En lex Lotta

Skriftlig fråga 2016/17:947 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-28
Överlämnad
2017-03-01
Anmäld
2017-03-02
Svarsdatum
2017-03-08
Sista svarsdatum
2017-03-08
Besvarad
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

 

Under våren 2016 misshandlades en kvinna i Bromma så pass allvarligt att hon senare avled av sina skador. Liberalerna krävde då en haverikommission som skulle granska rättsväsendets hantering. Både polisen och Åklagarmyndigheten hade känt till ärendet och inte minst att sambon i detta förhållande hade en lång kriminell historik.

Det har sedan framkommit att utredningen inte hanterades på ett korrekt sätt, och detta är nu föremål för en intern granskning inom Åklagarmyndigheten. Det rimliga hade varit en extern oberoende aktör som granskar myndigheternas handläggning av detta tragiska ärende.

Ärenden som berör kvinnovåld och grov kvinnofridskränkning måste alltid utredas fullt ut, även om inte brottsoffret alltid vågar eller vill gå vidare. De som begår dessa kriminella och allvarliga våldsbrott måste i högre utsträckning lagföras.

Liberalerna instämmer i det förslag som vissa presenterat i medierna, bland annat om behovet av en lex Lotta-lagstiftning, eftersom kraven sammanfaller med de punkter vi fört fram om både en haverikommission och en skärpning av lagen när det gäller myndigheternas hantering och samverkan i ärenden som med det angivna fallet. Personer som utsätts för systematiskt våld och hot måste få ett bättre stöd av vårt rättsväsen, och mer måste göras för att undvika att enskilda hamnar mellan stolarna.

Vi vill också att det alltid ska utredas när en man eller kvinna ger indikationer till myndigheter om att man lever i ett destruktivt förhållande där hot, utpressning och våld förekommer.

Med anledning av att det nu förs fram förslag om en lex Lotta, som också sammanfaller med de förslag Liberalerna drivit i riksdagen blir min fråga till justitieminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att införa en sådan lagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:947 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:947 av Roger Haddad (L) En lex Lotta

Roger Haddad har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta åtgärder för att införa en lex Lotta-lagstiftning.

Att bekämpa mäns våld mot kvinnor är ett högt prioriterat område, inom vilket regeringen bedriver ett kraftfullt arbete. Det omfattar såväl lagstiftning som omfattande resursökningar till myndigheter och ideella organisationer som verkar på området. I november 2016 beslutade regeringen om en ny tioårig nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor, som började gälla den 1 januari i år. Med den nya strategin vill regeringen verka för en omorientering och främja utvecklingen inom området. Det framtida arbetet ska i högre grad inriktas mot att förebygga olika former av mäns våld mot kvinnor. Fokus sätts därför på mäns delaktighet och ansvar för att stoppa våldet. De samlade åtgärderna inom området omfattar över 900 miljoner kronor för perioden 2017-2020.

–

Regeringen ser positivt på förslaget att införa en lex Lotta-lagstiftning.

Dödsfallsutredningar enligt lagen (2007:606) om utredningar avseende vissa dödsfall är ett viktigt redskap i arbetet för att förbättra samhällets stöd och skyddet för dem som är mest utsatta, framförallt kvinnor och barn. Mot bakgrund av signaler om att verksamheten inte har fungerat som det var tänkt ser vi nu över vilka lagändringar som behövs för att göra utredningsverksamheten mer effektiv och ändamålsenlig. Socialstyrelsen har vidare redan inlett ett samarbete med olika myndigheter som på olika sätt ska delta i utredningarna för att effektivisera och fördjupa dessa.

Vid Polismyndigheten pågår för närvarande en granskning av myndighetens hantering av det aktuella ärendet där en kvinna misshandlades så svårt att hon avled. Syftet är att se vilka lärdomar som kan dras och hur polisen kan undvika brister i hanteringen av den här typen av fall. Även Åklagarmyndighetens hantering av det aktuella ärendet är föremål för granskning. Granskningen genomförs av riksåklagaren.

För att förbättra skyddet för personer som förföljs eller trakasseras har en utredare haft i uppdrag att se över användandet av fotboja vid kontaktförbud. Bl.a föreslås att möjligheten att använda fotboja för att övervaka ett kontaktförbud ska utökas. Förslagen är nu ute på remiss.

Sammanfattningsvis pågår ett omfattande arbete både i Regeringskansliet och hos myndigheterna för att förhindra att liknande tragiska händelser inträffar.

Stockholm den 7 mars 2017


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.