Bristande tillgång till bredband

Skriftlig fråga 2021/22:1905 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-31
Överlämnad
2022-09-01
Anmäld
2022-09-05
Svarsdatum
2022-09-07
Sista svarsdatum
2022-09-07
Besvarad
2022-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Bredband är en mycket viktig infrastrukturfråga för näringsliv, myndigheter, kommunal verksamhet och våra medborgare. Internetuppkoppling är vital för mängder av viktiga samhällsrelaterade kontakter. Arbetet går framåt men mycket återstår att göra så att alla får tillgång. Skillnaderna är stora. I kommuner med mycket landsbygd är tillgången till bredband lägre än i kommuner med främst stadsbygd. Bland Stockholms läns kommuner har Sundbyberg och Stockholms stad kommit längst med i princip 100 procent hushåll i absolut närhet till bredband med 1 gigabit per sekund, medan Norrtälje har 86,5 procent. 

PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera den faktiska och möjliga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. Uppföljningen 2021 visar på skillnader i tillgång till bredband. Andelen fiberanslutna hushåll varierar stort även i Stockholms län. Hushållens tillgång till fiber totalt sett ligger på 91 procent, men utanför tätorter och småorter är tillgången endast 49 procent. Den bristen och kapacitetsbrister i 4G-nätet hindrar landsbygdsutveckling och företagande. Arbetet med 5G är viktigt men löser inte dagens hinder. Arbete på distans förutsätter en fungerande digital infrastruktur. Brister försvårar medborgarnas kontakter med samhällets viktiga verksamheter. Företagandet hämmas. Laggande internetuppkoppling som leder till att kontakten med nätet försvinner, eller digitala möten avbryts, försvårar möjligheten att arbeta. Privathushåll och småföretag kan i dag inte ställa formella krav på att få fiber framdraget eller någon formell möjlighet att få möjligheterna analyserade och bedömda, oavsett om dessa är villiga att bekosta en hög andel. Bristande tillgång till 4G kan innebära extra kostnader för hushållen när bolagens master har problem. 

Regeringens strategi 2016 innebär ett helt uppkopplat Sverige år 2025. År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund. År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband. Ambitiösa mål kräver åtgärder om målen ska omfatta alla medborgare.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att medborgare och företagare som i dag saknar godtagbar tillgång till bredband ges den möjligheten?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1905 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2022/01682 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1905 av Nina Lundström (L) Bristande tillgång till bredband

Nina Lundström har frågat infrastrukturministern vilka åtgärder han ämnar vidta för att medborgare och företagare som i dag saknar godtagbar tillgång till bredband ges den möjligheten.

Ansvaret i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringens mål är att hela Sverige bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet senast år 2023, samt att hela Sverige bör ha tillgång till snabbt bredband senast 2025. Enligt förordningen (2018:20) om stöd för åtgärder som ger tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet ska Post- och telestyrelsen (PTS) se till att privatpersoner och företag som saknar tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet får stöd för åtgärder som ger sådan tillgång där inga marknadsmässiga lösningar finns. Därutöver har regeringen genom regleringsbrev för budgetåret 2022 gett länsstyrelserna i uppdrag att främja och stödja insatser för bredbandsutbyggnad.

1,3 miljarder kronor har avsatts till det nationella stödsystemet för bredbandsutbyggnad för 2022. Dessutom har en proposition med förslag om undantag från den s.k. lokaliseringsprincipen lämnats till riksdagen. Förslaget innebär att ett kommunalt stadsnät ska kunna bygga ut sitt bredbandsnät till exempelvis hushåll och företag, även om de befinner sig i en annan kommun. Syftet är att underlätta utbyggnaden av snabbt bredband.

I december 2021 lämnade regeringen över ett förslag till strategisk plan för den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) 2023–2027 till EU-kommissionen. Planen medför att det nationella stödsystem för bredbandsutbyggnad som PTS ansvarar för föreslås tillföras totalt 3 miljarder kronor 2023–2027.

Satellitlösningar kan bidra till att nå hushåll och företag med uppkopplingshastigheter upp till 100 Mbit/s. Regeringen har därför gett PTS i uppdrag att analysera satellitmarknaden och dess utveckling, möjligheter, risker och sårbarheter samt vilka åtgärder som kan vidtas för att främja att fler kan få ta del av sådan uppkoppling.

Det är viktigt att främja utbyggnaden av bredband i hela landet genom att verka för en god samverkan mellan de aktörer som har centrala roller för utbyggnaden. Regeringen har därför fattat beslut om fortsatt arbete för Bredbandsforum till och med 2025.

Stockholm den 7 september 2022

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.