Biologiska läkemedel
Skriftlig fråga 2013/14:473 av Arleklo, Ann (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-03-07
- Anmäld
- 2014-03-10
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Besvarad
- 2014-03-17
- Svar anmält
- 2014-03-18
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 7 mars
Fråga
2013/14:473 Biologiska läkemedel
av Ann Arleklo (S)
till socialminister Göran Hägglund (KD)
Snart löper de första patenten ut på några av våra mest framgångsrika men även kostsamma behandlingar – biologiska läkemedel.
Det första exemplet gäller Remicade, en monoklonal antikropp som används bland annat vid behandling av reumatism. Man förväntar sig nu att det skall komma biosimilarer, snarlika läkemedel, som likt generika kan ersätta originalläkemedlet till en lägre kostnad. Detta är bra, men det finns stora utmaningar kring patientsäkerheten.
Biologiska läkemedel är inte utbytbara på apoteksnivå; det har fastställts av Läkemedelsverket. Däremot finns det stor risk att utbyten ändå kommer att ske, som följd av upphandlingsbeslut. Landstingens upphandlingar av biosimilarer kan dessutom sätta i gång redan före sommaren. Dessa utbyten kan komma att kompromissa patientsäkerheten, dels på grund av ökad risk för biverkningar men även på grund av försvårad uppföljning. Socialdepartementet har duckat denna fråga när riktlinjer har efterfrågats. Vem tar ansvar för patientsäkerheten?
Min fråga till socialminister Göran Hägglund lyder:
Vad avser ministern att göra för att det ska fastställas att utbyte inte heller sker inom vården och att läkaren äger detta beslut, inte en upphandlingsenhet eller budgetansvarig?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:473 besvarad av Socialminister Göran Hägglund
den 17 mars
Svar på fråga
2013/14:473 Biologiska läkemedel
Socialminister Göran Hägglund
Ann Arleklo har frågat mig vad jag avser att göra för att det ska fastställas att utbyte av biologiska läkemedel inte sker inom vården och att läkaren äger detta beslut, inte en upphandlingsenhet eller budgetansvarig.
Inledningsvis vill jag säga att landstingen enligt hälso- och sjukvårdslagen är skyldiga att erbjuda en god hälso- och sjukvård. Det är också landstingens ansvar att bedriva en patientsäker vård. Dessutom är hälso- och sjukvårdspersonalen skyldig att bidra till att en hög patientsäkerhet upprätthålls.
Vad gäller biosimilarer, dvs. ett läkemedel som är jämförbart men inte identiskt med ett redan godkänt biologiskt läkemedel, så måste företaget visa att biosimilaren och det biologiska referensläkemedlet inte skiljer sig åt i fråga om säkerhet och effekt vid behandling av patienter. Biosimilarer tillverkas också enligt samma kvalitetskrav som alla andra läkemedel.
Läkemedelsverket har inte fattat något generellt beslut om att biosimilarer inte kan vara utbytbara. För de biosimilarer som Läkemedelsverket hittills har godkänt har dock inga bedömts som utbytbara på apoteksnivå.
Ökat användande av biosimilarer på ett patientsäkert sätt skulle kunna bidra till att frigöra stora resurser i sjukvården. Att ökad användning av biosimilarer sker på ett ordnat, kontrollerat och patientsäkert sätt i vården genom att patientens läkare är involverad är positivt. På så sätt kan resurser i stället användas inom andra angelägna områden.
Mot bakgrund av ovanstående avser jag därför inte att vidta några åtgärder i enlighet med frågeställarens synpunkter.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.