Borås polishögskola

Skriftlig fråga 2017/18:446 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-08
Överlämnad
2017-12-11
Anmäld
2017-12-12
Svarsdatum
2017-12-22
Besvarad
2017-12-22
Sista svarsdatum
2017-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Beskedet att Malmö kommer att få en av de två nya polisutbildningarna som ska startas i Sverige kom den 5 december i år. Det är ett välkommet besked för hela Sverige att vi nu får flera utbildningsplatser för poliser.

Den andra utbildningen kommer att hamna i Västsverige, men än har det inte kommit något förslag på vart den ska lokaliseras. Högskolan i Borås, Borås stad och Västra Götalandsregionen har varit tydliga med att såväl utbildningsresurser som lokaler och studentboenden finns för uppstart av en ny polisutbildning redan hösten 2018.

Att Malmö nu fått sitt besked tyder på att utredningen ligger före tidsplanen. Skulle Högskolan i Borås få sitt besked inom kort kan nya polisstudenter påbörja sin utbildning redan om nio månader, något som skulle gynna hela Sverige.

Däremot informerade rikspolischef Dan Eliasson under polisens insynsråd den 5 december insynsrådets medlemmar om processen med de två nya lärosätena. Beskedet han gav var mycket oroväckande. Beskedet var att inga beslut om lärosäte två, det västsvenska, kommer att komma förrän nästa regering har lagt fram sin budget. Det betyder att inga besked om en andra polisutbildning kommer att komma innan valet 2018 har ägt rum och budgeten för 2019 är framlagd. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson: 

 

Ligger ovan nämnda besked i linje med regeringens ambitioner, eller avser ministern att vidta några åtgärder för att skynda på processen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:446 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2017/09660

/POL

Ju2017/09696

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:436 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) En polishögskola i Borås samt 2017/18:446 Borås polishögskola

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig om jag vid ett eventuellt val av Borås för den nya polishögskolan i västsverige avser att så fort som möjligt vidta de åtgärder som krävs för att Borås ska ha sina första polisstudenter redan 2018. Hon har också frågat mig om rikspolischef Dan Eliassons besked under insynsrådets möte den 5 december ligger i linje med regeringens ambitioner, eller om jag avser att vidta några åtgärder för att skynda på processen.

Till att börja med vill jag klarlägga att Polismyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att undersöka förutsättningarna för att etablera polisutbildning vid ytterligare två lärosäten, ett i södra och ett i västra Sverige. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 23 maj 2018. Det stämmer att Polismyndigheten inledde det arbetet med södra Sverige. Myndigheten förordade nyligen att Malmö högskola ska få bedriva polisutbildning. Regeringen beslutade den 21 december att Malmö högskola får bedriva polisutbildning under förutsättning att det finns en gällande överenskommelse mellan högskolan och Polismyndigheten.

Det är nu upp till Polismyndigheten och Malmö högskola att komma överens om utbildningsstart och att bestämma de närmare förutsättningarna för utbildningen. Eftersom polisutbildning påbörjas cirka ett år efter ansökningstillfället samt att nya lärosäten måste förbereda sig blir den tidigaste tidpunkten för igångsättandet av de nya polisutbildningarna våren 2019.

Polismyndigheten fortsätter nu arbetet i enlighet med sitt uppdrag och undersöker förutsättningarna för att starta en polisutbildning i västra Sverige. Eftersom processen pågår är det för tidigt att besvara de nu aktuella frågorna.

Stockholm den 22 december 2017


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.