Barnsexhandeln i Indien

Skriftlig fråga 2016/17:1639 av Maria Weimer (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-20
Överlämnad
2017-06-21
Anmäld
2017-06-26
Svarsdatum
2017-06-28
Sista svarsdatum
2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I Aftonbladet den 18 juni kunde vi läsa om att mer än hälften av de barn som utnyttjas i sexhandel finns i Indien. Där finns tusentals prostituerade som är barn. Småbarn säljs till bordeller för några hundra kronor.

Utrikesminister Margot Wallström företräder en regering som sätter en ära i att kalla sig feministisk. Min fråga till utrikesministern är därför:

 

Vad gör Sverige för att stoppa den barnsexhandel som pågår i Indien?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1639 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1639 av Maria Weimer (L) Barnsexhandeln i Indien

Maria Weimer har frågat mig vad Sverige gör för att stoppa den barnsexhandel som pågår i Indien.

Stärkandet av respekten för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter är en central del i regeringens arbete såväl utrikespolitiskt som nationellt. För världens första uttalat feministiska regering är den feministiska utrikespolitiken, med en handlingsplan för 2015-2018, ett viktigt redskap. Det är inte minst genom motverkande av alla former av våld och diskriminering som kvinnors och flickors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna kan realiseras. Regeringen driver dessa frågor såväl bilateralt som genom EU och FN.

Regeringen överlämnade den 22 juni 2016 en handlingsplan för åren 2016-2018 till riksdagen om skydd för barn mot människohandel, exploatering och sexuella övergrepp. I handlingsplanen redovisas ett stort antal åtgärder som nu pågår för att ytterligare stärka skyddet för barn, både nationellt och internationellt. Regeringen följer upp handlingsplanen kontinuerligt och agerar mot barnsexhandel.

Under sitt besök i Indien i februari 2016 tog statsministern upp kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna med Indiens premiärminister Modi. Statsministern underströk särskilt att utnyttjande av kvinnor och barn, inte minst i form av sexuellt våld, måste upphöra och att ytterligare ansträngningar krävs.

Regeringen följer nära utvecklingen av kvinnors och flickors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna i Indien. I Utrikesdepartements rapport om läget för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Indien framgår det att kommersiell sexuell exploatering av barn samt handel med barn är förbjudna enligt indisk lag, men utgör trots detta ett utbrett problem. Indiens regering har tagit fram en handlingsplan för att bekämpa människohandel och kommersiell exploatering av kvinnor och barn samt riktlinjer för rehabilitering av offer. Satsningar har gjorts för att öka kunskapen om människohandel i samhället.

Regeringens ambassadör för arbetet mot människohandel, Per-Anders Sunesson, besökte Indien i månadsskiftet januari-februari 2017, där han var huvudtalare vid en internationell konferens mot sexuell exploatering av kvinnor och flickor. I samband med besöket presenterade Sveriges ambassadör Harald Sandberg den svenska sexköpslagen för den indiska ministern för kvinnor och barns utveckling Maneka Gandhi.

Regeringen välkomnar också att Agenda 2030-målen explicit uppmärksammar olika former av våld mot och exploatering av barn och kommer på olika sätt att stödja implementeringen av målen både nationellt och internationellt.

Stockholm den 28 juni 2017

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.