Fusk inom folkbildningen

Skriftlig fråga 2020/21:1400 av Ann-Britt Åsebol (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-21
Överlämnad
2021-01-22
Anmäld
2021-01-26
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Medierna har under hösten rapporterat om misstänkt fusk med statsbidrag till studieförbund.

Misstankar och anklagelser om fusk och felaktigheter inom folkbildningen är allvarliga. Kriminella nätverk och antidemokratiska krafter tillåts utnyttja de skattemedel som är avsedda för att stärka det demokratiska samhället.

Det sägs ibland att systemet för att fördela bidrag mellan studieförbunden uppmuntrar till fusk. Utöver påhittade cirkeltimmar finns även misstankar om förfalskade kvitton och andra dokument. Folkbildningsrådet talar om en ny verklighet där kriminella nätverk medvetet tar sig in i folkbildningen för att komma åt statsbidragen.

Ett flertal företrädare för studieförbunden har gjort gällande att incitamenten kring antalet cirkeltimmar leder till en strävan mot att registrera så många timmar som möjligt. Denna ”pinnjakt” ökar i sin tur risken för att fusk begås och ökar också incitamenten att samarbeta med föreningar med tveksam demokratisyn. I slutändan blir hela folkbildningsrörelsen drabbad, med bristande förtroende och kvalitet som följd.

Folkbildningsrådet är inte bundet av någon opartiskhet eller objektivitet utan kan som demokratiska företrädare föra ”folkbildningens” talan och besluta i enlighet med dess behov. Man kan inte söka pengar från rådet, utan de tio studieförbund som finns representerade får folkbildningspengarna.

Fusket är, om man ska tro medierapporteringen, notoriskt. Få andra områden i svensk offentlig förvaltning torde omfattas av så mycket felaktiga utbetalningar som just den offentligt sanktionerade folkbildningen. Det ligger heller inte i någons eget intresse att slå ned på fusket. Riksrevisionen har inte mandat att granska verksamheten, då rådet inte är en myndighet.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström lyder:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta i syfte att stävja fusk inom folkbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1400 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/00527 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1400 av Ann-Britt Åsebol (M)
Fusk inom folkbildningen

Ann-Britt Åsebol har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta i syfte att stävja fusk inom folkbildningen.

Inledningsvis vill jag understryka att statsbidrag till studieförbunden ska användas korrekt och bidraget ska gå till folkbildningsverksamhet. Felaktigt redovisad verksamhet som beror på slarv, medvetet fusk eller bedrägerier måste få ett slut. Det skymmer sikten för all bra folkbildningsverksamhet som pågår runtom i Sverige.

Det är av största vikt att det finns kontrollmekanismer på plats för att säkerställa att statsbidraget används som avsett. Det krävs också ett proaktivt arbete för att komma tillrätta med fusk och oegentligheter. Regeringen ställer därför krav på Folkbildningsrådets uppföljning och redovisning av statsbidraget. Regeringen har förstärkt uppföljningen av statsbidraget till studieförbunden för att stävja fusk och säkerställa att bidraget går till verksamhet som uppfyller statens syften med statsbidraget. Senast den 15 april 2021 ska Folkbildningsrådet i en särskild rapport till regeringen bland annat redovisa de åtgärder som har vidtagits och som planeras för att säkerställa detta.

Folkbildningsrådet har enligt lag fått uppgiften att pröva frågor om fördelning av statsbidrag till bl.a. studieförbunden och det är också Folkbildningsrådet som följer upp och granskar verksamhet kopplad till statsbidraget. De har möjlighet att återkräva utbetalt statsbidrag om det beviljats på felaktiga grunder eller om medlen inte har använts för det ändamål de har beviljats för. Rådet kan också enligt sina villkor besluta att ett studieförbund inte längre ska få statsbidrag. Låt mig tillägga att olika delar av statsbidraget till folkbildningen även har granskats av myndigheter, exempelvis Riksrevisionen och Statskontoret.

Folkbildningsrådet bedriver nu tillsammans med studieförbunden ett omfattande arbete för att komma till rätta med det fusk som upptäckts. Rådet förstärker sin organisation för att intensifiera arbetet med uppföljning, granskning och kontroll av hur statsbidraget till folkbildningen används. På uppdrag av Folkbildningsrådet har studieförbunden genomfört en genomlysning av verksamheten för år 2017–2019. Verksamhet som inte bedöms leva upp till Folkbildningsrådets krav har strukits och studieförbunden kommer att få betala tillbaka statsbidrag. Jag ser genomlysningen som en nödvändig åtgärd för att skapa klarhet kring omfattningen av fusket och utgår från att de lärdomar som dras av detta arbete kommer att ligga till grund för fortsatt förbättringsarbete så att slarv, fusk och oegentligheter upphör. Det är en förutsättning för att fokus återigen ska kunna hamna på all den viktiga folkbildningsverksamhet som genomförs runt om i Sverige.

Rapporten som Folkbildningsrådet ska lämna senast den 15 april kommer att bli ett viktigt underlag för mig för att ta ställning till om jag behöver vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa att statsbidraget till studieförbund används som avsetts.

Stockholm den 1 februari 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.