Bluffakturor

Skriftlig fråga 2010/11:468 av Örnfjäder, Krister (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-04-28
Anmäld
2011-04-28
Besvarad
2011-05-04
Svar anmält
2011-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga

2010/11:468 Bluffakturor

av Krister Örnfjäder (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

För lite drygt ett år sedan ställde jag en fråga till justitieministern som handlade om att antalet bluffakturor ökat med 37 procent under 2009, allt enligt information som Brottsförebyggande rådet redovisade.

Nu kan vi läsa att ökningen av bluffakturor varit 60 procent under det första kvartalet 2011. Dessutom är mörkertalet stort, och situationen beskrivs som att bluffakturorna väller in hos företagen.

Denna utveckling måste stoppas så att företagen och företagarna skyddas från brottslingar som försöker lura dem och deras verksamhet på pengar.

Jag vill därför fråga justitieministern när hon räknar med att återkomma med förslag på åtgärder som stoppar denna kriminella verksamhet.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:468 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 4 maj

Svar på fråga

2010/11:468 Bluffakturor

Justitieminister Beatrice Ask

Krister Örnfjäder har frågat mig när jag räknar med att återkomma med förslag till åtgärder som stoppar verksamheten med så kallade bluffakturor.

Det vi kallar bluffakturor kan ta sig olika uttryck. Det finns rena bluffakturor där ett oseriöst företag försöker få betalt för en vara eller en tjänst man inte beställt. Det är även vanligt med erbjudanden som utformas som fakturor. Ibland föregås fakturan av en telefonkontakt och det hävdas att ett avtal ingåtts, trots att så inte är fallet eller i varje fall inte på de villkor som påstås.

Bluffakturor måste bekämpas inom ramen för det gällande regelverket. Regeringen har under den gångna mandatperioden satsat stort på rättsväsendet, och arbetet med att effektivisera rättsväsendet fortgår. Denna resursförstärkning ökar möjligheterna att förebygga och utreda alla typer av brott, alltså även den typ av bedrägeri som bluffakturor kan utgöra. Vid utredningen av sådana brott är det viktigt att inte enbart se till en enskild anmälan. En framgångsrik bekämpning av den här typen av bedrägerier kräver att rättsväsendets myndigheter samverkar med andra myndigheter, kommuner och näringslivet. Polisen har intensifierat sitt samarbete med Skatteverket och näringslivsorganisationer.

Därutöver har det diskuterats förslag på andra åtgärder som skulle kunna motverka bluffakturor. Eftersom de oseriösa företag som ägnar sig åt bluffakturor i stor utsträckning inte bryr sig om att följa lagar och regler, är problemet att finna en lösning som ändå är verksam mot dessa utan att samtidigt orsaka alltför negativa konsekvenser för det seriösa näringslivet.

Under det senaste året har det pågått ett arbete i Justitiedepartementet med att identifiera olika förslag på åtgärder för att se vilka av dessa som efterfrågas av näringslivet.

Det har diskuterats att begränsa de fall då en ansökan om betalningsföreläggande ska framgå av en kreditupplysning. Ett skäl till att bluffakturor upplevs som besvärligt är ju att en näringsidkare kan få en betalningsanmärkning redan om det ges in en ansökan om betalningsföreläggande beträffande en bluffaktura. Det skulle visserligen bli enklare för företag att bestrida bluffakturor om de inte behöver oroa sig för att få betalningsanmärkningar. Om användningen av ansökningsuppgifter i kreditupplysningarna förbjöds helt, skulle emellertid kreditgivare i många fall inte få någon kunskap om att ett företag är en dålig betalare. Detta kan medföra ökade kreditförluster för seriösa näringsidkare och skada kreditgivningen i stort. Däremot har möjligheten till rättelse av uppgifter i Kronofogdemyndighetens verksamhet utökats, och det är i dag möjligt att dölja en ansökan om betalningsföreläggande i Kronofogdemyndighetens register om ansökan härrör från ett företag som ägnar sig åt bluffakturor. Detta leder i sin tur till att uppgiften inte heller syns i kreditupplysningssammanhang. Enligt uppgift ska det finnas goda möjligheter till rättelse i dessa fall.

Arbetet med att försöka finna lämpliga och verksamma åtgärder kommer att fortsätta. Jag förstår att bluffakturor är ett gissel för dem som drabbas och jag kommer att noga följa utvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.