Inriktningen på svensk invandringspolitik
Skriftlig fråga 2014/15:612 av Richard Jomshof (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-02
- Överlämnad
- 2015-06-02
- Anmäld
- 2015-06-03
- Svarsdatum
- 2015-06-10
- Sista svarsdatum
- 2015-06-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Svensk invandringspolitik blir alltmer extrem, inte minst sett ur ett europeiskt perspektiv. Det svenska asylmottagandet är till och med större än våra nordiska grannländers sammanlagda mottagande. Till detta kommer en anhöriginvandring som ständigt slår nya rekord.
Resultatet av denna massinvandring är tydlig. Sverige som en gång var ett tryggt och homogent land, kännetecknas i dag alltmer av splittring, segregation, ett ökat utanförskap och en ökad otrygghet. Det sistnämnda inte minst som en direkt följd av den allt grövre invandrade gängrelaterade kriminaliteten med sina ständigt återkommande uppgörelser och skjutningar. Till detta kommer en svensk välfärd som är på väg att raseras i takt med den ökande invandringen. Det har gått så långt att svensk invandringspolitik nu börjat ifrågasättas i våra nordiska grannländer.
Anmärkningsvärt är att det svenska folket aldrig tillfrågats om man vill ha denna enorma massinvandring. En rad undersökningar sedan 90-talets början visar i själva verket att det endast är en liten minoritet av det svenska folket som stöder den alltmer omfattande massinvandringen.
I andra delar av Europa låter man dock den egna befolkningen tycka till i denna mycket viktiga fråga. I Schweiz har man anordnat flera folkomröstningar som rör just landets invandringspolitik. Och i Ungern valde landets regering, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, nyligen att skicka ut ett brev till landets medborgare där man kortfattat efterlyser deras åsikter om just invandringspolitiken.
Med anledning av vad jag här framfört vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Är ministern villig att verka för att det svenska folket på demokratisk väg får bestämma inriktningen på svensk invandringspolitik i en folkomröstning, alternativt genom att regeringen skickar ut ett brev – i likhet med vad man nu valt att göra i Ungern - där folkets åsikter i invandringsfrågan efterlyses?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:612 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Dnr Ju2015/4760 | ||
Justitiedepartementet |
Justitie- och migrationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:612 av Richard Jomshof (SD) Inriktningen på svensk invandringspolitik
Richard Jomshof har frågat mig om jag och regeringen vill verka för en folkomröstning om inriktningen på svensk invandringspolitik, alternativt om regeringen är villig att skicka ut ett brev där befolkningens åsikter i invandringsfrågan efterlyses.
Regeringen avser inte att verka för en folkomröstning om inriktningen på svensk invandringspolitik eller skicka ut ett brev för att inhämta befolkningens åsikter i invandringsfrågor.
All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Folkstyrelsen är emellertid inte direkt utan indirekt. Med det avses att medborgarna vid regelbundet återkommande val väljer en folkrepresentation som ska styra landet. Riksdagen är folkets främsta företrädare. Regeringens uppgift är att styra riket under ansvar inför riksdagen.
Det pågår för närvarande flera allvarliga konflikter och kriser i världen. Antalet flyktingar och fördrivna i världen har inte varit så här högt sedan andra världskriget. Det stora antalet människor som är på flykt befinner sig i närområdet, ofta i fattiga grannländer. En mindre del av de skyddsbehövande söker sig till EU och Sverige. Sverige respekterar asylrätten genom att pröva asylansökningar från dem som tagit sig till Sverige och ge skydd åt dem som behöver det. Till detta är vi också bundna av internationella åtaganden som FN:s flyktingkonvention, konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, Europakonventionen och EU:s skyddsgrunds- respektive asylprocedurdirektiv. Att bereda skydd åt dem som är i behov av det är både vårt ansvar och en del av vår solidaritet med utsatta.
Förutom detta anser regeringen att invandringen till Sverige bidrar positivt till utvecklingen av vårt land. Det finns många anledningar till detta. Invandringen till Sverige har bidragit till och fortsätter att bidra till att vitalisera vår arbetsmarknad och ekonomi. Det finns tydliga samband mellan invandring och handel. Arbetsförmedlingen har i en av sina senaste rapporter slagit fast att det behövs ett tillskott av arbetskraft av utrikes födda på arbetsmarknaden. Det är annars inte möjligt att öka sysselsättningen på sikt, vilket i så fall begränsar den ekonomiska tillväxten i Sverige.
Regeringen avser verka för att Sverige ska fortsätta vara ett öppet och tolerant land. För denna politik finns det också ett starkt stöd i Sveriges riksdag. Sverige ska även i fortsättningen ta emot människor som flyr från förtryck, krig eller förföljelse.
Stockholm den 9 juni 2015
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.