Till innehåll på sidan

den politiska situationen i Vitryssland

Skriftlig fråga 2003/04:1616 av Wigström, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-10
Anmäld
2004-09-14
Besvarad
2004-09-16
Svar anmält
2004-09-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 september

Fråga 2003/04:1616

av Cecilia Wigström (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om den politiska situationen i Vitryssland

I november 2003 bildades ett liberalt parti i Vitryssland, Progressiva frihetspartiet (PSP). Registreringen av partiet godkändes inte av Justitiedepartementet med hänvisning till att administrativa regler i lagen om politiska partier inte efterföljts. Partiet genomförde under våren en helt ny grundandekongress för att uppfylla alla regler. Den 1 september beslutade Justitiedepartementet att partiet ändå inte får registrera sig som parti. Denna gång för att några av de nödvändiga 1 000 namnunderskrifterna påstås vara förfalskade.

Samtidigt utlyste president Alexander Lukashenka en folkomröstning till den 17 oktober. Den ska gälla huruvida den begränsning till två mandatperioder för varje president, som nu gäller, ska avskaffas eller inte. De val som hittills hållits i Vitryssland har inte uppfyllt OSSE:s krav eftersom vallagen tillsammans med presscensur och inskränkt organisationsfrihet möjliggör för myndigheterna att styra valresultatet. Lukashenka bäddar för att behålla makten utan att folket fått en demokratisk chans att säga sitt. Allt detta innebär en akut förstärkning av diktaturen i Vitryssland. För att motverka utvecklingen borde den svenska regeringens krav på 20 % i egen insats för svenska biståndsorganisationers projekt i Vitryssland upphävas.

Vilka åtgärder ämnar utrikesministern vidta för att stärka de demokratiska krafterna i Vitryssland och motarbeta Lukashenkas diktatoriska grepp?

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.