Diskriminering på arbetsplatsen

Skriftlig fråga 2016/17:791 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-01
Överlämnad
2017-02-02
Anmäld
2017-02-03
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I dag kan det klassas som diskriminering om en arbetsgivare inte tar hänsyn till att en medarbetare av religiösa skäl vill, eller inte vill, bära en viss typ av klädsel på arbetet. Likaså har det vid ett flertal tillfällen uppmärksammats att personer som sökt jobb ansetts ha varit diskriminerade som följd av att de av religiösa skäl vägrat skaka hand med arbetsgivaren.

Huruvida en arbetsgivares krav på viss klädsel strider mot diskrimineringsförbudet måste enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) avgöras i det enskilda fallet. Enligt DO kan ett krav på, eller förbud mot, viss klädsel på en arbetsplats till exempel vara befogat om det är nödvändigt med hänsyn till säkerhet eller hygien.

Med hänvisning till religion ställs alltså orimliga krav på arbetsgivare, trots att detta är personer som kan erbjuda arbetslösa sysselsättning och en egen försörjning. Att det klassas som diskriminering när en part självmant har gjort ett religiöst val och sedan påtvingar arbetsgivaren att anpassa sig efter detta kan inte anses vara rimligt. Frågan är om kultur- och demokratiministern anser att detta är rimligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att förbättra arbetsgivarnas villkor så att de inte anklagas för diskriminering av religiösa medarbetare?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:791 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på fråga 2016/17:791 av Markus Wiechel (SD) Diskriminering på arbetsplatsen

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser vidta åtgärder för att förbättra arbetsgivarnas villkor så att de inte anklagas för diskriminering av religiösa medarbetare.

Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering på grund av religion eller annan trosuppfattning förbjuden inom arbetslivet. Förbudet innebär att arbetsgivaren inte får behandla någon sämre än någon annan skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med religion. En bedömning måste göras i varje enskilt fall och kan prövas rättsligt av domstol. Skyddet mot diskriminering i arbetslivet har sin grund i EU-direktivet 2000/78/EG av den 27 november 2000 om inrättande av en allmän ram för likabehandling.

Regeringen kommer fortsatt att arbeta för att stärka skyddet mot diskriminering. Hittills har ett flertal åtgärder vidtagits i arbetet mot diskriminering, bl.a. lämnade utredningen om Bättre möjligheter att motverka diskriminering sitt betänkande (SOU 2016:87) i december 2016. Regeringen har för avsikt att remittera förslagen under våren 2017.

Stockholm den 8 februari 2017


Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.