Framtiden för svensk biogasproduktion
Skriftlig fråga 2016/17:1461 av Rickard Nordin (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-22
- Överlämnad
- 2017-05-23
- Anmäld
- 2017-05-29
- Svarsdatum
- 2017-05-31
- Sista svarsdatum
- 2017-05-31
- Besvarad
- 2017-05-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Miljöminister Karolina Skog (MP)
Biogas är ett viktigt bränsle inom både industrin och transportsektorn. Det är ett typexempel på den cirkulära bioekonomin och ett smart sätt att minska våra klimatutsläpp på. Då krävs också styrmedel som fungerar och som uppmuntrar olika aktörer att investera.
Det har nu uppkommit en akut situation där dansk biogas får dubbelt stöd genom att Danmark har produktionsstöd, med särskilt fokus på att leverera till gasnät. Vi i Sverige har valt att fokusera på konsumtionsstöd, vilket gör att svensk biogas trängs ut av dansk i delar av Sverige där gasnät finns tillgängligt, i stället för att konkurrensen sker mot den fossila gasen. Det är också orimligt att dansk gas får en konkurrensfördel gentemot den svenska på grund av dubbelt stöd.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:
Hur kommer ministern att agera för att hantera situationen och värna den svenska biogasproduktionen?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1461 besvarad av Statsrådet Ibrahim Baylan (S)
Dnr M2017/01327/Ee | ||
Miljö- och energidepartementet |
Samordnings- och energiministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1461 av Rickard Nordin (C) Framtiden för svensk biogasproduktion
Rickard Nordin har frågat miljöministern om hur ministern kommer att agera för att hantera situationen och värna den svenska biogasproduktionen.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Regeringens vilja är självklart att fortsätta främja utvecklingen av förnybar energi, inklusive biogas. Precis som annan förnybar energi har biogasen också en viktig roll för att Sverige ska nå målet om inga nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045.
Jag uppfattar att vi är eniga om att det krävs styrmedel som är kostnadseffektiva och som uppmuntrar olika aktörer att investera. Den situation som vi idag upplever är en direkt konsekvens av att länder valt olika typer av stödsystem och därtill olika stödnivåer. Direkt när vi fick kännedom om utvecklingen på marknaden inledde Regeringskansliet en analys av situationen och bakomliggande legala förutsättningar.
Regeringen tar situationen på allvar och gör nu tre saker parallellt. Det första är att vi ska inleda en dialog med Danmark och se om vi genom den kan hitta en lösning som passar bra för båda parter. Det andra är att vi inom ramen för det analysarbete som sker på Regeringskansliet tittar på kortsiktiga lösningar. Utmaningen är att hitta kostnadseffektiva lösningar inom de legala ramarna i Sverige och EU. Det tredje är att titta
på de långsiktiga förutsättningarna för biogasproduktion. Branschen behöver långsiktiga spelregler och det är regeringens ambition att leverera det.
Stockholm den 31 maj 2017
Ibrahim Baylan
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.