av ett material som är klart och tydligt. Detta kommer att beaktas, liksom andra frågor i kommande steg med det skriftliga material som planeras framgent.
Jag ser fram emot ett gott samarbete och gemensamma ansträngningar för att säkerställa att vår kandidatur till säkerhetsrådet blir framgångsrik.
Stockholm den 21 april 2015
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.