De statliga avgifterna för sjöfarten
Skriftlig fråga 2016/17:924 av Nina Lundström (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-22
- Överlämnad
- 2017-02-23
- Anmäld
- 2017-02-24
- Svarsdatum
- 2017-03-01
- Sista svarsdatum
- 2017-03-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Det finns många skäl att underlätta transporter till sjöss. Därför är det oroväckande när ekonomiska förutsättningar skapas som påverkar möjligheterna negativt. Vid årsskiftet höjde regeringen de statliga avgifterna för sjöfarten med 100 miljoner kronor. Höjningen innebär i praktiken att norra Sverige, med sina tunga industrier och företag som fraktar till resten av Sverige, påverkas både ekonomiskt och miljömässigt. Flera företag ser redan sjövägen som en förlustaffär till förmån för transporter över land. Samtidigt påstår sig regeringen att ha målsättningen att öka sjöfartsnäringen genom att överföra fler transporter från land till hav. Sammantaget blir situationen komplex på grund av att det dessutom finns andra faktorer som driver upp nivån på avgifterna. Ekonomiska villkor påverkar sjötransporterna och kan leda till att gods inte flyttas över från land till hav. Detta påverkar i sin tur utvecklingen för både näringsliv och klimatet.
Med bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:
På vilket sätt avser statsrådet att agera för att ökade avgifter inom sjöfarten inte ska leda till minskade transporter till sjöss?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:924 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)
Dnr N2017/01444/SUBT | ||
Näringsdepartementet |
Infrastrukturministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:924 av Nina Lundström (L) De statliga avgifterna för sjöfarten
Nina Lundström har frågat mig om jag avser att agera för att ökade avgifter inom sjöfarten inte ska leda till minskade transporter till sjöss.
Inledningsvis vill jag säga att regeringen arbetar för en överflyttning av gods från vägtransporter till järnväg och sjöfart. Det är viktigt både för klimatet och för att ge svensk exportindustri ökad tillgång till kapacitetsstarka godstransporter. För att främja den svenska handelssjöfarten har regeringen bland annat infört den så kallade tonnageskatten. Det är glädjande att Nina Lundström noterat regeringens målsättningar för sjöfarten vilket också framgår av riksdagsfrågan.
Sjöfartsverket är ett affärsverk vars huvudsakliga intäktskällor är farleds- och lotsavgifter. Det är Sjöfartsverket som till stora delar bestämmer avgifternas storlek. Sjöfartsverket har de senaste åren gått med stora underskott. Av denna anledning gav regeringen Sjöfartsverket under 2015 ett uppdrag att utarbeta en finansiell modell som ska säkerställa att Sjöfartsverket uppnår en ekonomi i balans senast den 31 december 2017.
Den 30 december 2016 redovisade Sjöfartsverket det regeringsuppdrag som handlade om att analysera utvecklingspotentialen för inlands- och kustsjöfart. Slutsatserna och åtgärdsförslagen har en bred inriktning och berör många olika aktörer. Olika avgifter spelar en viktig roll vid val av transportupplägg. Sjöfartsverkets uppdragsredovisning bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Jag kommer att följa denna fråga mycket noggrant.
Stockholm den 28 februari 2017
Anna Johansson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.