Avancerade specialistsjuksköterskor

Skriftlig fråga 2022/23:471 av Yasmine Bladelius (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-20
Överlämnad
2023-03-21
Anmäld
2023-03-22
Svarsdatum
2023-03-29
Sista svarsdatum
2023-03-29
Besvarad
2023-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Nationella vårdkompetensrådet bedömer att en ny yrkesroll, avancerad specialistsjuksköterska, bör införas som ett reglerat yrke i Sverige. Bakgrunden är att det råder stor brist på sjuksköterskor i Sverige trots ett rekordstort antal utbildade sjuksköterskor. Anledningen till detta är en dålig arbetssituation och avsaknad av attraktiva karriärvägar.

Rådet skriver att ”i ljuset av covid 19-pandemin har sårbarheten inom den kommunala primärvården blivit tydlig, i och med att det finns färre läkare än sjuksköterskor som ansvarar för relativt omfattande områden med ett stort antal patienter som ofta har multipla och komplexa hälsoproblem med stort vård- och omsorgsbehov. Då läkare inte är anställda inom kommunal verksamhet och därmed inte alltid finns tillgängliga för patienten, är det oftast sjuksköterskor som gör en första bedömning och ställningstagande avseende patienternas vårdbehov. Rådet erfar att ju högre kompetens en sjuksköterska har inom områdena omvårdnad och medicin, desto fler patienter kan få en patientsäker bedömning och behandling, i och med att sjuksköterskan då har både personkännedom och hög kompetens. Med sin utökade kompetens inom medicin och omvårdnad kan därför en AVS utgöra ett värdefullt komplement som säkerställer att god och säker vård ges i rätt tid och sannolikt kan minska behovet av att tillkalla jourläkare eller skicka in patienten till sjukhus för bedömning”.

Avancerade specialistsjuksköterskor finns i flera andra länder, och internationell forskning visar att avancerade specialistsjuksköterskor bidrar till bättre vårdkvalitet och kontinuitet, förkortar vårdförloppet och gör vården mer jämlik och lättillgänglig. Funktionen har också visat sig vara kostnadseffektiv, ökar patienternas självständighet, tillfredsställelse och följsamhet samt skapar trygghet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Tänker statsrådet ta några initiativ för att införa avancerad specialistsjuksköterska som ett reglerat yrke och om så inte är fallet, varför?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:471 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)


Svar på fråga 2022/23:471 av Yasmine Bladelius (S)
Avancerade specialistsjuksköterskor

Yasmine Bladelius har frågat mig om jag tänker ta några initiativ för att införa avancerad specialistsjuksköterska som ett reglerat yrke och om så inte är fallet varför.

Jag har med intresse tagit del av Nationella vårdkompetensrådets promemoria om att en ny yrkesroll benämnd avancerad specialistsjuksköterska (AVS) bör införas som ett reglerat yrke i Sverige. Detta skulle kunna vara av stor betydelse både för hälso- och sjukvårdens kvalitet, patientsäkerheten och för sjuksköterskans möjlighet till utveckling. Som konstateras i promemorian har två olika förslag till införandet framförts. I Utredningen om specialistsjuksköterskeutbildning och vissa andra hälso- och sjukvårdsutbildningars (U 2017:08) betänkande Framtidens specialistsjuksköterska – en ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77) föreslås att avancerad klinisk specialistsjuksköterska ska införas som ett reglerat legitimationsyrke och att det för legitimation ska krävas en vidareutbildning om 120 högskolepoäng på avancerad nivå efter sjuksköterskeexamen. Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet har för sin del tagit fram ett eget förslag till hur utbildningen för en avancerad specialistsjuksköterska skulle kunna genomföras, där föreningarna förespråkar ett statligt reglerat verksamhetsanknutet fortbildningsprogram som involverar arbetsgivare. Nationella vårdkompetensrådet konstaterar att de två förslagen har både för- och nackdelar.

Det är viktigt att en eventuell ny yrkesroll speglar de behov som finns i hälso- och sjukvården samt att den leder till en ökad patientsäkerhet genom att funktionen tillför både kontinuitet och kompetens i vårdkedjan. Regeringen har precis tagit emot Nationella vårdkompetensrådets promemoria och den bereds nu i Regeringskansliet.

I sammanhanget kan även nämnas att regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att, tillsammans med det Nationella vårdkompetensrådet, ta fram förslag till en nationell plan för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. Inom ramen för detta arbete ser jag fram emot fler förslag på insatser som kan behövas för att förbättra personalförsörjningen inom hälso- och sjukvården.

Stockholm den 29 mars 2023

Acko Ankarberg Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.