En utökad möjlighet till förhör
Skriftlig fråga 2021/22:1014 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-02-04
- Överlämnad
- 2022-02-04
- Anmäld
- 2022-02-15
- Svarsdatum
- 2022-02-16
- Sista svarsdatum
- 2022-02-16
- Besvarad
- 2022-02-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Polismyndigheten har sedan ett par år tillbaka gjort en omorganisation där man också valt att vidta en del förändringar. Bland annat har andelen civilanställd personal utökats och blivit fler, men på grund av lagstiftningen så förhindras civilanställd personal att genomföra vittnesförhör med mera då de inte har titeln polisman.
I lagstiftningen står det följande: Innan förundersökning hunnit inledas, får en polisman hålla förhör och vita andra utredningsåtgärder som är av betydelse för utredningen. Lag (2014:649)
Ett rimligt alternativ hade varit att ändra lagstiftningen till att av Polismyndigheten utsedd behörig att hålla förhör. Det skulle innebära att civila utredare skulle kunna göra mycket mer för att underlätta för polisen att genomföra enklare förhör vid enklare utredningar, vilket i sin tur frigör viktiga resurser för polisen att använda på andra håll för grövre kriminalitet. Allt för att snabbare klara upp och lagföra brottslighet.
Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Avser ministern att vidta åtgärder för att underlätta för civilanställd personal inom polisväsendet att få göra arbetsuppgifter såsom att hålla i enklare förhör för att frigöra polisens resurser till att klara upp fler brott?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1014 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:1014 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
En utökad möjlighet till förhör
Ann-Sofie Lifvenhage har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att underlätta för civilanställd personal inom polisväsendet att få göra arbetsuppgifter såsom att hålla enklare förhör för att frigöra polisens resurser till att klara upp fler brott.
Kampen mot brottsligheten är högt prioriterad av regeringen. Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, med högt förtroende för rättsväsendets alla delar. Med 34-punktsprogrammet genomför regeringen det största åtgärdspaketet mot gängkriminaliteten någonsin i Sverige. Vi ger nya verktyg till myndigheterna och skärper straffen men vi ser också till att vi får ett bra och långsiktigt brottsförebyggande arbete.
Regeringen fortsätter också arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott genom den historiska satsningen på att öka antalet polisanställda. Arbetet med att nå regeringens mål om 10 000 fler polisanställda 2024 än 2016 fortsätter med full kraft.
Att brottsutredningar bedrivs så skyndsamt och effektivt som möjligt är viktigt ur både den misstänktes och samhällets perspektiv. Som huvudregel ska förhör och andra utredningsåtgärder vidtas inom ramen för en förundersökning. Även civilanställda får hålla förhör och gör det i stor utsträckning. Endast i undantagsfall får en polisman enligt bestämmelserna om s.k. primärutredning utföra utredningsåtgärder innan en förundersökning har inletts. Bestämmelserna är avsedda för det absoluta inledningsskedet i en utredning, till exempel polisingripanden på plats och för utredningsåtgärder i omedelbar anslutning till brottet.
Enligt den senaste personalstatistiken har Polismyndigheten 34 716 anställda. Det innebar en ökning med totalt 6 452 polisanställda sedan starten på polistillväxten. Av dem hade antalet poliser ökat med 2 026 och de civilanställda ökat med 4 426. Denna kraftiga förstärkning av civilanställda skapar goda möjligheter att frigöra polisresurser till uppgifter som kräver polismans befogenhet.
Min uppfattning är att i en modern och effektiv utredningsverksamhet arbetar civilanställda specialister, poliser och åklagare tillsammans och kompletterar varandras kunskaper för att klara upp brott. Regeringen följer naturligtvis effektiviteten hos de brottsbekämpande myndigheterna noga.
Stockholm den 16 februari 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.