Till innehåll på sidan
Sveriges Riksdags logotyp, tillbaka till startsidan

Styrelsen för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds berättelse över fondens verksamhet och förvaltning under 2016

Redogörelse 2016/17:RJ1

Redogörelse till riksdagen

2016/17:RJ1

Styrelsen för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds berättelse över fondens verksamhet och förvaltning under 2016

Sammanfattning

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond överlämnar i enlighet med sina stadgar härmed årsredovisning och förvaltningsberättelse för 2016. Därutöver ges en översikt över den forskningsstödjande verksamheten under samma tid.

Stockholm den 23 februari 2017

Göran Blomqvist

vd

Innehållsförteckning

Vd:s förord 2016

Denna årsberättelse från Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har två delar. Först översikten över årets forskningsanslag, sedan förvaltningsberättelsen som avslutas med den ekonomiska redovisningen. De nya anslagen till forskning under 2016 uppgår till drygt 438 miljoner kronor, totalavkastningen på tillgångarna till cirka 8,1 procent och marknadsvärdet på kapitalet vid årets slut till 13,4 miljarder kronor. RJ:s finansiella styrka ger goda förutsättningar både för egna initiativ och för samverkan med andra aktörer.

Ordet ”samverkan” har de senaste åren nyttjats flitigt i samband med universitet och högskolor. Regeringen lär använda det 200 gånger i den forskningspolitiska propositionen för att dessutom, som kronan på verket, placera det i titeln, Kunskap i samverkan (prop. 2016/17:50). Samverkan ska också bli en indikator i resursfördelningen. Hur är oklart, en av lite för många frågor som lämnas öppna. Den akademiska karriären är en annan sådan indikator, med uppenbara behov av ett tydligt nationellt regelverk för meriteringsanställningarna. Väl genomarbetade förslag finns i den utredning som Ann Fust ledde, och förväntningarna på att regeringen ska komma till skott är stora. Ytterligare ett område som skjuts på framtiden är det internationella samarbetet, dess betydelse och förutsättningar. Att det har hänt förut gör verkligen inte saken bättre.

För RJ är det både naturligt och nödvändigt att samverka med lärosäten och andra finansiärer. Samverkan kan öka insatsernas och trovärdighet. Samtidigt som RJ och andra stiftelser ur forskarnas perspektiv är komplement till staten erbjuder de också alternativ som ökar den vetenskapliga mångfalden. En aktuell rapport från Universitetskanslersämbetet (rapport 2017:1) visar bland annat att svenska lärosäten i internationell jämförelse har en hög andel finansiering från privata stiftelser och icke vinstdrivande organisationer. Slutsatsen är att stiftelsernas betydelse i det svenska forskningssystemet inte har minskat under det senaste decenniet trots stora tillskott av statliga forskningsmedel under samma tid.

Möjligheterna för RJ att hålla hög kvalitet och nå framgång är beroende av mångas medverkan och samverkan: styrelse, finanskommitté, beredningsgrupper, sakkunniga och anställda. Ert omdöme, engagemang och er insiktsfullhet är grundvalen för RJ:s arbete. Till er alla riktar jag ett uppriktigt tack för ännu ett år av gott samarbete!

Göran Blomqvist, vd

Översikt över den forskningsstödjande verksamheten 2016

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) stödjer kvalificerad forskning genom anslag till enskilda forskare och forskargrupper. Enligt 2 § andra stycket RJ:s stadgar ska företräde ges åt ”forskningsområden, vilkas medelsbehov inte är så väl tillgodosedda på annat sätt”. Sedan 1990-talet innebär denna formulering att RJ ger bidrag till forskning som har tyngdpunkten inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik och religionsvetenskap. Många forskningsprojekt är gränsöverskridande i meningen att forskare från olika discipliner, fakulteter, lärosäten eller länder samarbetar. Att främja kontakter med internationell forskning har en framträdande plats i RJ:s verksamhet.

Stadgarna uppmanar vidare RJ att utnyttja sin handlingsfrihet till att arbeta probleminriktat och flexibelt. Tack vare åtgärder som inledningsvis har varit unika för RJ har kvaliteten och mångfalden i svensk forskning kunnat stärkas. RJ utformar anslagen så att de attraherar de främsta forskarna och de bästa idéerna. RJ tar även ansvar för hela forskningsprocessen genom att även bevilja stöd till tryckning, översättning, internationellt samarbete och publicering med open access, så att forskningsresultaten sprids och blir öppet tillgängliga. Med tanke på den forskningspolitiska debattens ensidiga inriktning på tekniska, naturvetenskapliga och medicinska ämnen är det viktigt att hålla i minnet att de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnena och forskningsresultaten också kan ha strategisk betydelse. Denna insikt vägleder RJ:s arbete med forskningskommunikation och samverkan. Inom dessa och andra områden gör flexibla samarbeten med lärosäten och finansiärer det möjligt att medverka i insatser som i sin tur innebär att RJ:s bidrag får långt större effekt än om stiftelsen skulle arbeta på egen hand.

I årsberättelsen ges en översikt över de nya forskningsstöd som har beviljats under 2016. Även pågående fleråriga aktiviteter redovisas. För ytterligare information, se RJ:s webbplats (rj.se).

Arbetssätt, stödformer och kvalitetsbedömning

Målet för RJ:s insatser är att ge svensk forskning inom stiftelsens verksamhetsområde möjlighet att nå en framträdande ställning internationellt.

RJ arbetar efter två linjer. För det första finansieras högkvalitativa ansökningar från forskarna själva, det vill säga fritt idéstöd enligt den så kallade bottom-up-principen. I den gällande stödordningen, som introducerades 2005, finns stödformer avpassade för såväl individuella forskare som för mindre och större grupper: program, projekt, infrastruktur för forskning samt forskningsinitiering. RJ utlyser anslag till program, projekt och infrastruktur för forskning en gång per år, medan forskarna kan söka medel till forskningsinitiering – vanligtvis konferenser och vetenskapliga nätverk – under hela året. RJ gör för det andra riktade insatser som kan utveckla och stärka svensk forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Dessa vetenskapligt överlagda initiativ är komplement till de forskarinitierade projekten, men också ett sätt att föregripa hugskott från beslutsfattare, medier och liknande. Inspiration till sådana riktade insatser kan komma från flera håll, exempelvis från utvärderingar av pågående verksamheter, konferenser, beredningsgrupper eller från styrelsen. Till de områden som har identifierats för fortsatt uppmärksamhet hör:

den akademiska karriären

jämställdhet

mobilitet, internationellt och mellan samhällssektorer

infrastrukturer för forskning

resultatspridning och kunskapsöverföring till det omgivande samhället

samspelet mellan forskning och utbildning

samarbeten med lärosäten och andra finansiärer

uppföljning och utvärdering av RJ:s insatser.

Grundläggande för RJ:s arbete är den ingående kvalitetsbedömning som beredningsgrupper och externa sakkunniga gör. Alla ansökningar bedöms i förhållande till vetenskapliga kvalitetskriterier och internationell standard. I alla sammanhang prioriteras ansökningar med internationell anknytning. Om ansökningarna aktualiserar forskningsetiska frågor prövas de på samma sätt som ansökningar till Vetenskapsrådet (VR). Frågor om jäv hanteras i enlighet med de riktlinjer som RJ:s styrelse har fastställt. RJ följer upp och utvärderar anslagen (se s. 28) och omprövar fortlöpande sina stöd- och arbetsformer. Styrelsen fattar beslut om forskningsmedel såvida inte attest- och delegationsordningen anger något annat.

Tillgång till kvalificerad sakkunskap är en förutsättning för beslutens kvalitet och trovärdighet. I allt större omfattning anlitar RJ utländska forskare. Därigenom minskas riskerna för jäv, och förutsättningarna stärks för att internationellt gångbara kvalitetsnormer används. Ansökningarna till program, projekt och infrastruktur för forskning bereds i två steg. Programansökningar bedöms i första omgången av en särskild beredningsgrupp med ledamöter enbart från utlandet. De ansökningar som väljs ut granskas därpå av sakkunniga inom det specifika området som rekryteras världen över, varefter beredningsgruppen genomför en utfrågning med de berörda forskargrupperna. Ansökningar om projekt och infrastruktur behandlas i den första omgången av en eller flera av RJ:s beredningsgrupper, som avgör vilka ansökningar som bör gå vidare. De sökande som går vidare lämnar in en längre, mer utvecklad ansökan, som sedan bedöms av minst två externa sakkunniga, oftast från andra länder. Deras utlåtanden ingår i underlaget för beredningsgruppernas slutliga ställningstagande. Inför beslutet om de infrastrukturella projekten genomförs vid behov även en utfrågning av de sökande.

I beredningsgrupperna för projektansökningar ingår några av styrelsens ledamöter och suppleanter (forskare och riksdagsledamöter) samt ett antal svenska och icke-svenska forskare. Forskarna utses för fyra år. Grupperna förnyas successivt genom att hälften av ledamöterna byts ut vartannat år. För de riktade utlysningarna utses särskilda bedömargrupper med ledamöter som har kompetens inom det aktuella området.

De regelbundna uppföljningarna och utvärderingarna av beviljade anslag säkerställer att projekten kan genomföras som planerat. Alla beviljade projekt ska redovisas i enlighet med sina kontraktsvillkor, vilket normalt betyder att projektledaren ska lämna in både en vetenskaplig och en ekonomisk slutredovisning senast tre månader efter projekttidens slut.

Beviljade forskningsanslag

Tabell 1 Beviljade forskningsmedel 2016 per donation (belopp tkr)

Jubileumsdonationen

142 712

Kulturvetenskapliga donationen

294 633

Erik Rönnbergs donation för forskning om åldrande och åldersrelaterade sjukdomar

600

Erik Rönnbergs donation för forskning om sjukdomar under de tidiga barnaåren

200

Summa

438 145

Som framgår av tabell 1 beviljade RJ drygt 438 miljoner kronor i anslag till forskningsändamål under 2016. Anslagen fördelas på Jubileumsdonationen respektive Kulturvetenskapliga donationen enligt tabell 2 och 3. Alla nya anslag till projekt och program beviljas i form av engångsanslag. Beslutet innebär att medel sätts av ur årets budget och att den sökande får rekvirera medel i takt med att arbetet framskrider. Produktionsstöd till böcker, bidrag till open access-publicering och översättningsbidrag kan beviljas för forskning som finansieras av RJ. Dessa kostnader finansieras inom de årliga budgetramarna. Genom att erbjuda forskarna bidrag till översättning vill styrelsen förbättra den svenska forskningens möjligheter att bidra till den internationella vetenskapliga diskussionen.

Tabell 2 Beviljade forskningsmedel 2016 ur Jubileumsdonationen (belopp tkr)

Projektanslag (ytterligare specifikation ges i tabellerna 4–5)

142 657

Samarbete med riksdagen

55

Områdesgruppen Vardagslivets och kulturens medialisering*

0

Områdesgruppen Teknik, institution, förändring*

0

Summa

142 712

* Upphört med utgången av 2015.

Tabell 3 Beviljade forskningsmedel 2016 ur Kulturvetenskapliga
donationen (belopp tkr)

Infrastruktur för forskning (ytterligare specifikation ges i tabell 6)

37 882

Program (ytterligare specifikation ges i tabell 4)

122 245

Riktade insatser (ytterligare specifikation ges i tabell 8)

94 899

Forskningsinitiering

19 115

Internationellt samarbete

14 398

Övriga bidrag till forskning och kulturliv

6 094

Summa

294 633

Projekt

Hos RJ är ett projekt en avgränsad forskningsuppgift som vanligen utförs under högst tre år av en enskild forskare eller en mindre forskargrupp. Till den senare kategorin räknas 2016 de anslag som är större än 4 miljoner kronor, vilket är nästan 40 procent av de nya projektanslagen. Projekten ger viktiga möjligheter för forskare i olika stadier av karriären att pröva nya idéer. Denna stödform gynnar den fria grundforskningen, den öppnar för nyorientering av forskningen och gör det möjligt för forskare att anta riskfyllda forskningsutmaningar. Med varje anslag följer dels ett bidrag till kostnader för publicering med open access, dels ett bidrag till internationalisering. Avsikten är att den som får ett projektanslag ska kunna koncentrera sig på sin forskning och slippa söka kompletterande finansiering. Söktrycket fortsätter att vara mycket högt. Till följd av att Vetenskapsrådet beviljar något högre bidrag till så kallade indirekta kostnader (se s. 28) har fyra forskare tackat nej till anslag från RJ.

Följande 38 projekt (2015: 43) har under 2016 fått finansiering av RJ:


Projektanslag 2016 (belopp kr)

Projektledare

Projekttitel

Lärosäte

Beviljat belopp

Ph.D. Marie
Gustafsson Sendén

Hens ansikte – ett könsneutralt pronomens påverkan på könskategorisering och ansiktsperception

Psykologiska institu-tionen, Stockholms
universitet

4 376 000

Docent Ragnar Francén Olinder

Metaetisk pluralism

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet

2 251 000

Docent Mattias
Pirholt

Estetikens århundrade i nytt ljus: estetisk heteronomi från Shaftesbury till Schelling

Institutionen för kultur och lärande, Södertörns högskola

4 325 000

Fil.dr Karin Strinnholm Lagergren

Birgittinordens musikaliska värld – en jämförande studie av liturgiska källor från fyra Birgittakloster

Institutionen för musik och bild, Linnéuniversitetet Växjö

2 098 000

Docent Peter
Lindgren

Hur fördelas värdet av medicinsk innova-tion? Fallet hepatit C

Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, Lund

2 537 000

Professor Stefan Arvidsson

Under en blodröd himmel. Socialismens stil och mytologi 1914–1945

Linnéuniversitetet Växjö

2 852 000

Professor Kristine Höglund

Valrelaterat våld och det institutionella arvet

Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet

3 866 000

Docent Karin
Salomonsson

Lån, makt och moral. En etnologisk studie av lånandets sociala och kulturella betydelser i delningsekonomin och kreditsamhället

Institutionen för kulturvetenskaper, avd. etnologi, Lunds universitet

2 950 000

Docent Fredrik Fahlander

Materiella bilder: visuell grammatik i bronsålderns bildbruk

Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms universitet

2 313 000

Professor Carl-
Göran Heidegren

Filosofin i det nordiska välfärdssamhället. Komparativa studier

Sociologiska inst. (med Socialantropologi och Pedagogik), Lunds universitet

3 886 000

Dr Jonathan Kuyper

Låsningar och lösningar i globala styrformer: demokrati, politisering och legitimitet

Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, Universitetet i Oslo

2 136 000

Fil.dr Johanna
Mannergren
Selimovic

Fredens minnespolitik

Utrikespolitiska Institutet

6 765 000

Professor
Mariassunta
Giannetti

Finansiell stabilitet och organisation av kapitalförvaltning

Institutionen för finansiell ekonomi, Handelshögskolan i Stockholm

2 215 000

Docent Bodil
Axelsson

I omlopp: auktoritet och aktörskap när museiföremål digitaliseras

Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur (Isak),
Linköpings universitet

4 258 000

Ph.D. Sebastian Linke

Vetenskap för miljöförvaltning: rådgivningens dilemman

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet

3 149 000

Universitetslektor Krister Schönström

Från tal till tecken – att lära sig svenskt teckenspråk som andraspråk

Institutionen för lingvistik, Stockholms
universitet

2 973 000

Fil.dr Ingemar
Pettersson

Smakens teknovetenskaper: Livsmedelsutveckling i Sverige under den högindustriella epoken

Ekonomisk-historiska institutionen, Uppsala
universitet

4 117 000

Professor Mats
Olsson

Dynamiska bönder? Om aktörskap och ojämlikhet i Sveriges modernisering

Ekonomisk-historiska institutionen, Lunds
universitet

4 325 000

Fil.dr Lisa Hagelin

Dygder för frigivna – en fråga om maskulinitet?

Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet

2 119 000

Fil.dr Andrea
Bohman

Fördomars sociala grund. Betydelsen av föräldrar, vänner och kontakt för utveck-lingen av fördomar hos ungdomar

Sociologiska institu-tionen, Umeå universitet

4 086 000

Docent Helena Wockelberg

Finns det en svensk förvaltningsmodell? Förvaltningsmyndigheternas självständighet studerad ur ett multi-dimensionellt perspektiv

Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala
universitet

5 859 000

Professor Anna-Sofia Maurin

Metafysiska förklaringar

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet

7 715 000

Ph.D. Maja Krzewinska

Biologiskt och socialt släktskap speglat i genom från medeltida svenska flerpersonsgravar

Arkeologiska forskningslaboratoriet,
Stockholms universitet

4 702 000

Dr.Phil. Carlo Proietti

Rationalitet och gruppbeteende

Filosofiska institutionen, Lunds universitet

2 074 000

Dr Astrid Ogilvie

Förändringens reflektioner: Naturen i litterära och historiska källor från Island cirka 800 till 1800

Avdelningen för humaniora, Mittuniversitetet, Campus Sundsvall

6 720 000

Tekn.dr Anders Lundquist

Metoder för longitudinella hjärnavbildningsstudier med icke-slumpmässigt bortfall

Handelshögskolan avd. för statistik, Umeå
universitet

2 550 000

Docent Anna Storm

Arvet efter kärnkraften: Samhällen, framtidsbilder och radioaktivt avfall

Kulturgeografiska institutionen, Stockholms universitet

5 174 000

Fil.dr John Eriksson

Expressivism och mening: tankar, tal och dispositioner

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet

2 195 000

Fil.dr Oscar
Westlund

Den digitala nyhetsproduktionens epistemologier

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet

4 366 000

Docent Anders
Neergaard

En grundläggande motsättning? Invandrade arbetare och främlingsfientlighet i svenska arbetarfackföreningar

Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, Linköpings universitet, Campus Norrköping

2 968 000

Dr Olle Folke

Lokal politik och förvaltning: Vem vill styra svenska kommuner, och spelar det någon roll?

Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala
universitet

5 584 000

Fil.dr Ellen
Breitholtz

Dialogiskt resonerande hos personer med schizofreni

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet

3 786 000

Professor Michael Tåhlin

Kunskapssamhällets mörka sida? Nedgången i ungdomars och utlandsföddas sysselsättning

Institutet för social forskning (Sofi),
Stockholms universitet

3 432 000

Dr Christine Fawcett

Pupillspegling i en utvecklingskontext

Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

6 163 000

Docent Erik
Wengström

Uppmärksamhet och ekonomiskt beslutsfattande

Nationalekonomiska institutionen, Lunds
universitet

3 539 000

Professor Gerhard Andersson

Smartphone- och chatbaserad psykologisk behandling för tonåringar med depression. En kontrollerad studie

Institutionen för beteendevetenskap och lärande (IBL), Linköpings
universitet

2 115 000

Ph.D. Benjamin Martin

Kulturen i den internationella världsordningen: Hur europeiska staters kulturella fördrag skapade ett globalt kulturbegrepp 1919–1968

Institutionen för idé- och lärdomshistoria, Uppsala universitet

2 736 000

Professor Mikael Vinka

Verbfrasanaforer i sydsamiska

Institutionen för språkstudier, Umeå universitet

2 853 000

Med tanke på att projektanslagen i Sverige anses ha stor betydelse för de individuella karriärerna är det viktigt att analysera hur anslagen fördelas på sökande av olika kön och karriärålder. De årliga talen över beviljade anslag är relativt små och måste tolkas med försiktighet, men RJ:s databas gör det möjligt att även följa utvecklingen under längre tid, vilket också sker i den årliga uppföljningen av jämställdhetspolicyn. År 2016 kom 596 ansökningar in (2015: 529). Av dessa har 287 (48 procent) kvinnliga projektledare och 309 (52 procent) manliga. Under senare år har fördelningen i stort sett varit stabil, men 2016 var den jämnare än tidigare (2015: 41 procent kvinnor och 59 procent män). De ansökningar om anslag som beviljas avviker dock från det totala antalets könsfördelning: 42 procent av de beviljade anslagen (16 anslag) tillföll kvinnor och 58 procent män (22 anslag), vilket är samma procentuella fördelning som 2015. Samma mönster syns för samtliga projektdeltagare och fördelningen av den finansierade arbetstiden. Detta innebär att kvinnornas andel under 2016 minskar från ansökan till beviljat anslag. Den genomsnittliga storleken på de beviljade anslagen fortsätter dock att vara högre för kvinnliga projektledare. För 2016 har skillnaden ökat till drygt 1,4 miljoner kronor. Den viktigaste förklaringen är att kvinnligt ledda projekt i genomsnitt har fler deltagare än de manliga (3,38 projektdeltagare respektive 2,14). Av de 15 anslag som är större än 4 miljoner kronor har tio kvinnliga projektledare och fem manliga.

RJ har även studerat anslagsbesluten utifrån så kallad karriärålder, vilken anger antalet år som har gått sedan forskaren avlade doktorsexamen. För kvinnliga projektledare som fick anslag 2016 var den i genomsnitt 10 år (2015: 11 år), för män 12 år (2015: 11 år). Medianvärdena är lägre för båda könen, men lägst för kvinnorna (8 år för kvinnor respektive 10 år för män). På det hela taget har sökande med lägre karriärålder även 2016 klarat konkurrensen bra. RJ:s policy är att i första hand bedöma ansökningarnas kvalitet och originalitet och inte forskarnas tidigare prestationer (så kallad track record). Denna princip har genom åren visat sig vara gynnsam för de yngre forskarnas möjligheter att konkurrera om anslag. Under 2016 tillhör 34 procent (13 individer) av dem som erhöll anslag kategorin yngre forskare, vilket enligt VR:s defini-tion är de som avlagt doktorsexamen den 1 januari 2009 eller senare. Andelen yngre forskare av samtliga sökande är i stort sett densamma (36 procent).

RJ:s styrelse har beslutat att under 2017 anlita externa experter för att analysera beredningsprocesserna ur ett jämställdhetsperspektiv som även inkluderar intersektionella inslag, det vill säga maktordningar såsom ålder, etnicitet och vetenskaplig status. Analysen av beredningsarbetet och andra processer, instruktioner, utlysnings- och informationstexter med mera förväntas tillföra insikter som de kvantitativa analyserna inte kan ge och säkerställa att inga ovidkommande hänsyn påverkar besluten.

De begränsningar i rätten att söka projektanslag som RJ:s styrelse införde under 2014 nådde full effekt 2015 och 2016. Efter tre års försöksverksamhet har begränsningarna nu blivit en permanent regel. En forskare får därmed enbart vara med i en enda ansökan som projektledare eller som projektdeltagare. Vidare får forskare som medverkat i ansökningar som projektledare eller projektdeltagare och har fått avslag två år i följd inte söka följande år. Avsikten med båda åtgärderna är att uppmana de sökande att noga överväga vilken forskningsidé som är deras bästa och att satsa på den. På så sätt kan förhoppningsvis ansökningarnas genomsnittliga kvalitet öka och arbetsbördan för beredningsgrupperna minska. Som resultat av åtgärderna har antalet ansökningar sedan 2013 minskat med drygt 300: från 925 till 596. Antalet beviljade ansökningar dessa år var 42 (2013) respektive 38 (2016), vilket innebär att beviljandekvoten har ökat från 4,5 procent till 6,4 procent. Talen är fortfarande låga: Jämförbara internationella forskningsfinansiärer har på basis av lång erfarenhet angivit lägst 10- till 12-procentiga beviljandekvoter som önskvärda. RJ har inte noterat några oförutsedda, negativa effekter av begränsningsreglerna.

Som framgår av tabell 5 och 6 är anslagens spridning på lärosäten (eller motsvarande) och på olika ämnen stor.


Tabell 4 Beviljade projektansökningar och det totala antalet ansökningar 2016 (belopp tkr) fördelade efter ämnesområde och kön

Beviljade ansökningar

Totala antalet ansökningar

Ämne

Antal

Kvinnor

Män

Belopp

Antal

Kvinnor

Män

annan medicinsk
grundvetenskap

1

1

antikvetenskap

1

1

2 119

2

2

arbetslivsstudier

1

1

arkeologi

1

1

2 313

13

8

5

arkitektur

3

2

1

biblioteks- och informationsvetenskap

3

2

1

bildkonst

2

2

design

1

1

didaktik

7

4

3

ekonomisk geografi

2

1

1

ekonomisk historia

1

1

4 325

17

6

11

etik

5

2

3

etnologi

1

1

2 950

9

7

2

filmvetenskap

5

2

3

filosofi

4

1

3

14 235

23

6

17

folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och
epidemiologi

6

4

2

företagsekonomi

42

17

25

genusstudier

8

7

1

globaliseringsstudier

1

1

2 136

7

4

3

historia

1

1

6 720

47

22

25

husdjursvetenskap

1

1

hälso- och sjukvårdsorganisa-tion, hälsopolitik och
hälsoekonomi

1

1

idé- och lärdomshistoria

1

1

2 736

11

4

7

internationell migration och etniska relationer (Imer)

1

1

2 968

1

1

juridik (exklusive juridik och samhälle)

7

4

3

juridik och samhälle

7

3

4

jämförande språkvetenskap och lingvistik

3

1

2

9 612

17

8

9

kommunikationsvetenskap

2

1

1

konstvetenskap

6

4

2

kulturgeografi

5

3

2

kulturstudier

1

1

4 258

13

12

1

landskapsarkitektur

1

1

litteraturstudier

5

3

2

litteraturvetenskap

1

1

4 325

18

10

8

lärande

7

2

5

medicinsk etik

1

1

medievetenskap

1

1

4 366

8

3

5

musikvetenskap

1

1

2 098

4

2

2

nationalekonomi

3

1

2

8 291

25

8

17

omvårdnad

1

1

pedagogik

14

8

6

pedagogiskt arbete

3

3

psykologi (exklusive tillämpad psykologi)

2

2

10 539

27

11

16

religionshistoria

1

1

2 852

6

2

4

religionsvetenskap

14

5

9

sannolikhetsteori och statistik

1

1

2 550

2

2

socialantropologi

10

3

7

socialpsykologi

1

1

4 086

1

1

socialt arbete

8

4

4

sociologi (exklusive socialt
arbete, socialpsykologi och
socialantropologi)

2

2

7 318

37

17

20

språkstudier

6

2

4

statsvetenskap (exklusive
studier av offentlig förvaltning och globaliseringsstudier)

2

1

1

9 450

43

18

25

studier av offentlig förvaltning

1

1

5 859

8

5

3

systemvetenskap

2

2

systemvetenskap, informa-tionssystem och informatik med samhällsvetenskaplig
inriktning

3

2

1

teatervetenskap

2

2

teknikhistoria

2

1

1

9 291

4

2

2

tillämpad psykologi

1

1

2 115

9

5

4

tvärvetenskapliga studier

1

1

4 702

32

21

11

övrig annan humaniora

7

5

2

övrig annan samhällsvetenskap

2

1

1

9 914

13

4

9

Summa

38

16

22

142 128

595

287

309


Tabell 5 Beviljade projektansökningar fördelade efter anslagsförvaltare 2016 (belopp tkr)

Anslagsförvaltare

Beviljat belopp

Antal

Göteborgs universitet

23 462

6

Handelshögskolan i Stockholm

2 215

1

Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi

2 537

1

Linköpings universitet

9 341

3

Linnéuniversitetet Växjö

4 950

2

Lunds universitet

16 774

5

Mittuniversitetet, Campus Sundsvall

6 720

1

Stockholms universitet

25 106

7

Södertörns högskola

4 325

1

Umeå universitet

9 489

3

Uppsala universitet

30 444

7

Utrikespolitiska institutet

6 765

1

Summa

142 128

38

Produktionsstöd

244

6

Översättning

Övrigt

285

3

Summa

529

9

Summa total

142 657

47

Program

Program är RJ:s stödform för forskningsuppgifter som kräver en större forskargrupp under sex till åtta år. Sedan starten 2005 har totalt 31 forskargrupper beviljats programstöd. År 2016 skickades 38 programansökningar in, vilket är fler än det genomsnittliga antalet ansökningar per år. Beredningsgruppen beslutade att föra åtta av dessa vidare till beredning i en andra omgång. Med ledning av utlåtanden från internationella experter och intervjuer med forskargrupperna beviljades följande:

professor Anna Jarstad, 43,2 miljoner kronor till programmet Varianter av fred, med Umeå universitet som anslagsförvaltare

professor Per Krusell, 40,7 miljoner kronor till programmet Klimat och hållbarhet i utvecklingsländer, med Stockholms universitet som anslagsförvaltare

professor Kristian Kristiansen, 38,2 miljoner kronor till programmet En ny europeisk förhistoria. Att integrera aDNA, isotoper, språkhistoria och arkeologi för en nytolkning av grundläggande förändringar i Europas förhistoria, med Göteborgs universitet som anslagsförvaltare.

RJ öronmärker inte medel till olika forskningsområden i stödformen program. Därför kan det vara intressant att studera fördelningen mellan samhällsvetenskap och humaniora. En genomgång av alla program sedan starten 2005 visar på en mycket jämn fördelning mellan humanistiskt och samhällsvetenskapligt baserade program. Av totalt 307 inskickade ansökningar kan 158 betraktas som samhällsvetenskapliga och 136 som humanistiska, medan 13 är en blandning av de båda. Av de 31 beviljade ansökningarna är 16 i huvudsak samhällsvetenskapliga och 15 humanistiska.

Tabell 6 Antalet programansökningar 2016 och beviljade ansökningar (belopp tkr) fördelade efter ämnesområde och kön

Ämne

Antal

Kvinnor

Män

Sökt
belopp

Antal beviljade

Beviljat belopp

arkeologi

2

2

70 347

1

38 200

ekonomisk geografi

1

1

30 669

filosofi

1

1

36 120

företagsekonomi

1

1

36 941

historia

3

1

2

95 115

hälso- och sjukvårdsorganisation,
hälsopolitik och hälsoekonomi

1

1

26 548

internationell migration och etniska
relationer (Imer)

1

1

40 863

juridik och samhälle

1

1

24 409

konstvetenskap

1

1

41 459

kulturstudier

1

1

25 800

litteraturvetenskap

1

1

34 299

musikvetenskap

1

1

26 713

nationalekonomi

5

1

4

173 710

1

40 700

psykologi (exklusive tillämpad psykologi)

1

1

26 502

statsvetenskap (exklusive studier av offentlig förvaltning och globaliseringsstudier)

3

2

1

96 862

1

43 200

studier av offentlig förvaltning

1

1

35 881

teknikhistoria

1

1

41 373

tvärvetenskapliga studier

8

4

4

240 155

övrig annan humaniora

2

1

1

65 653

övrig annan samhällsvetenskap

2

2

47 183

Summa

38

13

25

1 216 602

3

122 100

Konferens

120

Övrigt

-

25

Summa

-

145

Summa total

38

13

25

1 216 602

3

122 245

Infrastruktur för forskning

Infrastruktur för forskning består av insatser som ska främja och göra framtida forskning möjlig. Medel beviljas exempelvis till att etablera nya forskningsmiljöer eller skapa plattformar för att utveckla samarbete mellan forskarsamhället och andra institutioner. RJ ger även stöd för att betydelsefulla samlingar vid arkiv och bibliotek ska bli tillgängliga samt för att upprätta databaser. Under 2016 beviljade RJ sju ansökningar. Under 2016 genomförde beredningsgruppen för infrastruktur för forskning en studieresa till England där följande organisationer besöktes: National Archives i Kew, UK Data Service/UK Data Archive vid University of Essex, Rutherford Appleton Laboratory vid Didcot Oxford och Oxford e-Research Centre. Som ett resultat av studieresan har RJ inlett ett samarbete med Digital Humanities vid Oxford Summer School under 2017.

Anslag till infrastruktur för forskning 2016 (belopp kr)

Projektledare

Projekttitel

Lärosäte

Beviljat belopp

Docent Jonathan Adams

Fornnordisk omvärldsuppfattning: En
kartering och analys av utländska ortnamn i svenska och danska texter från medeltiden

Institutionen för nordiska språk, Seminariet för nordisk namnforskning, Uppsala
universitet

7 672 000

Docent Stefan Dahlberg

Quality of Government (QoG)-institutets
databaser

Statsvetenskapliga institu-tionen, Göteborgs universitet

6 040 000

Professor Urban Lindgren

Umeå Simsam Lab – Infrastruktur för forskning om barndomen för hållbar hälsa och välfärd

Institutionen för geografi och ekonomisk historia, Umeå universitet

4 183 000

Ph.D. Elena
Volodina

SweLL – forskningsinfrastruktur för svenska som andraspråk

Institutionen för svenska
språket, Göteborgs universitet

7 044 000

Intendent Josefine Pernes

Komplettering och tillgängliggörande av
V-Dems infrastruktur

Statsvetenskapliga institu-tionen, Göteborgs universitet

7 076 000

Professor Erik Melander

Vem strider i väpnade konflikter? En unik kartläggning av konfliktaktörer

Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet

2 929 000

Ph.D. Erik
Hallberg

Databasen Sveriges åkerareal 1810 och 1870

Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet

2 688 000

Tabell 7 Beviljade ansökningar inom infrastruktur för forskning
fördelade efter anslagsförvaltare 2016 (belopp tkr)

Anslagsförvaltare

Beviljat belopp

Antal

Göteborgs universitet

22 848

4

Umeå universitet

4 183

1

Uppsala universitet

10 601

2

Summa

37 632

7

Konferens

250

1

Summa

250

1

Summa total

37 882

8

Forskningsinitiering

För att kunna möta efterfrågan från forskarsamhället om stöd till vetenskapliga möten och nya nätverk beviljar RJ årligen medel till forskningsinitiering. Ansökningarna spänner över ett stort fält: bidrag till internationella konferenser, arbetskonferenser om nya forskningsområden, seminarieverksamhet, nätverksstöd och förberedelser av nya forskningsprogram.

Under året beviljades 102 av 154 ansökningar, det vill säga två tredjedelar. Vi ser det som mycket positivt att det internationella utbytet hela tiden tycks växa. Internationaliseringen av svensk samhällsvetenskap och humaniora är en tydlig trend över tid och RJ får sällan in ansökningar utan internationellt deltagande. Förhoppningen är att initieringsstöden också ska leda till nya och förbättrade forskningsansökningar.

För att kunna få mer systematiska svar på frågan om vad stödformen betyder för forskare har Lars Geschwind, verksam vid KTH, under året fått i uppdrag att kartlägga och analysera stödet till forskningsinitiering. Han och hans medarbetare ska studera vilken typ av stöd som forskarna söker, vilka det är som söker och vad stödet betyder för forskarna. Studien ska vara färdig under 2017 och kommer att bli ett underlag för en utvärdering av stödformen och för dess utformning i framtiden.

Som en del av dessa initierande insatser anordnar RJ dessutom regelmässigt egna konferenser och seminarier, ibland tillsammans med andra forskningsstödjande organ inom eller utom landet.

Riktade satsningar

Riktade insatser, som inom RJ också kallas tematiska eller proaktiva, används för att utveckla och förstärka svensk forskning. De har varierande karaktär, från karriäranställningar för yngre forskare till utlysningar inom angelägna forskningsområden. Insatserna ger också utrymme för att pröva nya lösningar och alternativa arbetsformer. För de riktade utlysningarna gäller att de sökande inom givna ramar fritt får formulera sina frågor, det vill säga bottom-up-principen tillämpas i betydande utsträckning.


Tabell 8 Riktade insatser 2016 ur Kulturvetenskapliga donationen
(belopp tkr)

Samlingarna och forskningen*

24 000

Samhällets långsiktiga kunskapsförsörjning

600

Flexit VIII

8 213

RJ Sabbatical III

13 887

Institutsvistelse/Forskningsvistelser vid de svenska instituten i Aten,
Istanbul och Rom

300

Kommunikationsprojekt

4 670

Pro Futura XI

27 300

Övrigt

15 929

Summa

94 899

* Samfinansiering med Kungliga Vitterhetsakademien (KVHAA).

Totalt beviljat 37 734 tkr (RJ 24 000 tkr och KVHAA 13 734 tkr).

Pro Futura

Sedan ett antal år tillbaka driver RJ Pro Futura, ett karriärprogram inom humaniora och samhällsvetenskap, i samarbete med SCAS (Swedish Collegium for Advanced Study). Det är ett spetsforskningsprogram inriktat på juniora forskare, vilka ges möjlighet att forska under mycket goda villkor under fem till sju år. Pro Futura-forskaren ska under programtiden vistas dels vid det nominerande lärosätet, dels vid SCAS och vid ett utländskt institut för avancerade studier eller vid ett annat spetsforskningsinstitut. När Pro Futura-perioden är avslutad och efter ytterligare en granskning får forskaren en tillsvidareanställning vid det universitetet som nominerade henne eller honom. Inbjudan att nominera har skickats till ett antal svenska och nordiska universitet samt till Tartu universitet och University of Cambridge. Universiteten kan nominera högst fyra personer, varav en andel av dessa ska ha doktorsexamen från eller vara verksam vid ett annat lärosäte än det nominerande. Avsikten är att på detta sätt bidra till såväl nationell som internationell rörlighet.

Hittills har totalt 44 forskare, 20 kvinnor och 24 män, antagits. I årets omgång av Pro Futura nominerades 27 forskare, 10 kvinnor och 17 män från 11 olika universitet. 5 forskare, 2 kvinnor och 3 män, har antagits till programmet:

Helen Anne Curry, history of modern science and technology, föreslagen av University of Cambridge

Terje Falck-Ytter, psykologi, föreslagen av Uppsala universitet

Hazem Kandil, sociologi, föreslagen av University of Cambridge

Aryo Makko, historia, föreslagen av Stockholms universitet

Julia Uddén, neurovetenskap, psykologi och lingvistik, föreslagen av Stockholms universitet.

Eftersom Pro Futura-programmet har pågått i ett antal år, och frågor om karriärsystem inom akademin är högaktuella har RJ utvärderat programmet. Utvärderingen har genomförts av de externa experterna professor Frans Gregersen, Köpenhamns universitet, Kristin Zeiler, biträdande professor vid Tema teknik och social förändring, Linköpings universitet, Sophie Hydén Picasso, forskningshandläggare vid Forskningsservice, Lunds universitet och professor Maria Ågren, Uppsala universitet. Gruppen granskade hur Pro Futura-programmet fungerar som en del av forskarnas karriärer och hur det är utformat i jämförelse med liknande program. Andra frågor för utvärderingen var hur RJ:s karriärstöd kan vidareutvecklas och hur RJ kan och bör samverka med lärosätena i deras egenskap av arbetsgivare. Utvärderingens resultat kommer att ligga till grund för eventuella förändringar av hur Pro Futura utformas samt för andra insatser från RJ:s sida när det gäller karriärstöd.

Europe and Global Challenges

Tanken med Europe and Global Challenges är att europeiska forskare ska stimuleras att samarbeta med kolleger i andra delar av världen kring vår tids stora utmaningar. Förhoppningen är att denna typ av satsning kommer att få betydelse för internationaliseringen av svensk och europeisk samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning. Det är fjärde gången som programmet utlyses. Via de tre tidigare utlysningarna har redan 16 forskargrupper beviljats medel inom ramen för detta initiativ.

Årets utlysning har skett gemensamt och i samarbete med två av Europas främsta forskningsfinansiärer, tyska Volkswagen Stiftung och brittiska Wellcome Trust. Gensvaret i forskarsamhället blev som tidigare stort, närmare 300 forskargrupper skickade in ansökningar.

Flexit

Flexit-programmet är en satsning som söker nya flexibla lösningar för att sprida forskning och forskare utanför universitet och högskolor. Tjänsterna är sedan 2014 utformade så att två år av projektet bedrivs på företaget eller organisationen utanför akademien, och det tredje året bedrivs på ett lärosäte.

En utlysning av fyra Flexit-tjänster skedde under 2016. Följande tjänster tillsattes:

Kristina Lindström, vid Turistrådet Västsverige: Hållbar turism genom inter-sektoriell samverkan

Stina Hansson, vid Stadsdelsförvaltningen Angered: Att skapa tillit och kollektivt agerande för att verka för lokala intressen och minskad ojämlikhet i hälsa i stadsdelen Angered

Pia Nykänen, vid Leanlink, Råd & Stöd, Linköpings kommun: Evidensbaserad praktik, delat beslutsfattande och utförande inom socialtjänsten

Katarina Wetter-Edman, vid Forskning och Utveckling i Sörmland: Förstärkt personcentrering genom erfarenhetsbaserad kommunikation.

Alla forskarna påbörjade arbetet under hösten 2016. Söktrycket till tjänsterna var relativt lågt och tjänsten vid Forskning och Utveckling i Sörmland utlystes en extra gång under våren 2016. Under året arrangerade RJ två nätverksmöten då Flexit-forskarna samlades för att utbyta information och erfarenheter.

I december annonserade RJ ut en ny Flexit-utlysning, där sex organisa- tioner och företag medverkar: Bräcke diakoni, Kulturförvaltningen i Göteborgs stad, Välfärdsavdelningen, Stadskontoret i Malmö stad, Forskning och utveckling/innovation, Norrbottens kommuner, Utbildningsförvaltningen i Piteå kommun samt Spotify.

RJ Sabbatical

RJ Sabbatical är en försöksverksamhet som innebär att tillsvidareanställda lektorer och professorer vid svenska lärosäten kan slutföra vetenskapliga arbeten och skriva större verk och synteser. Genom att uppmuntra forskarna att tillbringa delar av tiden utomlands vill RJ stärka svensk forsknings och utbildnings internationella kontakter. Stödet gäller forskning på hela forskarens anställning, enda undantaget kan vara doktorandhandledning i begränsad omfattning. Tre utlysningar har genomförts med mycket goda erfarenheter.

I den tredje utlysningen beviljades följande forskare medel:

Niclas Abrahamsson, Stockholms universitet: Ålder, mognadsbegränsningar och den kritiska perioden för språkinlärning. Vad har vi lärt oss av mycket avancerade andraspråksanvändare – och vad återstår att lära?

Hercules Dalianis, Stockholms universitet: Artificiell intelligens analyserar patientjournaler. Är detta möjligt och kan detta förbättra hälsovården?

Stefano Guzzini, Uppsala universitet: Makt i internationella relationer

Stefan Arvidsson, Linnéuniversitetet: Forskning om moderna religioner, myter och politik: förslag till en rigorös och koherent terminologi. En artikel i två delar

Lena Berggren, Umeå universitet: Fascismen i Sverige 1920–1950

Mona Livholts, Linköpings universitet: Den olägliga novellen. Situerat skrivande som teori och metod

Ingela Nilsson, Uppsala universitet: Författaren och hans berättelse i 1100-talets Bysans

Katarina Giritli Nygren, Mittuniversitetet: Intersektionell riskteori i en tid av ambivalens

Charlotta Löfgren-Mårtenson, Malmö högskola: Sexualitet, genus och unga med intellektuell funktionsnedsättning – utmaningar i ett mångkulturellt samhälle

Hans Sjögren, Linköpings universitet: Familjedynastier i nordiskt näringsliv

Johan Rönnby, Södertörns högskola: Skeppsvrak i norra Europa. Ett marinarkeologiskt perspektiv på samhälle och förändring 1000–1900 e.Kr.

Cecilia Lundholm, Stockholms universitet: Syntes av forskning om begreppsbildning i samhällsvetenskapliga ämnen

Mårten Snickare, Stockholms universitet: Koloniala objekt. Materialitet, visualitet och svensk kolonialism

Helene Frichot, Kungl. Tekniska högskolan: Miljö-världar: Fikto-kritiska förhållningssätt till skrivande arkitektur

Jakob Svensson, Stockholms universitet: Vad gör och kan grundskolelärare i Afrika?

Mot bakgrund av att det dröjer innan det finns mer kunskap om de faktiska effekterna av stödformen och att det har varit ett högt söktryck och mycket hög kvalitet på ansökningarna har RJ:s styrelse fattat två beslut. Det ena var att göra en uppföljning av erfarenheter från de forskare som hittills har beviljats anslag inom RJ Sabbatical i syfte att dels utveckla stödformen, dels ge underlag till beslut om stödformen ska permanentas. Det andra var att avsätta medel för att genomföra ytterligare två utlysningar, 2017 och 2018. Marianne Thormählen, professor emerita i engelska, samt tidigare prodekan för forskning vid Humanistiska och teologiska fakulteterna, Lunds universitet, har genomfört uppföljningen. Hennes allmänna slutsats är att RJ Sabbatical bör permanentas. Hon menar att stödformen har alla förutsättningar att bli en nyckelfaktor i det svenska forskarsamhället inom humaniora och samhällsvetenskap (HS). Uppföljningen kommer att vara underlag dels inför revideringar av kommande utlysningar, dels inför kommande beslut att eventuellt göra stödformen permanent.

Nya utsikter för humaniora och samhällsvetenskap

Alla åtta projekt i jubileumssatsningen Nya utsikter för humaniora och samhällsvetenskap har under året påbörjat sitt arbete. Under slutet av 2017 eller början av 2018, då de flesta projekten har kommit ungefär halvvägs, planeras en uppföljning.

Forskning om förmodernitet

I RJ:s satsning på forskning om förmodernitet ingår att projekten ska ordna gemensamma träffar och hålla varandra informerade om utvecklingen i projekten för att säkerställa att satsningen får synergieffekter. Den andra av tre träffar ägde rum i Sigtuna under sommaren då de åtta projekten delgav varandra resultat och erfarenheter.

Samhällets långsiktiga kunskapsförsörjning

År 2012 tog RJ initiativ till en satsning riktad mot forskning om forskning. Bakom satsningen Samhällets långsiktiga kunskapsförsörjning står även Formas, Forte och Vetenskapsrådet. Initiativet togs till följd av de stora kunskapsbrister som fanns. Det saknades inte bara kunskap om forsknings- och innovationspolitik, högre utbildning och akademisk forskning. Den forskning som fanns var dessutom fragmenterad. Internationella utblickar och jämförelser saknades också ofta. I oktober 2015 fattade RJ:s styrelse beslut om att finansiera 8 av 54 sökande projekt. Under september 2016 anställdes fil.dr Fredrik Persson-Lahusen på halvtid som koordinator för Samhällets långsiktiga kunskapsförsörjning. Han har under hösten träffat samtliga åtta forskningsledare för utforskande och strategiska samtal, samt arrangerat en uppstartskonferens där alla projekt samt representanter för styrgruppen och den internationella referensgruppen deltog. Därmed har grunden för fortsatta programgemensamma aktiviteter lagts.

Samlingarna och forskningen

Vitterhetsakademien och RJ utlyste under 2015 anslag till projekt som syftar till att utveckla forskningen och forskningsmöjligheterna på samlingarna inom det svenska samhällets minnesinstitutioner. Programmet Samlingarna och forskningen fokuserar på samarbeten mellan minnesinstitutioner och forskning vid universitet och högskolor. Avsikten är att stödja olika typer av insatser som syftar till att göra samlingarna kända, tillgängliga och användbara för forskningen. Finansiärerna har genomfört två utlysningar inom satsningen, en i februari 2015 och ytterligare en i februari 2016. Den 9 juni 2016 fattade styrelsen beslut att finansiera 5 av 43 sökande projekt:

Rebecka Lennartsson, Stadsmuseet i Stockholm: Bekönade rum. Mångdimensionella vandringar i stadens historia 8 472 000 kr

Kajsa Hartig, Nordiska museet: Samla social digital fotografi 5 481 000 kr

Ulf Johansson Dahre, Nordiska museet: Beundran och förundran i förändring – att förstå Museum Stobaeanum 5 162 000 kr

Rickard Domeij, Institutet för språk och folkminnen: TillTal – Tillgängligt kulturarv för forskning i tal 9 771 000 kr

Magnus Källström, Riksantikvarieämbetet Visby: Evighetsrunor – en forskningsplattform för Sveriges runinskrifter 8 848 000 kr.

Styrning och granskning av det offentliga

Områdesgruppen för mål och resultat i offentlig verksamhet tog 2014 initiativ till utlysningen Styrning och granskning av det offentliga. I april 2015 genomförde RJ en konferens för projekten som fick medel och i slutet av augusti 2016 genomfördes en workshop med projekten inom utlysningen.

Riksdagsforskning

Samtliga projekt inom RJ:s satsning på riksdagsforskning har slutredovisats. I december 2016 presenterades forskningsresultat från två av projekten under ett lunchseminarium som anordnades i samarbete med sällskapet Riksdagsledamöter och forskare (Rifo). Både Lena Wängnerud och Helen Stensöta talade om jämställdhetsaspekter i det parlamentariska arbetet.

Swedish Foundations’ Starting Grant

Swedish Foundations’ Starting Grant är ett samarbete mellan RJ och några andra stiftelser för att stärka de svenska ansökningarna till det europeiska forskningsrådet ERC (European Research Council). Med satsningen vill man erbjuda finansiering för de svenska ansökningar som uppfyller alla kriterier för hög vetenskaplig kvalitet men som ERC inte har medel för att finansiera. I årets stiftelseutlysning fanns det inte några ansökningar inom humaniora och samhällsvetenskap, inte heller några svenska reserver till Consolidator Grant inom RJ:s ämnesområden.

Kommunikationsprojekt

RJ:s styrelse beslutade att avsätta 4 miljoner kronor till en satsning på ett kommunikationsprojekt. Syftet var att uppmuntra forskare att sprida sina resultat och samverka mer och att öka förtroendet för forskning samt att minska utbredningen av faktaresistens.

Idén skulle utgå från forskare, men huvudsökande behövde inte vara disputerad utan även andra kunde söka (exempelvis journalister och museifolk) men då komplettera ansökan med ett vetenskapligt råd.

Totalt 102 utlysningar skickades in från lärosäten, museer, tidskrifter, frilansare med flera. Beredningsgruppen har bedömt ansökningarna efter deras originalitet, genomförbarhet, angelägenhet och det avtryck de förväntas göra.

Följande elva ansökningar beviljades medel:

Jenny Bergenmar, Göteborgs universitet: Minnen av Selma Lagerlöf

Thomas Brobjer, Uppsala universitet: Atlas över värden, moral och värdeförändringar

Önver Cetrez, Uppsala universitet: Gilgamesh: Flyktingminoriteters traumatiska erfarenheter som hamnat i skuggan

Henrik Ekengren Oscarsson, Göteborgs universitet: Visualiseringar av stabilitet och förändring i politiskt beteende 1956–2014

Jonas Ingvarsson, Högskolan i Skövde: Drottningens juvelsmycke, en digital plattform

Mats Jönsson, Göteborgs universitet: Göteborgskulturer på stan 1621–2021 (GPS 400). Ett kommunikationsprojekt mellan Göteborgs universitet, ABM-sektor och kommun

Sara Kjellberg, Malmö universitetsbibliotek: Forskarnas galleri – att uppleva forskning som deltagande forskningskommunikation i biblioteksrummet

Annika Larsson, Uppsala universitet: Viking Couture: Publik arena för forskning, dialog och kommunikation

Rebecka Lennartsson, Stadsmuseet i Stockholm: Nya Slussen. Dialog och reflekterande kring samhällsplaneringens demokratiska utmaningar

Maria Törnqvist, Institutet för framtidsstudier: Sociologi för scen: Närhet och intimitet i världens ensammaste land

Helena Victor, Kalmar läns museum: Sandby borg – en virtuell koppling. Samhällsrelevant dialog genom kulturarvet med virtual reality.

Områdesgrupper

RJ har sedan 1970-talet inrättat så kallade områdesgrupper för att kartlägga forskningsbehov och stimulera till vetenskaplig forskning. De har bestått av forskare från ämnen av betydelse för området samt företrädare för samhällsintressen som är viktiga i sammanhanget. Områdesgrupperna har genom åren lämnat en rad betydelsefulla uppslag till nya initiativ. En utvärdering 2013 ledde dels till att arbetsformerna förtydligades, dels till en omfattande kartläggning av hur andra liknande finansiärer arbetar. Därefter har RJ:s styrelse fastställt en handlingsplan för hur nya proaktiva insatser ska förberedas. Avsikten var att förbättra förutsättningarna för att urskilja områden som är viktiga och otillräckligt utforskade, liksom att identifiera strukturella åtgärder som kan förnya och förstärka vetenskapen. Detta arbete kan utformas efter de förutsättningar som råder i det enskilda fallet och är inte hänvisat till en enda arbetsform.

Som ett resultat av de mer flexibla arbetsformerna fick professorerna Eva Haettner Aurelius och Erland Hjelmquist under 2015 i uppdrag att analysera svenska lärosätens kvalitetsutvärderingar av sin forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Arbetet mynnade ut i en rapport som presenterades på ett seminarium i september 2016. Seminariet samlade ett fyrtiotal åhörare, främst representanter för lärosäten och forskningsfinansiärer.

Under 2016 avslutades arbetet inom de två återstående områdesgrupperna. Som utflöde av både Områdesgruppen för vardagslivets och kulturens medialisering och Områdesgruppen för teknik, institution, förändring fortsätter ett antal så kallade lokala nätverk under ännu en tid med sitt arbete.

Områdesgruppen för teknik, institution, förändring

Områdesgruppen, som startades 2011, avslutade under året sin verksamhet. Under dessa år har områdesgruppen initierat en mängd olika aktiviteter. Totalt har 23 olika anslag beviljats. Bidragen har spänt över en rad skiftande områden och typer av verksamheter, alltifrån nätverksskapande och gästforskarplatser till publikationer och sommarskolor.

Parallellt med dessa aktiviteter har gruppen också tagit fram en programskrift. Boken finns nu publicerad i Palgrave’s Pivot-serie med titeln Beyond Innovation. Technology, Institution and Change as Categories for Social Analysis.

Områdesgruppen för vardagslivets och kulturens medialisering

Även Områdesgruppen för vardagslivets och kulturens medialisering avslutades 2016 efter fyra års arbete. Gruppen genomförde ett flertal konferenser, studiebesök och utlysningar av nätverk. Totalt fick tolv nätverk medel från områdesgruppen. Under åren har gruppen dessutom publicerat en kunskapsöversikt samt andra publikationer.

Nordiskt samarbete

I samarbete med Bikubenfonden, Gjensidigestiftelsen och Koneen Säätiö arrangerade RJ en nordisk stiftelsekonferens, den tredje i sitt slag, i Stockholm i oktober. Konferensen, Nordic Foundation network meeting, lockade ett åttiotal deltagare och tog upp förändringar i det nordiska stiftelselandskapet, katalytisk filantropi samt hållbar kapitalförvaltning. Under den andra konferensdagen hölls gruppdiskussioner med tydlig koppling till dessa ämnen. I utvärderingen gav deltagarna mycket positiv respons på konferensen och framhöll också behovet av denna typ av nordiska möten. Danska stiftelser har visat intresse av att ta på sig arrangörskapet för nästa konferens.

Övriga bidrag till forskning och kulturliv

Erfarenhetsmässigt har det varit svårt att på ett naturligt sätt placera vissa satsningar under övriga budgetposter. Hit hör bland annat stöd åt forskning, popularisering och publicering inom kulturarvsområdet. Ur denna budgetpost tas numera även kostnaderna för RJ:s nya forskningsförberedande insatser, liksom för utvärderingar av stödformer och riktade satsningar. Under 2016 gäller detta bland annat en workshop om internationalisering, en kartläggning av forskning om islam vid svenska universitet och högskolor, en uppföljning av publiceringsstrategier och RJ:s krav på open access-publicering samt utvärderingar av Pro Futura-programmet och av stödformen forskningsinitiering. Ur samma budgetpost bekostar RJ medlemskapen i Vetenskapsfestivalen, Vetenskap & Allmänhet (VA), forskning.se och Swecris samt medverkan i Samspråk under politikerveckan i Almedalen och Forskartorget vid Bok och Bibliotek (Bokmässan) i Göteborg. Ett bidrag avser arbetet med SNS Demokratirapport 2017 – Den svenska demokratins hälsotillstånd, ett annat forskningsantologin Civilsamhället i det transnationella rummet och ytterligare ett boken Känslornas revolution. Skriften Kunskapens nya rörelser belyser utförligt behoven av nya insatser för samverkan och forskningskommunikation inom humaniora och samhällsvetenskap. Skriften utarbetades på uppdrag av och i samverkan mellan RJ, VR och Vitterhetsakademien.

Internationellt samarbete

Svensk forsknings internationella samarbeten och kontakter får allt mer uppmärksamhet. Det var därför förvånande att 2016 års forskningsproposition i stor utsträckning saknade sådana perspektiv, men regeringen har meddelat att den inom kort avser återkomma. VR:s studier av internationella förbindelser och mobilitet, Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) rapport Bättre möjligheter för internationalisering av forskning och högre utbildning liksom analyser från Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (Stint) innehåller både viktiga fakta och nyttiga rekommendationer. Äldre undersökningar tyder på att svenska forskare inom humaniora och samhällsvetenskap i större utsträckning än kollegerna inom andra forskningsfält väljer att samarbeta inom landet. RJ har dock under senare år kunnat se en ökad medverkan av internationella forskare i ansökningarna trots frånvaron av formella krav på internationellt samarbete.

Det finns behov av ytterligare insatser för att förbättra svenska forskares möjligheter att verka i ett alltmer internationellt sammanhang. RJ:s insatser är inriktade på både individuell forskarrörlighet och strategiska partnerskap. Det statliga URA-avtalet (avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands) gör det enklare att bevilja bidrag även för medföljande familjemedlemmar under längre utlandsvistelser. RJ stödjer etablering av långsiktiga samarbeten mellan svenska institutioner och deras motsvarigheter i andra länder; ett exempel är stödet åt Sveriges unga akademis internationella aktiviteter.

RJ samverkar med en rad forskningsfinansierande stiftelser. Inom European Foundation Centre (EFC) deltar RJ aktivt i EFC Research Forum som arbetar med att lyfta fram stiftelsernas roll som finansiärer. Forumet utgör dessutom en plattform för samarbete, diskussion av aktuella frågor och erfarenhetsutbyte. En konferens i oktober i Wellcome Trusts lokaler i London behandlade det högaktuella ämnet ”impact”, Change Makers: enabling high-impact research. Stiftelsesamverkan på europeisk nivå kan förväntas öka i betydelse, särskilt om Brexit blir verklighet. Också inom Norden stödjer RJ insatser för att stärka stiftelsers och civilsamhällets samarbete och informationsutbyte.

RJ:s insatser är tidsbegränsade och av olika karaktär:

Medlemsavgifter eller arbetsinsatser in natura inom intresse- och samarbetsorganisationer för stiftelser och dylikt, till exempel EFC.

Medverkan i uppbyggnaden av institut för avancerade studier har funnits på RJ:s agenda i cirka 25 år. Avsikten har varit att förbättra förutsättningarna för ökat forskningssamarbete mellan å ena sidan Sverige och andra forskningsstarka nationer, å andra sidan de delar av världen där vetenskapen inte är lika väl utvecklad. Åtagandena vid Collegium Budapest är numera helt avslutade. För närvarande har RJ engagemang vid Stellenbosch Institute for Advanced Studies (Stias), där styrelsen 2012 beslöt om anslag till att utveckla Stias panafrikanska arbete under fem år. Därefter kommer RJ att ha gett bidrag till Stias under mer än tio år, under senare år parallellt med finansiering från Wallenbergstiftelserna. Bidrag till denna typ av institutioner måste pågå under fem till tio år för att vara meningsfulla. RJ ska därför noga överväga varje engagemang och vara restriktiv med att binda sig för basfinansiering. Däremot bör instituten och deras forskare kunna söka anslag för exempelvis konferenser och projekt på RJ:s gängse villkor. New Europe College i Bukarest erhöll 2013 ett treårigt anslag till fellowship-programmet Europe next to Europe. Ett annat exempel är Summer Program in Social Sciences som Institute for Advanced Study i Princeton, Scas i Uppsala och École des Hautes Études en Sciences Sociales i Paris arrangerar med RJ som en av finansiärerna. Syftet med satsningen är att öka kontakterna med yngre forskare i Mellanöstern, Afrika och Latinamerika.

Samfinansiering av forskningsprojekt har hittills ägt rum inom regio-nala studier, kultur, värdering, säkerhet och utveckling. En fjärde omgång av programmet Europe and Global Challenges pågår med RJ, Volkswagen Stiftung och Wellcome Trust som finansiärer. Ett par sydeuropeiska stiftelser har uttryckt önskemål om att medverka i liknande initiativ i framtiden. Eventuellt kan infrastrukturella frågor bli ett nytt samarbetsområde. En första, begränsad Iran Social Survey samfinansieras med bland andra Lunds universitet.

Gästprofessurer, postdok-tjänster och andra liknande anställningar samt kostnader för forskarutbyte. RJ har sedan 1989 ett avtal med Humboldtstiftung i Bonn om utbyte av gästforskare. Till 2017 års stipendiater utsågs professor Gabriele Dolff-Bonekämper, Göteborgs universitet, professor Maren Hartmann, Lunds universitet och professor Steffen Hindelang, Uppsala universitet. RJ finansierar tyska gästforskare i Sverige och Humboldtstiftung svenska forskare i Tyskland. Under delar av 2016 vistades professor Malte Hagener vid Karlstads universitet och professor Peter Walgenbach vid Handelshögskolan i Stockholm. RJ:s styrelse har förlängt gästprofessuren vid Humboldtuniversitetet i Berlin med ytterligare tre år från hösten 2017 och beviljat ett anslag till ett gästforskarprogram inom civilsamhälle, filantropi och stiftelser vid Ersta Sköndal högskola. Det behövs flexibla stödformer som gör det möjligt för svenska forskare att göra både kortare och längre utlandsvistelser, liksom att utveckla samarbeten med utländska forskare som inte har för avsikt att flytta till Sverige. Under 2016 har RJ i ett par fall lovat stöd åt svenska lärosäten som diskuterade att ta emot forskare på flykt. De utsatta forskarna har dock valt att söka sig till andra stater eller att stanna kvar i hemlandet.

Bidrag till olika slags insatser som syftar till att få fram fler framgångsrika svenska ansökningar till det europeiska forskningsrådet ERC. Den svenska forskningens nivå kan till viss del mätas genom framgångarna i den hårda konkurrensen om ERC-anslag. Inom humaniora och samhällsvetenskap koncentreras de lyckosamma svenska ansökningarna till vissa ämnen – nationalekonomi, statsvetenskap och sociologi är mest framgångsrika. Från de humanistiska ämnena kommer relativt få ansökningar, och med några undantag har de inte fått anslag. Det finns en risk för att detta ses som ett uttryck för bristande kvalitet.

Breda, komparativa analyser av forskningen kan inspirera utvecklingsarbetet inom svensk humaniora och samhällsvetenskap. RJ samarbetar av den anledningen med bland andra Institutet för framtidsstudier för att finansiera International Panel on Social Progress. Gruppen lägger fram sina resultat under 2018.

Rönnbergska donationerna

De båda donationer som RJ under 1990-talet tog emot från hemmansägaren Erik Rönnberg, Fagerdal, Hammerdal, ingår nu i RJ:s förmögenhetsmassa och förvaltas tillsammans med övriga tillgångar. RJ delar ut avkastningen vart tredje år i form av treåriga forskarstipendier till yngre forskare vid Karolinska Institutet (KI) i Stockholm. Under perioden 2015–2017 får fil.dr Sara Johanna Hägg och fil.dr Erik Hjort stöd för forskning om åldersrelaterade sjukdomar samt med.dr Anna Magdalena Lindstrand för forskning om sjukdomar under de tidiga barnaåren.

Bidrag till lokalkostnader och indirekta kostnader

Lärosätena erhåller sedan flera år ett bidrag vars storlek är kopplad till den arbetstidsvolym som RJ finansierar. För en heltidsanställning i ett år betalades under 2016 ett bidrag på 150 000 kronor ut till lokalkostnader och indirekta kostnader. Genom att anslagen betalas ut i takt med att forskarna använder dem kan de ligga kvar i RJ:s förvaltning, där de bidrar till avkastningen och effektiviserar resursutnyttjandet.

Uppföljning och utvärdering

RJ genomför både återkommande uppföljningar och enskilda utvärderingar för att säkerställa att forskningsstödets resultat motsvarar stiftelsens ändamål. Ytterligare skäl för att följa upp och utvärdera är att kontrollera att anslagen har använts som planerat, att informera internt och externt om RJ:s forskningsstödjande verksamhet samt att bidra till att kvalitetssäkra RJ:s arbete. För uppföljning och slutredovisning av de ordinarie stödformerna projekt, infrastruktur för forskning och program finns fastställda rutiner.

Samtliga projekt och infrastrukturprojekt som har hunnit ungefär halvvägs lämnar en skriftlig redovisning och träffar den ansvariga beredningsgruppen. Dessa uppföljningar har visat sig vara betydelsefulla för såväl projektledarna som för beredningsgrupperna och RJ. Beredningsgrupperna läser också årets slutredovisningar för projekt. Under 2016 har sammanlagt 44 projekt och 9 infrastrukturprojekt följts upp. Fem av projekten har därefter följts upp genom frågor som har besvarats skriftligt. Samtliga projekt har fått fortsatt stöd.

Stödformen program följs upp första gången efter två år och sedan med en halvtidsutvärdering efter fyra år, då resterande medel betalas ut. Vid tvåårsuppföljningarna deltar RJ:s ordförandekommitté. Halvtidsutvärderingarna genomförs av två externa internationella sakkunniga samt ordförandekommittén. Vid båda typerna av uppföljning presenterar programmen dessutom sin forskning vid en utfrågning. Program med längre varaktighet än sju år följs även upp efter sex år. Under året har tre program följts upp efter två år. Alla tre visar goda resultat.

Vårt unika doftsinne (Maria Larsson).

Vetenskap och beprövad erfarenhet (Nils-Eric Sahlin).

Statsbyggnad och den globala ordningens ursprung under och efter det långa 1800-talet (Jan Teorell).

Halvtidsutvärderingens funktion är att undersöka om det finns anledning att justera budgetutrymmena för programmens avslutande del. Under 2016 har tre program halvtidsutvärderats och i samtliga fall har RJ:s styrelse beslutat att resterande medel ska betalas ut.

Interaktion och variation i pluricentriska språk – Kommunikativa mönster i sverigesvenska och finlandssvenska (Catrin Norrby).

Segregation: Mikromekanismer och makrodynamik (Peter Hedström).

Representation och verklighet. Historiska och nutida perspektiv på den aristoteliska traditionen (Christina Thomsen Thörnqvist).

Fem Flexit-projekt har följts upp. Ett av dem fick svara på kompletterande frågor, därefter fick samtliga klartecken för fortsättning.

Under året har tre större uppföljningar och utvärderingar genomförts och en har påbörjats, samtliga med extern expertis som utförare. Uppföljning av hur RJ:s riktlinjer för open access-publicering fungerar visar ett bra resultat. Forskarna är positiva till riktlinjerna som också har påverkat deras attityder till open access. En annan uppföljning rör RJ Sabbatical och undersöker forskarnas erfarenheter av stödet. Stödformen får högt betyg, och en av slutsatserna är att den har alla förutsättningar att bli en nyckelfaktor i det svenska HS-forskarsamhället. Ytterligare en utvärdering gäller Pro Futura, där slutsatserna kommer att ligga till grund för dels eventuella förändringar i utformningen av Pro Futura, dels andra insatser från RJ:s sida när det gäller karriärstöd. RJ har även påbörjat en kartläggning och analys av RJ:s stödform forskningsinitiering.

Open access

Enligt RJ:s riktlinjer för open access-publicering ska forskare som får anslag av RJ publicera sina vetenskapligt bedömda texter i tidskrifter och konferenspublikationer så att de blir öppet tillgängliga på internet. RJ uppmuntrar forskarna att även publicera monografier och bokkapitel så att även de blir öppet tillgängliga på internet. För att stödja forskarna ger RJ ett separat publiceringsbidrag för open access. Projektledarna kan ansöka om ytterligare medel under projekttiden. Det går också att ansöka om stöd till publicering med open access efter att slutredovisningen är gjord.

RJ följer årligen upp hur forskare som har beviljats projektmedel uppfyller RJ:s krav på publicering med open access. Även i slutredovisningen ska forskarna redovisa hur de har säkerställt open access-publicering. Uppföljningarna visar att forskarna har god kunskap om open access-publicering. Riktlinjerna har nu funnits i cirka fem år och det fanns därför anledning att göra en fördjupad uppföljning av hur de fungerar. RJ anlitade Christer Lagvik vid Uppsala universitetsbibliotek för detta uppdrag. Utifrån ansökningar, uppföljningar, slutredovisningar och en enkät till ett stort antal forskare konstaterar han att en stor andel av forskarna har publicerat med open access. En faktor som sannolikt bidrar till denna höga nivå är, enligt Christer Lagvik, att RJ tydligt lyfter fram sina riktlinjer om publicering med öppen tillgång i kontakten med projektledaren, från ansökan till slutredovisning. RJ kommer att i viss mån revidera riktlinjerna redan 2017 mot bakgrund av rekommendationerna i uppföljningen. Andra frågor, till exempel den om kostnader, återkommer RJ till efter att Kungliga biblioteket respektive Vetenskapsrådet (VR) redovisat de regeringsuppdrag som de båda myndigheterna beräknas få med anledning av VR:s förslag till nationella riktlinjer för öppen tillgång till vetenskaplig information.

RJ ingår i ett särskilt nätverk för forskningsfinansiärer, vilket fokuserar på open access-frågor. RJ gör också andra insatser för att driva på utvecklingen mot open access-publicering, såsom stöd till portalen Kriterium (kriterium.se) och till Open Library of Humanities. RJ deltar också med en ledamot i Kungliga bibliotekets Forumgrupp för open access och publiceringsfrågor.

Forskningskommunikation

I linje med stiftelsens ändamål att främja samhällsvetenskap och humaniora arbetar RJ strategiskt för att höja den humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningens status. Under 2016 deltog RJ i detta syfte i en rad styrgrupper för forskningskommunikation och information, exempelvis forskning.se, Forskartorget, Swecris och Vetenskap & Allmänhet.

Lärdomar från förra årets studieresa till brittiska Conversation, History & Policy, Parliamentary Office of Science and Technology (Post) och Wellcome Trust resulterade i diskussioner under året om att skapa någon form av ett svenskt Conversation (theconversation.com). För tillfället har Lunds universitet ansökt om att få använda det brittiska konceptet. Gruppen Kunskap i rörelse (finansierad av RJ, Vitterhetsakademien och VR), har skrivit rapporten Kunskapens nya rörelser, med en diskussion kring framtidens humanistiska och samhällsvetenskapliga samverkan. Dessutom har gruppen anlitat Anders Mildner för att skriva en rapport om hur en svensk plattform för forskningskommunikation likt Conversation skulle kunna se ut. Kunskapens nya rörelser har lett till en rad debattartiklar och möten med allt ifrån Humtank till ledningar för lärosäten för att diskutera hur arbetet kan fortskrida. Till våren planeras dessutom konferensen New Infrastructure of Knowledge.

RJ har även utlyst Kommunikationsprojektet som beviljade medel till elva projekt.

För att ytterligare stärka ekosystemet kring svensk forskning inom humaniora och samhällsvetenskap har RJ stött recensionsskriften Respons samt medverkat i en rad redaktionsråd.

Forskningens resultat gagnar förtroendet för forskningen. Därför arbetar RJ med att föra ut resultaten via konferenser, skriftserier, artiklar samt pressaktiviteter. Under året presenterades resultat från de längre forskningsprogrammen i sex skrifter och lika många konferenser:

Att leva med demens av Lars-Christer Hydén

Ungdomars politiska utveckling av Erik Amnå, Mats Ekström och Håkan Stattin

Tid, minne, representation av Markus Huss, Ulla Manns och Hans Ruin

Ars Edendi. Att utge texter från Europas medeltid av Gunilla Iversen

Den östasiatiska freden av Stein Tønnesson

Det tidiga klosterväsendet och den antika bildningen av Samuel Rubensson.

RJ:s webbplats är navet som kommunikationen baseras på. Här samlas infor-mation om utlysningar och diskussioner samt forskningspresentationer. Webbplatsen uppdateras dagligen med omvärldsbevakning, artiklar om vår forskning, bokpresentationer samt debatter. Dessutom har även ett tjugotal pressmeddelanden publicerats. Informationen på webbplatsen sprids med hjälp av RJ:s Facebooksida (cirka 450 följare), nyhetsbrev sex gånger per år (drygt 700 adressater) samt vår Youtubekanal.

Under året har RJ samarbetat med Rifo (Sällskapet riksdagsledamöter och forskare) för att förmedla forskningsresultat till politiker på nationell nivå. I december presenterades forskningsresultat under ett lunchseminarium, då Lena Wängnerud och Helen Stensöta talade om jämställdhetsaspekter i det parlamentariska arbetet.

För tionde och sista gången ordnades Samspråk i Almedalen i samarbete med Forte, Formas och VR. Samspråk har under sina tio år fört samman politiker och forskare. Många har uppskattat det konstruktiva samtalet där fakta har fått företräde framför tyckande. Årets teman var:

Dags att skrota marginalskatten? med Katarina Nordblom, docent i na-tionalekonomi, Institutionen för nationalekonomi med statistik, Göteborgs universitet, Håkan Selin, docent i nationalekonomi, Institute for Evalua-tion of Labour Market and Education Policy (IFAU) samt Uppsala Center for Fiscal Studies (UCFS), Per Åsling (C), ordförande i skatteutskottet samt Sara Karlsson (S), vice gruppledare för Socialdemokraterna och ledamot i skatteutskottet

Hälsa på lika villkor – hur når vi dit? med Olle Lundberg, professor, ordförande i Kommissionen för jämlik hälsa, Stockholms universitet, Margareta Kristenson, professor i folkhälsovetenskap, Linköpings universitet, Emma Henriksson (KD) samt Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i socialutskottet

Nato – hjälpare eller stjälpare? med Per Ahlin, forskare i folkrätt, Stockholms universitet, f.d. utrikesredaktör på Dagens Nyheter, Malena Britz, forskare på Institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap, Försvarshögskolan, Allan Widman (L), ordförande i försvarsutskottet samt Jan Salestrand (S), statssekreterare i Försvarsdepartementet

Religionens återkomst – en utmaning för demokratin? med Mia Lövheim, professor i religionssociologi, Uppsala universitet, Anna-Sara Lind, docent i offentlig rätt, Uppsala universitet, Erik Ullenhag (L), f.d. integra-tionsminister, Björn von Sydow (S), vice ordförande i konstitutionsutskottet samt Alice Teodorescu, ledarskribent på Göteborgs-Posten

Ett samhälle utan BNP-tillväxt – utopi eller möjlighet? med Mikael Malmaeus, forskare, IVL Svenska miljöinstitutet, Klas Eklund, hållbarhetsekonom, SEB, Janine Alm Ericson (MP), ekonomisk-politisk talesperson och ledamot i finansutskottet samt Maria Malmer Stenergard (M), skattepolitisk talesperson och ledamot i finansutskottet

Så kan Sverige bidra till hållbar fred med Joakim Kreutz, lektor i statskunskap, Stockholms universitet, Inger Österdahl, professor i folkrätt, Uppsala universitet, Sofia Arkelsten (M), ledamot i utrikesutskottet samt Katarina Engberg, departementsråd i Försvarsdepartementet.

Under veckan deltog RJ:s vd Göran Blomqvist bland annat i SUHF:s (Sveriges universitets- och högskoleförbund) seminarium Från beslut till förändring – jämställdhetsintegrering av universitet och högskolor.

RJ var återigen en av huvudarrangörerna på Bokmässans Forskartorg. Totalt ordnades åtta presentationer:

Från krig till hållbar fred med Stein Tønnesson, Isak Svensson och Elin Bjarnegård

Medeltida gårdar och byar med Christian Lovén

Yttrandefriheten under press i en osäker tid med Jesper Strömbäck och Anders Rydell (tillsammans med UR)

Egen utgivning och bokbranschens digitala vändning med Alexandra Borg

Förebilden Jungfru Maria med Ann-Catrine Eriksson

Erlanders dagböcker med Urban Lundberg

De tidiga klostren och den antika bildningen med Samuel Rubensson

Medeltiden sjunger igen med Gunilla Iversen och kören Pisces Dei.

Dessutom arrangerade RJ seminarier på Bokmässan:

Yttrandefrihet under press i en osäker tid med Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation, Göteborgs universitet, Ulla Carlsson, professor, Unesco Chair on Freedom of Expression, Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap, Göteborgs universitet samt Anders Rydell, journalist och författare

Tage Erlanders dagböcker – liv och politik under 23 år med Urban Lundberg, fil.dr i historia, Stockholms universitet, Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet, Sven Erlander, Lillemor Erlander samt Jenny Björkman, kommunikationsansvarig på RJ

Hållbar fred – finns det? med Pierre Schori, politiker och f.d. FN-ambassadör, Katarina Engberg, departementsråd i Försvarsdepartementet, Isak Svensson, professor i freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet, Karin Aggestam, professor i statsvetenskap, Lunds universitet samt Sharon Jåma, journalist.

Samtliga arrangemang var välbesökta och uppskattade.

Årsboken Krig/fred presenterades på Samspråk i Almedalen, på Bokmässan samt på ett välbesökt seminarium i samarbete med Institutet för framtidsstudier.

Förvaltningsberättelse

Ändamål

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) grundades genom ett beslut i riksdagen 1964 och genom en donation från Sveriges riksbank. Avsikten var att uppmärksamma Riksbankens 300-årsjubileum 1968 genom att främja ”ett angeläget nationellt ändamål”. I samband med utskiftningen av löntagarfonderna beslutade riksdagen 1993 att tillföra en ny donation, Kulturvetenskapliga donationen. Härutöver har RJ fått ytterligare donationer. Riksdagen fastställde RJ:s ursprungliga stadgar den 2 december 1964. Stadgarna reviderades den 1 januari 1988. Avsikten var att förtydliga RJ:s ställning som fristående stiftelse i samband med att ansvaret för förvaltningen av tillgångarna övergick från Riksbanken till RJ:s styrelse. RJ:s styrelse antog de nuvarande stadgarna, som riksdagen fastställde den 30 maj 2006, med anledning av de stora förändringarna på finansmarknaden.

RJ är en fristående stiftelse. Styrelsen beslutar självständigt om verksamheten inom ramen för stadgarna, vilka preciserar (§ 2) följande ändamål för RJ:

Stiftelsen har till ändamål att främja och understödja vetenskaplig forskning med anknytning till Sverige. Därvid skall gälla

att verksamheten skall ges en betydande flexibilitet och att i princip inte något forskningsområde skall vara uteslutet från möjligheten att erhålla bidrag från stiftelsen, men

att företräde skall ges åt forskningsområden, vilkas medelsbehov inte är så väl tillgodosedda på annat sätt,

att stiftelsens medel speciellt skall användas för att stödja stora och långsiktiga forskningsprojekt,

att nya forskningsuppgifter, som kräver snabba och kraftiga insatser, därvid särskilt uppmärksammas,

att stiftelsen skall verka för att främja kontakter med internationell forskning, samt

att stiftelsens medel inte skall tas i anspråk för inrättande av permanenta tjänster. Om så befinns lämpligt, skall dock till stiftelsens verksamhet kunna knytas forskare för så lång tid att stödet från stiftelsen får karaktären av livstidsstipendium.

Väsentliga händelser under räkenskapsåret

Riksdagen utsåg en ny styrelse från den 1 november 2016, varigenom ungefär hälften av styrelsens ledamöter och suppleanter nyvaldes.

Riksrevisionen genomförde en så kallad effektivitetsrevision av RJ:s forskningsfinansiering och kapitalförvaltning.

Styrelsen beslöt att inleda arbetet med en ny strategi för RJ:s uppdrag som forskningsfinansiär.

Styrelsen fastställde en instruktion för internrevisionen för att säkerställa att RJ uppfyller stadgarnas fordringar och kraven på en oberoende internrevision.

Styrelsen påbörjade en översyn dels av stadgarna som syftar till att förtydliga RJ:s ställning som fristående stiftelse, dels av principerna för relationerna mellan styrelsen och beredningsgrupperna.

RJ tog tillsammans med andra finansiärer initiativ till en analys av hur pågående förändringar i medier återverkar på forskningen inom humaniora och samhällsvetenskap och leder till behov av nya former för samverkan.

Styrelsen reviderade policyn för fördelning av bostadslägenheter i syfte att stärka kontrollen över hur lediga lägenheter används.

Förberedelser gjordes inför bytet av redovisningsregelverk. Årsredovisning kommer att upprättas enligt regelverket K3 från 2017.

Anslagsprocessen förändrades genom att för det första ett obligatoriskt krav ställs på de sökande att lämna en detaljerad budgetkommentar till varje projektansökan, för det andra att forskarna från 2017 får rekvirera beviljade anslag mot att de visar vilka kostnader de har haft.

Styrelsen kompletterade placeringspolicyn med tillägget ”RJ ska integrera hållbarhet i investeringsanalyser i den löpande förvaltningen av stiftelsens tillgångar”.

Styrelsen fastställde ett nytt realavkastningsmål från 2017, 3 procent genomsnittlig real avkastning för den kommande tioårsperioden.

Som komplement till performancerapporteringen för kapitalförvaltningen infördes en så kallad compliancerapport som visar på risker och regelefterlevnad.

RJ gav i uppdrag åt konsulter att kartlägga möjliga energibesparingar i en av RJ:s fastigheter. Avsikten är att öka kunskaperna om hur energiförbrukningen i det helägda fastighetsbeståndet kan minskas.

Ledning

Styrelsens ledamöter utses av riksdagen för en fyraårsperiod. Genom att hälften av ledamöterna utnämns vartannat år förnyas styrelsen undan för undan. Styrelsen sammanträdde fyra gånger under 2016 och beslutar om budget, delegationsregler, anslag till forskning och formerna för RJ:s medverkan i det omgivande samhället samt om riktlinjer för den finansiella verksamheten. Styrelsen konkretiserar i den fleråriga utformningen av forskningsstödet och i det årliga budgetbeslutet hur de ändamål som anges i stadgarna ska fullgöras.

Styrelsens arbetsutskott, som består av styrelsens ordförande och vice ordförande, har sammanträtt åtta gånger under året. Till arbetsutskottet har styrelsen bland annat delegerat besluten om anslag till forskningsinitiering, produk-tionsstöd för böcker, samarbete med riksdagen och ett antal frågor som har att göra med uthyrningen av lägenheter i RJ:s fastigheter.

RJ:s finanskommitté, som på styrelsens delegation fattar beslut i finansiella frågor, består av två ordinarie ledamöter. Finanskommittén har sammanträtt vid fyra tillfällen, då den har behandlat dels specifika ärenden enligt en fastställd årskalender, dels olika typer av löpande förvaltningsfrågor. För finansförvaltningen hänvisas till särskilda avsnitt nedan.

Vd:n svarar enligt den årligen fastställda attest- och delegationsordningen för den löpande verksamheten och för ledningen av RJ:s kansli.

Årets budget och anslag

Inför styrelsens beslut om budget görs ett finansiellt hållbarhetstest, ett så kallat stresstest. Budgeten för 2016 omfattade totalt 535 miljoner kronor, varav drygt 480 miljoner kronor avsåg nya forskningsanslag. Hela detta utrymme har inte utnyttjats, utan anslagen till forskning uppgår till drygt 438 miljoner. Det ligger i sakens natur att de belopp som budgeteras för olika insatser är ungefärliga och måste kunna anpassas till de behov som verkligen föreligger. Vissa budgetposter har under 2016 inte kunnat tas i anspråk fullt ut beroende på att lämpliga användningsområden inte har hunnit förberedas. Samtidigt har några budgetposter överskridits främst beroende på att programanslagen var något större än tidigare år och att antalet starka ansökningar inom forskningsinitiering har fortsatt att öka. RJ har under senare år varit restriktiv med att bevilja schablonmässiga och ospecificerade bidrag till lokalkostnader och indirekta kostnader. Storleken på sådana bidrag beräknas med ledning av volymen på den forskningstid som finansieras.

RJ stöder sedan början av 1990-talet forskning inom humaniora, samhällsvetenskap, juridik och religionsvetenskap. Verksamheten följer två linjer. Dels finansieras högkvalitativa ansökningar från forskarna själva inom ramen för de ordinarie stödformerna projekt, program, infrastruktur för forskning och forskningsinitiering, dels görs riktade insatser som i enlighet med stadgarna syftar till att utveckla svensk forskning och stärka dess internationella ställning (se vidare följande två avsnitt). RJ låter forskarinitiativen ta större delen av utrymmet för ny forskning, vilket under senare år har inneburit cirka 75 procent av den årliga budgeten. De riktade insatserna har under 2016 varit fokuserade på att stärka olika faser av den akademiska karriären, säkerställa att RJ:s policy för en jämställd fördelning av anslagen uppnås, utveckla forskningens infrastrukturer, förbättra spridningen av resultaten, följa upp och utvärdera insatserna, samarbeta med andra finansiärer för att nå ökad effekt samt på att främja mobiliteten mellan samhällssektorer och länder.

Stadgarna ger RJ stort utrymme att arbeta probleminriktat och flexibelt. Goda resultat i finansförvaltningen i kombination med positiv utveckling på finansmarknaden har genom åren gjort det möjligt att utveckla en rad nya stödformer och riktade insatser. Ett mått på detta är att RJ för femårsperioden 2012–2016 når en så kallad fullföljdsgrad på 137 procent. Särskilt intressanta och värdefulla har de åtgärder visat sig vara som är unika för RJ, till exempel Pro Futura, RJ:s spetsforskningsprogram. Tack vare RJ:s arbete har kvaliteten och mångfalden i svensk forskning kunnat stärkas. Anslagen utformas på ett sådant sätt att de bästa forskarna ska välja att söka dem. RJ inriktar sig på hela forskningsprocessen och ger bidrag till produktionsstöd till böcker, översättning och kostnader för publicering med så kallad open access, som innebär att resultaten blir fritt tillgängliga. Genom att aktivt söka samfinansiering av angelägen forskning med andra aktörer (exempelvis Vetenskapsrådet, Vitterhetsakademien och Volkswagen Stiftung) kan RJ:s bidrag få större effekt än om de hade varit isolerade, samtidigt som insatserna får en bredare förankring i forskningssystemet.

Större delen av RJ:s anslag får genom styrelsens beslut direkt en mottagare/destinatär. Återstoden är så kallade ramanslag. I det fallet beslutar styrelsen att en eller flera utlysningar ska göras och öronmärker samtidigt ett visst belopp för senare fördelning på mottagare/destinatär. I takt med att besluten om anslag har fattats och kontrakt skrivits med mottagare och anslagsförvaltare redovisas beloppen mot eget kapital och skuld. Beslutade men ännu inte utnyttjade ramanslag redovisas från och med 2015 i not 33 under rubriken Ramanslag.

Under senare år har forskarna fått rekvirera anslagen i takt med de beräknade behoven för kommande månader. Denna ordning har gett RJ betydande ekonomiska fördelar genom att i genomsnitt cirka 1 miljard kronor av de beviljade anslagen har kunnat ligga kvar i RJ:s förvaltning och bidra till stiftelsens totala avkastning (under Eget kapital, Beviljade ej utbetalade forskningsmedel). Samtidigt motverkar åtgärden att lärosätena samlar på sig stora beviljade men oförbrukade belopp som där genererar ingen eller mycket låg avkastning. RJ:s styrelse har beslutat att lärosätena från 2017 i stället ska få rekvirera medel i takt med att de kan styrka att de har haft kostnaderna. Detta arrangemang ger samma fördelar som tidigare men ökar RJ:s kontroll över att anslagen används på det sätt som avsetts.

Ordinarie stödformer

Till program, projekt och infrastruktur för forskning kom 2016 sammanlagt 670 nya ansökningar (2015: 598). Inom dessa stödformer beviljades totalt cirka 303 miljoner kronor, att jämföra med de uppskattningsvis 3,5 miljarder kronor som forskarna sökte. De stora programanslagen fick 38 ansökningar (2015: 29), varav 3 (2015: 3) slutligen finansierades. I programmen tillvaratar svenska forskare i allt större omfattning möjligheterna att finansiera också internationella kollegers medverkan. Av 36 (2015: 40) ansökningar om infrastruktur för forskning beviljades 7 (2015: 9) medel. Stödformen projekt ger forskare i olika stadier av karriären möjlighet att pröva nya idéer. Antalet ansökningar var 596 (2015: 529), varav 38 (2015: 43) fick anslag, de flesta för tre år. Beviljandekvoten för projekt sjönk till 6,4 procent (2015: 8,1), vilket ändå är en uppgång sedan bottennoteringen 2013, då den var 4,5 procent. De begränsningar i möjligheterna att söka projektanslag som RJ:s styrelse införde 2014 har efter en treårig försöksverksamhet nu permanentats. Några negativa effekter av begränsningsreglerna har inte kunnat ses.

Riktade insatser

En av RJ:s uppgifter enligt stadgarna är att förnya och stärka forskningen och forskningssystemet. De riktade insatserna fyller en viktig funktion och bidrar till RJ:s roll som igångsättare, katalysator. De så kallade områdesgrupperna har genom åren lämnat betydelsefulla uppslag till nya initiativ. Efter en utvärdering av dessa grupper har RJ:s styrelse fastställt en handlingsplan för hur nya proaktiva insatser ska förberedas och genomföras. Några exempel på riktade insatser ges här.

Syftet med den treåriga försöksverksamheten RJ Sabbatical har varit både att inspirera till ett mer flexibelt system för forskningsfinansiering och att stärka den akademiska karriären genom anslag till lektorer och professorer för att slutföra forskning och skriva större verk och synteser. Den utvärdering som genomfördes under 2016 är mycket positiv till initiativet. Styrelsen har beviljat medel till ytterligare två utlysningar och kommer därefter att ta ställning till en eventuell fortsättning under sitt strategiska arbete. Flexit-programmet är inriktat på samverkan genom att öka förbindelserna mellan å ena sidan humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning, å andra sidan organisationer och näringsliv. Målen är främst att fler organisationer utanför akademin ska upptäcka och utnyttja kompetensen hos de disputerade samt att visa alternativa karriärvägar för forskarna. Med programmet Samlingarna och forskningen fortsatte samarbetet med Vitterhetsakademien, nu för att utveckla forskningen och forskningsmöjligheterna vid samhällets minnesinstitutioner, till exempel arkiv, bibliotek och museer. Särskilt projekt med inriktning på digitaliseringens möjligheter och effekter efterlystes. Med den treåriga försöksverksamheten Kommunikationsprojekt önskade RJ förstärka och förnya forskningskommunikation och samverkan genom att stödja forskarnas egna initiativ och intresse för dessa aktiviteter.

Anslagsprocess och kvalitetsbedömning

RJ:s beslut om anslag vilar enbart på bedömningar av ansökningarnas vetenskapliga kvalitet och internationella standard. Denna princip gynnar av erfarenhet resultatens långsiktiga värde och nytta. Höga krav ställs i alla led av utlysnings- och granskningsprocesserna. Föreskrifterna på webbplatsen om hur anslag från RJ får kombineras med anslag från andra finansiärer har förtydligats ytterligare. Kvalificerade ledamöter i beredningsgrupperna är en förutsättning för beslutens kvalitet och legitimitet. Ledamöterna får skriftliga och muntliga instruktioner för hur bedömningen ska göras. Kraven på precisa kommentarer till belopp och sökt budget i ansökningarna har skärpts. De ansökningar som går vidare från det första granskningssteget prövas av sakkunniga inom området, i de flesta fall av utländska forskare. Frågor om jäv behandlas omsorgsfullt. För att reducera risken för skevheter i bedömningarna och säkerställa att internationellt gångbara kvalitetsnormer vägleder rangordningen av de sökande anlitas allt fler icke-svenska ledamöter i arbetet. Om det behövs för att få ett fullgott beslutsunderlag arrangeras utfrågningar med de sökande.

Internationellt

I enlighet med stadgarna och svensk forsknings behov väger olika aspekter av internationalisering allt tyngre såväl när ansökningarnas vetenskapliga kvalitet ska bedömas som när akademiska förbindelser ska utvecklas. Det finns behov av ytterligare insatser för att förbättra svenska forskares möjligheter att verka i ett alltmer internationellt sammanhang. Stiftelsens bidrag utformas på ett sådant sätt att de kan bli kvalitetsdrivande och förnya och förstärka den svenska forskningens kontakter och genomslag i andra länder. RJ stödjer olika typer av internationalisering, från spontana samarbeten mellan forskare till breda organiserade initiativ för forskning om de stora samhällsutmaningarna. Den studieresa som beredningsgruppen för infrastruktur för forskning gjorde i Storbritannien har bland annat lett till fler kontakter inom den digitala teknikens användningar. RJ har en erkänd position i det internationella vetenskapssamfundet och agerar bland annat inom ramen för de europeiska forskningsstiftelsernas Forum for Philanthropy and Research Funding. Forumet är en plattform för samarbete, diskussion och erfarenhetsutbyte. RJ samarbetar med andra stiftelser i den fjärde utlysningen av Europe and Global Challenges och i stiftelsekonsortiet som finansierar Swedish Foundations՚ Starting Grant, vilket har som mål att öka antalet framgångsrika svenska ansökningar till Europeiska forskningsrådet (ERC). RJ:s styrelse har förlängt gästprofessuren vid Humboldtuniversitetet i Berlin med ytterligare tre år och har beviljat ett anslag till ett gästforskarprogram inom civilsamhälle, filantropi och stiftelser vid Ersta Sköndal högskola. RJ Sabbatical och Pro Futura har krav på och stöd till utlandsvistelser.

Information och samverkan

RJ:s insatser inom information och samverkan vägleds av övertygelsen om att förtroendet för forskningen främjas av de resultat som når den intresserade allmänheten, medier, beslutsfattare och andra forskare. Skriften Kunskapens nya rörelser har utarbetats i samverkan mellan RJ, Vetenskapsrådet (VR) och Vitterhetsakademien. Den belyser ingående skälen för varför nya insatser behövs inom humaniora och samhällsvetenskap. För att stärka ”ekosystemet” i form av granskning och diskussion av forskningsresultaten har RJ fortsatt att ge bidrag till recensionstidskriften Respons samt medverkat i dess redaktionsråd. Den treåriga försöksverksamheten med kommunikationsprojekt belyser styrelsens önskan att stödja nya sätt att föra ut forskningens resultat så att de blir tillgängliga. Samma ambition ligger bakom att RJ under flera år har drivit på publicering med open access, det vill säga öppen tillgång till vetenskapliga publikationer på nätet. RJ:s webbplats används fortsatt för debatt om aktuella frågor, nyhetsbevakning, information om bokutgivning, konferenser och mycket annat. Där finns också information om utlysningar och om vilka projekt som erhållit anslag. Webbplatsen är ett viktigt instrument för den utåtriktade informationen, liksom Facebooksidan, årsberättelsen, årsboken, det elektroniska nyhetsbrevet, Youtubekanalen samt de många publika arrangemang som RJ medverkar i. Årsboken Krig/fred diskuterades på Samspråk i Almedalen, på Bokmässan i Göteborg samt på ett välbesökt seminarium i samarbete med Institutet för framtidsstudier. Resultaten av de stora programmen presenteras fortlöpande i en populärvetenskaplig skriftserie som utkom med sex nya volymer under 2016 och på konferenser. RJ medverkar även till forskningskommunikation genom bidragen till Vetenskap & Allmänhet (VA), forskning.se och Swecris, liksom i politikerveckan i Almedalen (för tionde gången), Forskartorget på Bokmässan samt vid åtskilliga konferenser.

Kvalitetssäkring och måluppfyllelse

Förutom den bedömning som görs av ansökningarna genomför RJ både återkommande uppföljningar och enskilda utvärderingar för att säkerställa att resultaten av forskningsstödet motsvarar stiftelsens ändamål. Åtgärderna är även till för att kontrollera att anslagen använts som planerat, för att informera om RJ:s verksamhet samt för att bidra till att kvalitetssäkra RJ:s arbete. Likafullt ligger det i sakens natur att det bestående vetenskapliga värdet, relevansen, nyttan och effekterna av RJ:s forskningsstöd i många fall först visar sig på sikt. För uppföljning och slutredovisning av de ordinarie stödformerna projekt, infrastruktur för forskning och program finns fastställda rutiner. Under 2016 har sammanlagt 44 projekt och 9 infrastrukturprojekt följts upp. 5 projekt fick besvara ytterligare frågor skriftligt innan samtliga projekt fick klartecken för fortsatt stöd. Stödformen program följs upp första gången efter två år och sedan med en halvtidsutvärdering efter fyra år. Under 2016 har 3 program följts upp efter två år och lika många har halvtidsutvärderats. Samtliga visar goda resultat. Några problem och svagheter återkommer dock även 2016: svårigheter att kombinera forskningen som RJ finansierar med undervisning och annat institutionsarbete samt bristen på tydliga publiceringsstrategier. De riktade satsningarna följs upp på liknande sätt som övriga anslag. Efter avslutad projekttid ska forskarna lämna en ekonomisk redovisning och en kort redogörelse för de vetenskapliga resultaten och projektets publikationer.

Under året har tre större uppföljningar och utvärderingar genomförts och två har påbörjats, samtliga utförda av externa experter. Uppföljningen av RJ:s riktlinjer för open access-publicering visar ett positivt resultat. Studien av RJ Sabbatical visar att stödformen har alla förutsättningar att bli en nyckelfaktor i det svenska forskarsamhället. Utvärderingen av Pro Futura mynnar ut i slutsatser som kommer att tas till vara dels i eventuella förändringar av Pro Futura, dels i andra insatser när det gäller karriärstöd. Kartläggningen och analysen av stödformen forskningsinitiering, det vill säga konferenser, nätverk och liknande vetenskapliga möten, kommer att presenteras under våren 2017. Den årliga kvantitativa uppföljningen av jämställdhetspolicyn ska under 2017 kompletteras med en kvalitativ analys av beredningsprocesserna ur ett jämställdhetsperspektiv. Analysen ska även inkludera intersektionella inslag, det vill säga maktordningar som ålder, etnicitet och vetenskaplig status. Avsikten är att säkerställa att inga ovidkommande hänsyn påverkar besluten om forskningsanslag.

Administration

Styrelsen har fastställt en instruktion för internrevisionen. Den årliga revi-sionen och Riksrevisionens så kallade effektivitetsrevision (RiR 2016:12) har bland annat resulterat i tydligare regler för uthyrning av lägenheter, motpartsavtal och rapportering till styrelsen om regelefterlevnad och överträdelser av reglerna för RJ:s finansiella investeringar. Ytterligare analyser inför övergången till årsredovisning enligt regelverket K3 har genomförts. De olika it-stödens funktionalitet och säkerhet kontrolleras och förbättras fortlöpande. Ansökningssystemet Tekla har fått nya funktioner för att förbättra informa-tionen till dem som söker, för att höja kvaliteten på de sökandes budgetar samt för att effektivisera handläggarnas arbete. Inom kapitalförvaltningen vidareutvecklas den elektroniska hanteringen av alla transaktioner. Avtal har tecknats med en ny leverantör av kapitalförvaltningssystemet CapMan, vilket ska säkerställa tillförlitliga systemleveranser till rimliga kostnader under överskådlig tid. Önskemålet om effektiv och säker hantering av de så kallade ramanslagen har gjort förändringar i systemen för ansökningar och ekonomiadministration nödvändiga. Övergången till digital hantering av samtliga handlingar i forskningsadministrationen går vidare. Anslagsprocessen har förändrats genom att forskarna från 2017 får rekvirera beviljade anslag mot att de visar vilka kostnader de har haft. Vid alla it-förändringar prioriteras en säker uppdaterad it-struktur. En tidigare offentlig upphandling av ett så kallat ROT-projekt följs upp fortlöpande. Till följd av att behoven av översättningar till engelska har ökat starkt under senare år upphandlades sådana tjänster. Beskrivningarna av arbetsrutiner inom kansliet ses över vid behov. Personalhandboken för kansliets personal uppdateras och kompletteras när det behövs med riktlinjer och policydokument.

Personal

I slutet av 2016 hade RJ:s kansli 18 anställda (2015: 18). Under året slutade en anställd och en nyanställning gjordes. En anställd var föräldraledig under en del av året och ersattes av en konsult.

Finansiell verksamhet

Resultat och avkastning

Årets resultat uppgick till 617 mkr (967 mkr). Årets resultat inklusive förändring av orealiserade vinster uppgick för helåret 2016 till 970 mkr (758 mkr), se not 12. Under året beviljade RJ 438 mkr (543 mkr) till forskningsmedel.

Direktavkastningen i form av utdelningar, ränteintäkter och driftsöverskott på fastigheter uppgick under året till 295 mkr (365 mkr). Administrationskostnaderna för RJ:s verksamhet var under året 44 mkr (44 mkr), vilket motsvarar 0,4 procent av genomsnittligt eget kapital till marknadsvärde.

Det finansiella resultatet uppgick för helåret 2016 till 1 018 mkr (806 mkr), se tabell 1. Totalavkastningen på stiftelsens tillgångar var under året 8,1 procent (6,4), vilket understeg RJ:s jämförelseindex med 1,8 procentenheter. Den negativa avvikelsen mot index hänförs till aktieförvaltningen, medan ränteportföljen utvecklades bättre än jämförelseindex. Den taktiska allokeringen mellan tillgångsslag jämfört med index bidrog under året marginellt positivt till totalavkastningen med 0,02 (0,22) procentenheter.

RJ:s aktieportföljer avkastade under året 10,4 procent (9,3). Räntebärande placeringar gav en avkastning på 1,4 procent (0,3) och hedgefonder 3,4 procent (5,2). Den direktägda fastighetsportföljen gav en avkastning på 15,0 procent (10,3), och fastighetsfonder (inklusive vinstandelslån) avkastade 18,8 procent (17,7). Valutasäkringar av utländska tillgångar redovisas separat och påverkade under året totalavkastningen negativt med –0,5 (–0,8) procentenheter.

Den svenska aktieportföljen gav under 2016 en avkastning på 7,2 procent (10,6), vilket understeg jämförelseindex SIX Portfolio Return med 2,5 procentenheter. Den negativa avvikelsen mot jämförelseindex kan i huvudsak hänföras till aktieurvalet i branscherna hälsovård, råvaror och it.

Den internationella aktieportföljen gav under året en totalavkastning på 13,5 procent (7,9), vilken understeg jämförelseindex med 4,7 procentenheter. Den negativa avvikelsen från index förklaras av mindre framgångsrikt aktieurval i flertalet sektorer samt av en ofördelaktig branschsammansättning. Vid utgången av året var den internationella aktieportföljen fördelad på Nordamerika 57 procent (59), Västeuropa exklusive Storbritannien 18 procent (16), Storbritannien 7 procent (8), Japan 7 procent (9), Asien exklusive Japan 10 procent (7) och Latinamerika 1 procent (1).

Liksom tidigare år har hela den internationella aktieportföljen, den svenska aktieportföljen och ränteportföljen förvaltats internt av RJ:s finansavdelning. Investeringsfilosofin att lägga tonvikt vid ”bäst i sin klass”-bolag med rimlig värdering är en viktig del i den övergripande strategin.

Under 2016 uppgick avkastningen i ränteportföljen till 1,4 procent (0,3), vilket överstiger jämförelseindex med 0,5 procentenheter. Obligationsportföljen, som har säkerställda svenska bostadsobligationer som jämförelseindex, uppvisade en avkastning på 1,8 procent (0,6), vilket översteg jämförelseindex med 0,05 procentenheter. Avkastningen på korta räntebärande tillgångar uppgick under året till 0,7 procent (–0,3), vilket översteg jämförelseindex med 1,33 procentenheter. RJ har haft en långsiktig strategi som syftar till att företrädelsevis hålla företagskrediter till förfall. Föregående år gick kreditspreadar isär och beslutet då att behålla innehaven har bidragit till överavkastning mot index i år och över tvåårsperioden. Under 2016 har Riksbanken i februari sänkt reporäntan från –0,35 procent till –0,50 procent. Samtidigt har den femåriga statsobligationsräntan sjunkit från 0,3 procent till –0,1 procent och den femåriga bostadsobligationsräntan sjunkit från 1,2 till 0,5 procent.

Den direktägda fastighetsportföljen, som är investerad i bostäder och kontor i Stockholms innerstad, gav under året en avkastning på 15,0 procent (10,3). Fastigheternas marknadsvärde har bedömts genom externa värderingar utförda av Cushman & Wakefield (före detta DTZ), vilka bygger på kassaflödesanalyser. Portföljen består av 76 procent bostadsfastigheter och 24 procent kontorsfastigheter. Marknadsvärdet på bostadsfastigheterna uppgår enligt värderingen till cirka 47 100 kronor per kvadratmeter. Fastigheterna är till en mindre del finansierade med inteckningslån med en rörlig ränta som under året uppgick till 0,8 procent (1,1). Inga köp eller försäljningar av direktägda fastigheter genomfördes under året.

Avkastningen på RJ:s investeringar i fastighetsfonder och delägda onoterade fastighetsbolag uppgick under året till 18,8 procent (17,7), vilket är den tillgångsklass som 2016 och 2015 gav högst avkastning. Under året har RJ ökat investeringsåtagandet i hotellfastighetsbolaget Midstar Hotels AB som från starten i maj 2015 har förvärvat 15 hotellfastigheter i Sverige och Norge. I övrigt har RJ inte gått in i några nya investeringsåtaganden inom fastighetsområdet under 2016. Den starka utvecklingen på fastighetsmarknaden har bidragit till att vi har avvaktat med att gå in i nya investeringsåtaganden.

Under 2016 blev avkastningen på RJ:s investeringar i hedgefonder 3,4 procent (5,2) mätt i svenska kronor. Portföljen består av 13 innehav fördelade på 7 investeringsstrategier. I början av året avvecklades innehavet i aktiehedgefonden Zenit i samband med att fondbolaget beslutat att lägga ned fonden. I februari investerade RJ i den nystartade multi-strategifonden Ambrosia med ett erfaret investeringsteam och förhållandevis låga avgifter. Vidare har två nyinvesteringar gjorts i fond-i-fonder som förvaltas av Blackstone och Blackrock, vilket innebär att RJ:s portfölj får en bredare inriktning än tidigare med en ökad andel multistrategifonder. Därmed ökar också inslaget av amerikanska hedgefonder i portföljen. RJ:s totala investeringar i hedgefonder uppvisar en positiv avkastning alla helår sedan RJ började investera i hedgefonder, det vill säga under perioden 2002–2016. RJ:s investeringar i hedgefonder har under denna 15-årsperiod avkastat i genomsnitt 7,1 procent per år, vilket betydligt överstiger världsindex för hedgefonder mätt som HFRX Global Hedge Fund Index som endast avkastat 1,6 procent per år.

För diversifiering investerar RJ i internationella aktier och alternativa investeringar som denomineras i andra valutor än svenska kronor. Finansavdelningen valutasäkrar normalt 25 till 75 procent i dollar, euro, pund och yen, där 50 procent utgör neutral position. Per den 31 december 2016 hade RJ 29,5 procent (28,5) av totalportföljen denominerad i utländsk valuta, och den öppna valutapositionen uppgick till 17,1 procent (20,7). Under året har i genomsnitt 35 procent av dollarexponeringen säkrats till svenska kronor, medan valutasäkringen för investeringar i euro, pund och yen uppgått till 59, 47 respektive 57 procent. Under året uppgick det redovisade nettoresultatet på valutaterminer till –104 mkr (–104). Den generella kronförsvagningen har lett till förluster på valutaterminerna samtidigt som de minskats något genom aktiv valutahantering.

Finansiell ställning

För att ge ytterligare information om stiftelsens finansiella ställning kompletteras årsredovisningen med balansposters bokförda värde och jämförande marknadsvärde, se separat bilaga sidan 81–82. Vid utgången av året översteg marknadsvärdet på RJ:s tillgångar det bokförda värdet med 3 211 mkr (2 858).

RJ:s redovisade egna kapital ökade under året från 8 799 mkr till 8 991 mkr. Stiftelsens förmögenhet (eget kapital värderat till marknadsvärde) ökade från 11 657 mkr till 12 202 mkr. I slutet av året utgjorde balanserat resultat till marknadsvärde 15,7 gånger årets beviljade forskningsmedel om hänsyn också tas till stiftelsens administrationskostnader, att jämföra med styrelsebeslutet om ett belopp som lägst motsvarar tre års utdelning i normal omfattning.

Av RJ:s placeringstillgångar vid utgången av 2016 utgjorde aktier 55 procent (54), räntebärande placeringar 22 procent (26), direktägda fastigheter 9 procent (7), fastighetsfonder 6 procent (5) och hedgefonder 8 procent (8).

Av tillgångarna var 29 procent denominerade i utländska valutor. Utestående terminskontrakt, vars nominella belopp per den 31 december 2016 uppgick till 1 672 mkr (1 030), medförde dock att nettoexponeringen i utländsk valuta var 17 procent av de totala tillgångarna.

Långsiktig måluppfyllelse

RJ:s finansförvaltning har med betydande marginal uppfyllt det avkastningsmål som styrelsen ställt upp för stiftelsens finansiella verksamhet. Enligt styrelsebeslut från 2003 ska placeringsverksamheten på lång sikt sträva efter en genomsnittlig årlig real avkastning om minst 4 procent, det vill säga konsumentprisindex plus 4 procent.

RJ:s finansiella resultat uppgick för perioden 2003–2016 till 11 161 mkr. Den genomsnittliga realavkastningen för perioden 2003−2016 uppgick till 8,3 procent per år jämfört med avkastningsmålet 4,0 procent per år. Detta innebär att den reala avkastningen för perioden 2003−2016 uppgick till sammanlagt 207,3 procent, vilket överstiger det långsiktiga målet med 134,1 procentenheter.

RJ:s kapitalförvaltning utvärderas också utifrån en referensportfölj. Referensportföljen ska ses som en lämplig portföljsammansättning med vilken realavkastningsmålet kan uppnås. Referensportföljen föreslås av finansavdelningen i ett beslutsunderlag utarbetat av RJ:s finansdirektör och fastställs av finanskommittén. Under perioden från startåret 2003 till 2016 har referensportföljen gett en realavkastning som överträffar det långsiktiga realavkastningsmålet med 111,4 procentenheter.

Därutöver överträffade den aktiva kapitalförvaltning som bedrivs inom RJ:s finansavdelning under perioden 2003−2016 referensportföljens jämförelseindex med sammanlagt 22,6 procentenheter. Under denna period har internationella aktier, ränteportföljen och taktisk tillgångsallokering överträffat jämförelseindex, medan den svenska aktieportföljen som gett högst absolutavkastning utvecklats marginellt lägre än jämförelseindex.

Fastigheter och hedgefonder, som inte jämförs med index, uppnådde för perioden 2003−2016 en genomsnittlig årlig real avkastning på 6,7 respektive 5,7 procent.

Nytt realavkastningsmål från 2017

För den kommande tioårsperioden 2017–2026 har styrelsen fastställt ett nytt mål om en genomsnittlig real avkastning om 3 procent per år. Avkastningen ska även fortsättningsvis utvärderas dels ackumulerat från 2003, dels löpande under rullande femårsperioder, dels kalenderårsvis. Bakgrunden till beslutet är att realräntan sjunkit till en mycket låg nivå. Detta har bidragit till att den förväntade avkastningen på räntebärande placeringar är mycket låg samtidigt som en uppvärdering har skett av andra tillgångsklasser, såsom aktier och fastigheter.  

Risker och riskhantering

RJ genomför årligen ett stresstest för att bedöma den påverkan som ett scenario med ett kraftigt värdefall på tillgångarna skulle ha på stiftelsens framtida utdelningskapacitet. Placeringsriskerna kan delas upp i följande riskfaktorer:

marknadsrisker inklusive aktie-, fastighets-, valuta- och ränterisk samt hedgefondsrisker

kreditrisker, inklusive motpartsrisker

likviditetsrisker.

Placeringspolicyn, som fastställs av styrelsen, anger placeringsinriktning, limiter för placeringsrisker, godkända finansiella instrument, avkastningsmål och etiska riktlinjer. Inom ramen för placeringspolicyn och beslut i finanskommittén, såsom referensportföljen, är investeringsbesluten delegerade till finansavdelningen där stiftelsens finansdirektör har ett övergripande placeringsansvar för RJ:s hela kapitalförvaltning. På finansavdelningen arbetar ytterligare tre personer som portföljförvaltare med ansvar för olika investeringsmandat. Alla värdepapper förvaras i en svensk bankdepå. Ekonomiadministra-tionen är separerad från förvaltningen och består av funktionerna administrativ direktör, back-office och controller.

Tillämpning av etisk policy

RJ har sedan 2003 arbetat med etiska krav på investeringarna som utgår från placeringspolicyn, vilken anger att RJ ska beakta de konventioner som Sverige undertecknat inom områdena mänskliga rättigheter, miljöhänsyn och arbetsrätt. Detta bygger på de tio principerna i FN:s Global Compact som nu är väl etablerat med cirka 9 300 företag som medlemmar i 166 länder.

Generellt har RJ sedan samarbetet med den etiska konsulten GES Investment Services AB påbörjades 2006 valt en restriktiv hållning och inte tillåtit investeringar i företag som inte följt våra etiska riktlinjer. Tillämpningen av RJ:s etiska principer innebär att vi avstår från att investera i företag som medverkar till kränkning av mänskliga rättigheter, allvarlig miljöskada och kränkning av arbetsrättsliga rättigheter. På listan över företag som RJ inte investerar i ingår exempelvis leverantörer till kärnvapenindustrin, tillverkare av klusterbomber, olje- och gruvbolag som orsakat omfattande miljöförstöring samt bolag som anlitar barnarbetare eller förbjuder anställda att bedriva facklig verksamhet.

Den 1 oktober 2013 bytte RJ jämförelseindex för den internationella aktieportföljen till DJSI World Diversified Index som är ett globalt aktieindex inriktat på hållbara företag. Syftet med bytet var att förstärka den etiska profilen i RJ:s kapitalförvaltning. DJSI bygger på omfattande hållbarhetsanalyser av alla bolag som är kandidater att ingå i indexet. Det är RobecoSAM som genomför analyserna i samarbete med indexleverantören. Information om indexet finns på sustainability-indices.com. Dessutom avstår RJ sedan slutet av 2013 från att investera i tobaksaktier.

Under februari 2016 slutförde RJ en hållbarhetsrapport för de investeringar som ingår i RJ:s kapitalförvaltning. Inom ramen för detta projekt gjordes en mätning av koldioxidavtrycket i RJ:s aktieportföljer av miljöanalysbolaget Trucost plc. Koldoxidavtrycket i den totala aktieportföljen var enligt Trucosts mätning 40 procent lägre än relevanta jämförelseindex. Den svenska aktieportföljen hade ett koldioxidutsläpp som är 28 procent lägre än för SIX Portfolio Return Index. Den internationella aktieportföljen hade ett koldioxidavtryck som understeg MSCI All Country World Index med 45 procent. Det finns en del mätproblem och viss osäkerhet i beräkningarna av koldioxidutsläpp eftersom kvaliteten på data varierar för olika företag och en del uppgifter bygger på uppskattade värden av Trucost. Vidare genomförde finansavdelningen fallstudier av tre internationella och tre svenska aktieinnehav med en bred hållbarhetsansats. I rapporten anges också att RJ har för avsikt att minska energiförbrukningen i det helägda fastighetsbeståndet. Under 2016 genomfördes en kartläggning av möjliga energibesparingar i en av fastigheterna. Finansavdelningen beslutade också att integrera hållbarhetsanalysen i de löpande investeringsbesluten eftersom det är faktorer som kan ha stor betydelse för bolagens långsiktiga värdeutveckling och framför allt för deras varumärken. För att understryka vikten av hållbarhetshänsyn i kapitalförvaltningen beslutade RJ:s styrelse att göra följande tillägg i placeringspolicyn: ”RJ ska integrera hållbarhet i investeringsanalyser i den löpande förvaltningen av stiftelsens tillgångar”.

Den finansiella verksamheten − tio år i sammandrag

Den 1 januari 1988 fick Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond nya stadgar som innebar att stiftelsen blev en självständig finansiell aktör.

Nedan redovisas − i form av stapeldiagram − utvecklingen under de tio senaste åren av fyra grundläggande finansiella mått − den totala avkastningen, den reala avkastningen (inflationsjusterad), eget kapital till marknadsvärde samt årliga beviljade forskningsmedel.




Tabell 1 Finansiellt resultat (KSEK) 2016

Tillgång

Intäkt/kostnad

2016

2015

Fastigheter

Intäkter

38 003

37 648

Avskrivningar

–5 539

–5 480

Räntekostnader

–359

–475

Övriga kostnader

–19 164

–24 847

Återföring nedskrivning

10 700

Avsättning till periodiseringsfonder

–3 650

–1 878

Återföring från periodiseringsfonder

2 250

2 362

Löpande fastighetskostnad Rekryten

–292

–1 435

Skatt på årets resultat

–2 409

–1 240

 

Förändring av orealiserade vinster

188 838

94 981

Summa fastigheter

208 378

99 636

 

Aktier

Utdelningar

214 453

221 967

Realisationsvinster/förluster

414 771

764 633

Återföring nedskrivningar

123 887

83 895

Nedskrivningar, aktier

–110 618

–123 887

 

Förändring av orealiserade vinster, aktier

62 452

–261 158

Summa aktier

704 945

685 450

 

Aktier, aktieägar-
tillskott och
fastighetsfonder

Utdelning, fastighetsfonder

2 084

4 052

Nedskrivning Midstar, aktier och aktieägartillskott

–289

Återförd nedskrivning Midstart, aktier och
aktieägartillskott

289

Återförd nedskrivning Areim, aktier och
aktieägartillskott

1 286

 

Förändring av orealiserade vinster, fastighetsfonder, aktier och aktieägartillskott

91 639

27 769

Summa aktier, aktieägartillskott och
fastighetsfonder

94 012

32 818

 

Hedgefonder

Realisationsvinster/förluster

35 805

81 401

 

Förändring av orealiserade vinster

–3 366

–31 261

Summa hedgefonder

32 439

50 140

 

Onoterade
fastighetsfonder

Utdelningar

1 979

Återföring nedskrivningar

2 433

9 908

Realisationsvinster/förluster

–863

–1 128

Nedskrivningar

–2 433

 

Förändring av orealiserade vinster

23 249

Summa onoterade fastighetsfonder

24 819

8 326

 

Vinstandelslån

Ränteintäkter

–9 593

47 743

Realisationsvinster/förluster

23 925

693

 

Förändring av orealiserade vinster

–5 900

–26 433

Summa vinstandelslån

8 432

22 003

 

Räntebärande lån, Areim och Profi

Ränteintäkter

9 240

9 373

Summa räntebärande lån, Areim och Profi

9 240

9 373

 

Räntebärande Bankmedel

Ränteintäkter

45

41

Räntekostnader

–310

–31

Valutakursvinster/förluster

701

–88

Certifikat

Ränteintäkter

334

2 510

Återföring nedskrivningar

261

Nedskrivningar

–261

Förändring av orealiserade vinster

10

–424

Floating–rate notes

Ränteintäkter

4 618

6 318

Realisationsvinster/förluster

–26

896

Nedskrivningar

–3 539

–7 636

Återförd nedskrivning

7 636

Förändring av orealiserade vinster

–6 681

Obligationer

Ränteintäkter

53 121

58 368

Realisationsvinster/förluster

–15 418

–6 659

Återföring nedskrivningar

11 255

Nedskrivningar

–15 593

–11 255

 

Förändring av orealiserade vinster

–28 152

Summa räntebärande tillgångar

43 095

6 946

 

Valutaterminer

Ränteintäkter

2 004

–51

Räntekostnader

–15 455

–7 095

Valutakursvinster/förluster

–86 529

–160 691

 

Förändring av orealiserade vinster

–4 026

22 205

Summa valutaterminer

–104 006

–104 206


Finansiella
kostnader

Finansiella kostnader

–3 816

–4 060

Summa finansiella kostnader

–3 816

–4 060

 

 

Finansiellt resultat

1 017 538

806 426


Resultaträkning (KSEK) 2016

Not

2016

2015

Stiftelsens intäkter

Utdelningar

1

216 537

227 998

Ränteintäkter

2

59 769

124 302

Resultat fastigheter

3

19 509

1 601

Resultat från avyttring och nedskrivning av finansiella instrument

4

473 944

789 425

Återförd nedskrivning certifikat

261

Övriga intäkter

60

3

 

Stiftelsens kostnader

Nedskrivning Certifikat

–261

Finansiella kostnader

5

–3 816

–4 060

Räntekostnader

6

–16 124

–7 601

Valutakursresultat m.m.

7

–85 828

–119 353

Personalkostnader

8, 9

–28 526

–26 619

Externa kostnader

10

–15 281

–17 299

Avskrivningar inventarier

11

–71

–137

 

Resultat före bokslutsdispositioner

620 434

967 999

 

Bokslutsdispositioner

Förändring av periodiseringsfonder

3

–1 400

484

 

Resultat före skatt

619 034

968 483

 

Skatt på årets resultat

3

–2 409

–1 240

 

Årets resultat

616 625

967 243

För årets resultat inklusive förändring av orealiserade vinster, se not 12.


Balansräkning (KSEK) 2016-12-31

Not

2016-12-31

2015-12-31

Tillgångar

Anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar

Fastigheter

14, 15

262 568

257 406

Pågående nyanläggningar och förskott

16

77 278

13 402

Inventarier

11

163

92

Summa materiella anläggningstillgångar

 

340 009

270 900

 

Finansiella anläggningstillgångar

Obligationer

17

1 726 150

1 873 253

Floating-rate notes

18

759 667

741 261

Aktier

19

5 457 360

5 131 642

Aktier och aktieägartillskott, fastighetsfonder

20

323 246

311 774

Hedgefonder

20

888 656

791 230

Vinstandelslån

20

4 600

80 762

Räntebärande lån, fastighetsfonder

20

92 628

104 422

Onoterade fastighetsfonder

20

250 994

46 790

Summa finansiella anläggningstillgångar

 

9 503 301

9 081 134

Summa anläggningstillgångar

 

9 843 310

9 352 034

 

Omsättningstillgångar

Kortfristiga fordringar

21

3 232

15 293

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

22

25 493

32 746

Certifikat

23

370 893

574 586

Valutaterminer

24

Kassa och bank

73 078

87 483

Summa omsättningstillgångar

 

472 696

710 108

Summa tillgångar

10 316 006

10 062 142

 

Eget kapital och skulder

Bundet eget kapital

25

Stiftelsekapital

2 699 444

2 673 168

Fritt eget kapital

25

Kulturvetenskapliga donationen

1 952 077

1 933 076

Balanserat resultat

 

4 339 010

4 192 902

Summa eget kapital

8 990 531

8 799 146

 

Obeskattade reserver

Periodiseringsfonder

26

10 752

9 353

Summa obeskattade reserver

10 752

9 353

 

Avsättningar

Avsättningar för pensioner

351

381

Summa avsättningar

 

351

381

 

Långfristiga skulder

Inteckningslån

27

45 050

45 050

Summa långfristiga skulder

 

45 050

45 050

 

 

 

Kortfristiga skulder

Beviljade ej utbetalda forskningsmedel

1 214 768

1 180 884

Leverantörsskulder

17 866

6 580

Valutaterminer

24

Övriga kortfristiga skulder

28

25 237

12 343

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

29

11 451

8 405

Summa kortfristiga skulder

 

1 269 322

1 208 212

Summa skulder och avsättningar

 

1 325 475

1 262 996

Summa eget kapital och skulder

 

10 316 006

10 062 142

Information om balansposters bokförda värde och jämförande marknadsvärden återfinns i separat bilaga.


Specificering förändring eget kapital (KSEK)

Bundet eget kapital1)

Fritt eget kapital

Eget kapital

Kulturvetenskapliga donationen

Balanserat resultat

Eget kapital 2015-12-31

2 673 168

1 933 077

4 192 902

8 799 147

Avsättning för bevarande av donationernas realvärde2)

26 275

19 001

–45 276

Årets resultat

616 625

616 625

Återbetalade forskningsmedel

12 904

12 904

Beviljade forskningsmedel3)

–438 145

–438 145

Eget kapital 2016-12-31

2 699 443

1 952 078

4 339 010

8 990 531

1) Jubileumsdonationen och Erik Rönnbergs donationer.
2) Av förarbetena till Jubileumsdonationen framgår att donationens realvärde ska upprätthållas över tiden. Samma grundläggande bestämmelse gäller för de båda privata donationer som RJ erhållit (Erik Rönnbergs donationer). Se not 13.
3) Se not 32.


Kassaflödesanalys (KSEK) 2016

2016

2015

Kassaflöde från den löpande verksamheten

Årets resultat

616 625

967 243

Återföring av nedskrivning materiella anläggningstillgångar

–10 700

Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet:

Avskrivningar av materiella anläggningstillgångar

5 610

5 618

Återföring av nedskrivning finansiella anläggningstillgångar

–145 500

–95 089

Nedskrivningar av finansiella anläggningstillgångar

129 750

145 500

Realisationsresultat finansiella anläggningstillgångar

–458 194

–839 836

Förändring av avsättningar till periodiseringsfonder

1 400

–484

Förändring av avsättningar till pensioner

–30

–936

Förändringar räntefordran

7 038

5 574

Förändringar ränteskuld

–10

–33

Justering1)

11 948

Kassaflöde från den löpande verksamheten före
förändringar av rörelsekapital

 145 989

 199 505

 

Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital

Förändring av kortfristiga fordringar

215 969

124 848

Förändring av kortfristiga skulder

27 236

–35 216

Kassaflöde från den löpande verksamheten

389 194

289 137

 

Kassaflöde från investeringsverksamheten

Förvärv av materiella anläggningstillgångar

–142

–3 500

Pågående nyanläggningar och förskott

–63 877

–7 552

Förvärv av finansiella anläggningstillgångar

–4 415 866

–4 833 863

Försäljning av finansiella anläggningstillgångar

4 467 643

4 878 989

Kassaflöde från investeringsverksamheten

–12 242

34 074

 

Kassaflöde från anslagsverksamheten

Årets utbetalda anslag

–391 357

–354 583

Kassaflöde från anslagsverksamheten

–391 357

–354 583

 

Årets kassaflöde

–14 405

–31 372

Kassa, bank vid årets ingång

87 483

118 855

Kassa, bank vid årets utgång

73 078

87 483

1) P.g.a. tidigare års ombokningar av ramanslag från skuld.

Redovisnings- och värderingsprinciper

Årsredovisningen har upprättats enligt årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd. Redovisnings- och värderingsprinciperna är oförändrade förutom när det gäller vissa kostnader.

Resultatet för fastigheter bruttoredovisas inte i resultaträkningen eftersom fastighetsverksamheten och resultatet av den inte är en väsentlig del av verksamheten. För bruttoredovisning av fastighetsresultatet, se not.

Från och med 2016 elimineras internhyran på intäktssidan i resultaträkningen från resultat fastigheter och på kostnadssidan från externa kostnader. Jämförelsetalen för 2015 är justerade.

Från och med 2016 visas skatt på årets resultat och förändring av periodiseringsfonder separat under rubrikerna bokslutsdispositioner och skatt på årets resultat och inte som tidigare under resultat fastigheter. Jämförelsetalen för 2015 är justerade.

Uppställningen av resultaträkningen är anpassad efter stiftelsens verksamhet och avviker därför från årsredovisningslagens uppställningsformer. Upplysningar om tillgångars marknadsvärde samt årets resultat inklusive förändring av orealiserade vinster lämnas i noter till balans- och resultaträkningen.

Information om balansposters bokförda värde och jämförande marknadsvärden återfinns i en separat bilaga.

Från och med 2016 har termen ansvarsförbindelse bytts ut till eventualförpliktelse. Eventualförpliktelser och ställda säkerheter visas från och med 2016 i noter.

Från och med 2016 redovisas eget kapital i en egen rapport före kassaflödesanalysen i stället för som tidigare i en not.

Värdering materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med avskrivningar och erforderliga nedskrivningar. Materiella anläggningstillgångar skrivs av systematiskt över tillgångens bedömda nyttjandeperiod. Linjär avskrivningsmetod används för samtliga typer av materiella tillgångar. Följande avskrivningstider tillämpas:

byggnader 50 år

inventarier 5 år

datorer 3 år.

När det finns en indikation på att en tillgång eller en grupp av tillgångar har minskat i värde görs en bedömning av dess redovisade värde. Om en värdenedgång bedöms vara bestående skrivs tillgången ned.

Mark redovisas till anskaffningsvärde med avdrag för erforderliga nedskrivningar.

Investeringar i såväl egenutvecklad som förvärvad programvara kostnadsförs löpande.

Pågående nyanläggningar och förskott tas upp till anskaffningsvärde. När arbetet färdigställts förs utgifter som är värdehöjande till balansposten fastigheter och övriga utgifter till resultaträkningen.

Värdering finansiella anläggningstillgångar

Aktierelaterade värdepapper (inklusive aktiekonvertibler och aktieägartillskott) värderas individuellt till anskaffningsvärde minskat med erforderliga nedskrivningar.

Upplupen ränta på aktiekonvertibler redovisas som upplupen intäkt i balansräkningen.

Hedgefonder, vinstandelslån och onoterade fastighetsfonder värderas kollektivt var grupp för sig till anskaffningsvärde minskat med erforderliga nedskrivningar.

Räntebärande värdepapper (inklusive floating-rate notes och aktieägarlån) värderas kollektivt till anskaffningsvärde minskat med erforderliga nedskrivningar. Upplupen ränta på kupongobligationer och aktieägarlån redovisas som upplupen intäkt i balansräkningen. Instrument utan kupongränta värderas till upplupet anskaffningsvärde.

Utländska värdepapper värderas utifrån anskaffningsdagens valutakurs.

Värdering omsättningstillgångar

Fordringar tas upp till det belopp som efter individuell prövning beräknas bli betalt.

Fordringar i utländsk valuta värderas utifrån balansdagens valutakurs.

Utestående valutaterminskontrakt värderas kollektivt enligt lägsta värdets princip (LVP). Det innebär att om tillgångskollektivet valutaterminer har negativt marknadsvärde redovisas detta som skuld, och motsvarande nedskrivning görs. Skillnaden mellan terminskurs och avistakurs periodiseras över terminskontraktets löptid och redovisas som upplupen ränteintäkt.

Certifikat värderas kollektivt enligt LVP. Det innebär att om kollektivet certifikat har ett bokfört värde som är högre än det verkliga värdet görs erforderlig nedskrivning på mellanskillnaden. Upplupen ränta på certifikat redovisas som upplupen intäkt i balansräkningen.

Banktillgodohavanden i utländsk valuta värderas till balansdagens valutakurs.

Värdering skulder

Skulder i utländsk valuta värderas utifrån balansdagens valutakurs.

Beviljade forskningsmedel

Beviljade forskningsmedel redovisas direkt mot fritt eget kapital. Beviljade medel skuldförs vid beslutstillfället. Beviljade anslag att utgå ur kommande års avkastning tas upp som eventualförpliktelse. Det innebär att det finns anslag som beviljats innevarande år, men som RJ åtagit sig att betala ut i framtiden, ur kommande års avkastning. Upplysningar om beslutade ramanslag utan slutlig förmånstagare lämnas i en not.

Eget kapital

Bokfört eget kapital utgörs av bundet och fritt eget kapital. Bundet eget kapital (stiftelsekapital) består av Jubileumsdonationen och Erik Rönnbergs dona-tioner. Enligt donationsvillkoren ska realvärdet för dessa donationer upprätthållas över tiden. Detta sker genom en årlig avsättning till bundet eget kapital, med ett belopp beräknat utifrån konsumentprisindex utveckling mellan åren. Det bundna egna kapitalet är inte tillgängligt för utdelning.

Fritt eget kapital består av Kulturvetenskapliga donationen och balanserat resultat. För denna donation gäller, som framgår av donationsvillkoren, att dess hela kapital får användas för anslag till forskning. Inom ramen för fritt eget kapital görs emellertid ändå en avsättning för bevarande av donationens realvärde.

Balanserat resultat består av vinstmedel med avdrag för avsättning för bevarande av donationernas realvärden samt för beviljade forskningsmedel. Enligt ett styrelsebeslut 1992 ska det balanserade resultatet som lägst uppgå till ett belopp motsvarande tre års utdelning av forskningsmedel i normal omfattning.

Från och med 2016 har specificering förändring eget kapital flyttats och ligger nu före kassaflödesanalysen.

Noter (KSEK) 2016-12-31

Not 1

Utdelningar

2016

2015

Aktier

214 453

221 968

Alternativa placeringar

2 084

6 030

 

Summa

216 537

227 998

Not 2

Ränteintäkter

2016

2015

Bankmedel

45

41

Certifikat

334

2 510

Floating-rate notes

4 618

6 318

Obligationer

53 121

58 368

Räntebärande lån, Areim och Profi

9 240

9 373

Valutaterminer

2 004

–51

Vinstandelslån

–9 593

47 743

 

Summa

59 769

124 302

Not 3

Resultat fastigheter

2016

2015

Hyresintäkter

33 803

33 363

Avskrivningar

–5 538

–5 480

Återförd nedskrivning

10 700

Övriga kostnader

–19 164

–24 847

Löpande fastighetskostnader, Rekryten

–292

–1 435

Resultat fastigheter före bokslutsdispositioner och skatt

19 509

1 601

Avsättning till periodiseringsfond

–3 650

–1 878

Återföring från periodiseringsfond

2 250

2 362

Skatt på årets resultat

–2 409

–1 240

 

Summa

15 700

845

Resultatet för fastigheter bruttoredovisas här. I resultaträkningen används nettoredovisning och skatt på årets resultat och förändring av periodiseringsfonder visas separat.
Se även not 6 och 14–16.


Not 4

Resultat från avyttring och nedskrivning av
finansiella instrument

2016

2015

Realisationsresultat obligationer

–15 418

–6 659

Återförd nedskrivning obligationer

11 255

Nedskrivning obligationer

–15 593

–11 255

Realisationsresultat aktier

414 771

764 633

Återförd nedskrivning aktier

123 887

83 895

Återförd nedskrivning Areim, aktier och aktieägartillskott

1 286

Nedskrivning aktier

–110 618

–123 887

Nedskrivning Midstar, aktier och aktieägartillskott

–289

Återförd nedskrivning Midstar, aktier och aktieägartillskott

289

Realisationsresultat floating-rate notes

–26

896

Återförd nedskrivning floating-rate notes

7 636

Realisationsresultat hedgefonder

35 805

81 401

Realisationsresultat onoterade fastighetsfonder

–863

–1 128

Realisationsresultat Sveafastigheter Fund III

23 925

693

Återförd nedskrivning onoterade fastighetsfonder

2 433

9 908

Nedskrivning onoterade fastighetsfonder

–2 433

Nedskrivning floating-rate notes

–3 539

–7 636

 

Summa

473 944

789 425

Not 5

Finansiella kostnader

2016

2015

Depåavgift

1 054

1 109

Övriga finansiella kostnader

2 762

2 951

 

Summa

3 816

4 060

Not 6

Räntekostnader

2016

2015

Bankmedel

310

31

Fastigheter

359

475

Valutaterminer

15 455

7 095

 

Summa

16 124

7 601

Not 7

Valutakursresultat m.m.

2016

2015

Valutakursresultat orealiserat

701

–88

Valutakursresultat valutaterminer

–86 529

–160 691

Återföring nedskrivning valutaterminer

41 426

 

Summa

–85 828

–119 353


Not 8

Löner, andra ersättningar och sociala kostnader

2016

2015

Löner och andra ersättningar

Styrelse och verkställande direktör

3 673

3 527

Övriga anställda

13 911

13 655

 

Summa

17 584

17 182

 

Sociala kostnader

10 148

8 895

– varav pensionskostnader

3 814

2 764

Av pensionskostnader avser 757 (818) verkställande direktör.
Pensionskostnader eller pensionsförmåner för styrelseledamöter förekommer inte.

Not 9

Medelantal anställda

2016

2015

Kvinnor

11

11

Män

7

7

 

Summa

18

18

Not 10

Ersättning till revisorer (inkl. moms)

2016

2015

PwC

Internrevisionsuppdrag

313

288

Rådgivning

85

106

Riksrevisionen

Externrevisionsuppdrag

650

777

 

Summa

1 048

1 171

Not 11

Inventarier

2016

2015

Ingående anskaffningsvärden

4 322

4 322

Inköp

142

Försäljningar och utrangeringar

–34

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden

4 430

4 322

 

Ingående avskrivningar

–4 230

–4 093

Försäljningar och utrangeringar

34

Årets avskrivningar

–71

–137

Utgående ackumulerade avskrivningar

–4 267

–4 230

 

 

Utgående restvärden enligt plan

163

92


Not 12

Årets resultat inklusive förändring av orealiserade vinster

2016

2015

Årets resultat

616 625

967 243

Förändring av orealiserade vinster, se nedan

352 896

–209 154

Summa

969 521

758 089

 

Förändring av orealiserade vinster

2016

2015

Förändring

Fastigheter

881 432

692 594

188 838

Aktier

1 940 464

1 878 012

62 452

Fastighetsfonder, aktier och aktieägartillskott

128 492

36 853

91 639

Hedgefonder

214 580

217 946

–3 366

Onoterade fastighetsfonder

23 249

23 249

Vinstandelslån, Sveafastigheter

4 568

10 468

–5 900

Certifikat

10

10

Valutaterminer

18 179

22 205

–4 026

 

Summa

3 210 974

2 858 078

352 896

Se även not 25.

Not 13

Avsättning för bevarande av realvärden

Genomsnittsvärdet för konsumentprisindex 2016 uppgick till 316,43. Motsvarande indexvärde för 2015 var 313,35. Mellan 2015 och 2016 ökade
således konsumentprisindex med 0,9829 %. Det indexerade reala stiftelse-kapitalet (bundet eget kapital) ska därför ökas med 2 673 168 x 0,9829 % = 26 275 medan Kulturvetenskapliga donationen (fritt eget kapital) ökas med
1 933 077 x 0,9829 % = 19 000.

Se vidare not 25 och rapporten Specificering förändring eget kapital.

Not 14

Fastigheter

Bokfört värde

Marknadsvärde1)

Styrpinnen 23, Stockholm

115 080

200 000

Brännaren 7, Stockholm

12 988

119 000

Sländan 2, Stockholm

5 975

90 000

Rekryten 6, Stockholm

20 504

249 000

Snöklockan 1, Stockholm

16 539

136 000

Jasminen 4, Stockholm

11 136

82 000

Apelträdet 5, Stockholm

11 611

61 000

Hjorten 17, Stockholm

13 346

134 000

Sånglärkan 12, Stockholm

55 389

73 000

 

Summa

262 568

1 144 000 

Fastigheterna ägs till 100 procent.
1) Marknadsvärdet för fastigheterna baseras på externa värderingar utförda av Cushman & Wakefield (f.d. DTZ). Värderingarna utförs vid varje årsskifte för samtliga fastigheter.


Not 15

Fastigheter

2016

2015

Byggnader

Ingående anskaffningsvärden

276 928

273 428

Årets anskaffning

3 500

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden

276 928

276 928

 

Ingående avskrivningar

–105 441

–99 960

Årets avskrivningar

–5 538

–5 481

Utgående ackumulerade avskrivningar

–110 979

–105 441

 

Ingående nedskrivningar

–10 700

–10 700

Återförd nedskrivning

10 700

Utgående ackumulerade nedskrivningar

–10 700

 

Mark

Ingående anskaffningsvärden

96 619

96 619

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden

96 619

96 619

 

Utgående restvärden enligt plan byggnader och mark

262 568

257 406

 

Taxeringsvärden, byggnader

272 527

281 936

Taxeringsvärden, mark

375 776

321 151

Fastigheternas marknadsvärden framgår av not 14. Se även not 3, 6 och 16.

Not 16

Pågående nyanläggningar och förskott

2016

2015

Pågående nyanläggningar och förskott, Rekryten 6

77 278

13 402

 

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden

77 278

13 402

Not 17

Obligationer

Nominellt
belopp

Bokfört värde

Marknadsvärde1)

Svenska nominella obligationer, bostad

Förfalloår

2018

615 000

657 911

649 842

2019

365 000

392 488

390 122

2020

287 000

332 624

327 025

2021

110 000

115 219

114 824

2022

35 000

42 282

42 012

 

Summa

1 412 000

1 540 524

1 523 825

 

Svenska nominella obligationer, företag

Förfalloår

2017

6 000

6 151

6 133

2018

47 400

50 757

49 186

2019

85 000

84 873

86 304

2020

28 000

27 850

29 662

2023

30 000

31 588

31 040

 

Summa

196 400

201 219

202 325

 

Summa total

1 608 400

1 741 743

1 726 150

 

Nedskrivning

–15 593

 

Summa

 

1 726 150

 

Obligationer

2016

2015

Ingående anskaffningsvärden

1 884 508

1 672 387

Investeringar

860 588

1 170 943

Försäljningar

–1 003 353

–958 822

Utgående anskaffningsvärden

1 741 743

1 884 508

 

Ingående nedskrivningar

–11 255

Återförd nedskrivning

11 255

Årets nedskrivning

–15 593

–11 255

Utgående nedskrivningar

–15 593

–11 255

 

Redovisat värde

1 726 150

1 873 253

1) Obligationer marknadsvärderas till verkligt värde. Med verkligt värde avses senaste betalkurs på balansdagen eller, om sådan saknas, senaste köpkurs eller indikativt pris beräknat på ett genomsnitt av tre marknadsaktörer. För tillfället används det tredje alternativet på majoriteten av företagsobligationer.

Not 18

Floating-rate notes

Nominellt belopp

Bokfört värde

Marknadsvärde1)

Svenska floating-rate notes

Förfalloår

2017

38 000

38 105

38 196

2018

300 000

302 074

300 974

2019

224 000

226 437

224 475

2020

163 000

164 590

163 801

2021

32 000

32 000

32 221

 

Summa

757 000

763 206

759 667

Nedskrivning

–3 539

 

Summa

 

759 667

 

 

Floating-rate notes

2016

2015

Ingående anskaffningsvärden

748 897

522 164

Investeringar

100 135

439 069

Försäljningar

–85 826

–212 336

Utgående anskaffningsvärden

763 206

748 897

 

Ingående nedskrivningar

–7 636

Återförd nedskrivning

7 636

Årets nedskrivning

–3 539

–7 636

Utgående nedskrivningar

–3 539

–7 636

 

Redovisat värde

759 667

741 261

 

1) Floating-rate notes marknadsvärderas till verkligt värde. Med verkligt värde avses senaste betalkurs på balansdagen eller, om sådan saknas, senaste köpkurs eller indikativt pris beräknat på ett genomsnitt av tre marknadsaktörer. För tillfället används det tredje alternativet på majoriteten av floating-rate notes.

Not 19

Aktier

Antal

Bokfört
värde

Marknadsvärde1)

Svenska aktier

Alfa Laval

350 000

50 759

52 780

Assa Abloy B

700 000

69 846

118 370

AstraZeneca SDB

110 000

54 681

54 681

Atlas Copco B

920 000

144 366

228 712

Atrium Ljungberg AB B

300 000

42 690

42 690

Autoliv SDB

80 000

58 245

82 240

Beijer Alma AB B

130 135

20 632

30 321

Betsson AB B

600 000

52 740

52 740

BillerudKorsnäs

450 797

55 219

68 972

Bonava B

200 000

24 076

28 240

Coor Service

722 672

26 679

36 676

Dometic

500 000

31 839

33 475

Electrolux B

175 000

30 732

39 603

Elekta B

700 000

50 677

56 420

Ericsson B

1 900 000

101 650

101 650

Fabege

350 000

38 937

52 115

Fenix Outdoor International B

88 008

6 269

59 405

Gränges

223 336

18 803

19 207

Hennes & Mauritz B

860 000

202 439

217 924

Hexagon AB B

250 000

60 679

81 375

Hexpol

250 000

20 415

21 088

Holmen B

70 000

21 435

22 876

ICA Gruppen

210 000

55 085

58 359

Industrivärden A

60 000

9 209

10 812

Industrivärden C

330 000

50 991

56 034

Indutrade

121 000

12 291

22 143

Intrum Justitia

100 000

21 608

30 740

Investor B

560 000

101 622

190 680

Inwido AB

400 000

30 648

37 800

JM B

120 000

26 511

31 584

Kinnevik B

340 000

74 222

74 222

Kungsleden

800 000

36 864

46 200

Net Entertainment B

345 834

21 925

24 312

Nolato B

100 000

18 155

26 300

Nordea

2 500 000

159 865

253 249

Pandox AB

260 000

32 068

36 764

Sandvik

1 200 000

103 462

135 240

SCA B

700 000

136 089

180 110

SEB A

1 450 000

94 004

138 548

Skanska B

300 000

47 172

64 530

SKF B

240 000

36 585

40 224

SOBI

400 000

41 696

42 680

Svenska Handelsbanken A

900 000

73 806

113 940

Swedbank A

760 000

105 380

167 428

Telia Co.

1 600 000

58 736

58 736

Trelleborg B

300 000

47 126

53 790

Troax

270 000

21 849

52 380

Volvo B

1 700 000

139 580

180 880

ÅF B

280 000

34 513

46 760

 

Summa svenska aktier

 

2 774 870

3 676 005

 

Utländska aktier

Antal

Bokfört
värde

Marknadsvärde1)

Australien

Iluka Resources

400 000

18 132

19 078

Westpac Banking Corp.

120 000

24 046

25 665

Brasilien

ITAU Unibanco (American Deposit Receipts)

407 000

28 707

38 100

Danmark

Danske Bank

90 000

21 298

24 838

Novo Nordisk B

38 000

12 470

12 470

Frankrike

BNP Paribas

82 000

31 487

47 541

LVMH

15 000

15 444

26 054

Schneider Electric

70 000

41 215

44 311

Total

135 000

49 489

62 977

Vivendi Universal

30 000

5 186

5 186

Holland

ING Groep

400 000

44 077

51 208

Unilever NL

60 000

22 472

22 472

Hong Kong

AIA Group

600 000

19 135

30 812

Cheung Kong Property Holdings

230 000

12 837

12 837

China Mobile

449 500

43 371

43 371

Japan

Itochu

420 000

36 661

50 719

Keyence Corp

4 000

24 961

24 961

Mizuho Financial Group

1 800 000

29 384

29 384

Nidec Corp.

36 000

23 293

28 249

Panasonic

430 000

36 752

39 798

Seven & I Holdings Co.

108 000

30 543

37 420

Toyota Motor

130 700

57 815

69 947

Kanada

Canadian Natural Resources Ltd

32 000

9 280

9 280

Enbridge Inc.

112 000

36 704

42 887

Rogers Communications Inc.

23 000

6 582

8 073

Toronto-Dominion Bank

135 000

40 488

60 587

Kina

Alibaba Group

33 000

22 901

26 387

China Construction Bank

4 000 000

23 852

28 030

Norge

Yara International

50 000

17 233

17 918

Schweiz

Nestlé

127 000

46 047

82 828

Novartis

17 218

7 331

11 391

Roche

27 400

49 518

56 900

Singapore

DBS Group

300 000

25 109

32 720

Spanien

Banco Santander

570 000

25 612

27 065

Red Eléctrica

228 000

37 304

39 132

Storbritannien

AstraZeneca

57 000

28 520

28 520

BT Group

535 000

22 133

22 133

GlaxoSmithKline

80 000

13 953

14 090

Prudential

210 000

25 278

38 536

Reckitt Benckiser

49 000

23 706

38 045

Royal Dutch Shell B

237 000

47 567

62 905

Vodafone Group

1 400 000

31 547

31 547

Whitbread Plc

50 000

21 288

21 288

Sydkorea

Hyundai Motor

35 000

35 158

38 325

Samsung

500

2 534

6 758

Samsung Electronics (Global Deposit Receipts)

13 975

56 802

95 063

Tyskland

Bayer AG NPV

23 000

21 831

21 831

Daimler

36 000

20 458

24 377

Kion Group AG

70 000

26 280

35 430

Linde AG

25 366

36 174

37 914

Siemens

24 000

22 292

26 841

USA

3M

24 000

16 957

39 026

Abbvie

20 000

11 150

11 404

Accenture Plc

18 000

7 411

19 199

Alexion Pharmaceuticals

7 000

7 661

7 799

Allergan Plc

18 000

15 135

34 423

Alphabet Inc. Class A

2 500

5 367

18 040

Alphabet Inc. Class C

2 607

7 120

18 323

Ambev SA (ADR)

500 000

22 287

22 355

Anadarko Petroleum

28 000

14 504

17 779

Apple Inc.

126 000

117 714

132 889

AT&T Inc.

78 000

24 691

30 208

Bank of America

250 000

34 886

50 311

Blackstone

170 000

20 673

41 843

Bristol Myers Squibb

74 000

38 882

39 380

CBRE Group

55 000

15 771

15 771

Centene Corp.

37 000

19 040

19 040

Cisco Systems

217 000

34 266

59 715

Citigroup

150 000

41 365

81 176

Comcast Corp.

57 000

12 626

35 840

Delta Air Line

40 000

17 917

17 917

DOW Chemical

124 000

55 535

64 610

Edison International

43 000

16 276

28 189

Electronic Arts

32 000

18 105

22 950

Exxon Mobil

27 000

17 045

22 192

Fedex Corp.

22 000

29 957

37 302

General Electric

250 000

47 020

71 938

Hewlett Packard Enterpris

80 000

16 857

16 857

Home Depot

17 000

18 405

20 756

Ingersoll Rand

44 000

23 880

30 066

Intel

65 000

9 308

21 468

International Flavors & Fragrances

19 000

19 129

20 386

Johnson & Johnson

20 000

10 178

20 982

JPMorgan Chase

145 000

46 603

113 937

Macy's Inc.

20 000

5 018

6 522

Medtronic Inc.

72 020

38 401

46 714

Merck US

118 670

45 250

63 616

Microsoft Corp.

222 000

45 024

125 620

Mondelez International

122 000

22 455

49 248

NCR Corp.

10 000

3 576

3 693

Nike

67 000

10 548

31 012

Oracle

65 000

22 688

22 758

Pepsi Co.

77 000

41 994

73 363

Praxair Inc.

19 000

17 866

20 276

Procter & Gamble Co.

40 000

22 681

30 626

Rockwell Automation Inc.

24 000

13 877

29 373

Schlumberger

43 000

28 943

32 872

Starbucks

101 000

29 145

51 063

United Health Group

15 000

21 380

21 860

Valero

12 000

7 466

7 466

Verizon Communications Inc.

14 401

4 818

7 000

Visa Inc.

38 000

13 140

26 997

Walt Disney

79 000

27 834

74 974

Wells Fargo

86 000

25 827

43 158

WestRock

10 000

4 623

4 623

Zoetis

21 982

3 958

10 715

 

Summa utländska aktier

 

2 682 490

3 721 819

 

Summa aktier totalt

 

5 457 360

7 397 824


Not 19

Aktier

2016

2015

Ingående anskaffningsvärden

5 255 529

5 104 560

Investeringar

2 803 890

2 655 313

Försäljningar

–2 491 441

–2 504 344

Utgående anskaffningsvärden

5 567 978

5 255 529

 

Ingående nedskrivningar

–123 887

–83 895

Återförd nedskrivning

123 887

83 895

Årets nedskrivning

–110 618

–123 887

Utgående nedskrivningar

–110 618

–123 887

 

Redovisat värde

5 457 360

5 131 642

1) Aktierelaterade värdepapper (inkl. aktiekonvertibler) marknadsvärderas till verkligt värde. Med verkligt värde avses senaste betalkurs på balansdagen eller, om sådan saknas, senaste köpkurs. Utländska värdepapper värderas utifrån balansdagens valutakurs.

Not 20

Alternativa placeringar

Antal
andelar

Bokfört värde

Marknadsvärde1)

Hedgefonder

Ambrosia

986 814

100 000

102 902

BlackRock

74 461

75 000

75 000

Blackstone Partners OS

5 638

64 754

75 880

Brummer Multi-Strategy

23 104

50 825

52 825

Carve

68 702

70 000

87 151

IPM

403 565

50 000

53 126

Lynx

236 135

41 388

56 117

Madrague

65 161

90 000

103 514

Manticore

17 279

30 972

32 153

Nektar

66 345

115 092

171 756

Observatory

46 460

85 625

144 849

Ram One

97 582

110 000

134 921

Rhenman

50 000

5 000

13 044

 

Summa hedgefonder

 

888 656

1 103 238

 

Vinstandelslån

Sveafastigheter Fund II

2 007

2 249

Sveafastigheter Fund III

2 593

6 919

 

Summa vinstandelslån

 

4 600

9 168

 

Onoterade fastighetsfonder

Aberdeen

5 355

994

1 121

Skandia/Thule

226 665

250 000

273 121

 

Summa onoterade fastighetsfonder

 

250 994

274 242

 

Aktier och aktieägartillskott,
fastighetsfonder

Aktier och aktieägartillskott

323 246

451 738

Räntebärande lån

92 628

92 628

 

Summa fastighetsfonder

 

415 874

544 366

 

Summa alternativa placeringar

 

1 560 124

1 931 014

 

Hedgefonder

2016

2015

Ingående anskaffningsvärden

791 230

743 103

Investeringar

269 755

229 999

Försäljningar

–172 329

–181 872

Utgående anskaffningsvärden

888 656

791 230

 

Redovisat värde

888 656

791 230

 

Vinstandelslån

2016

2015

Ingående anskaffningsvärden

80 762

139 599

Investeringar

1 246

5 341

Försäljningar

–77 408

–64 178

Utgående anskaffningsvärden

4 600

80 762

 

Redovisat värde

4 600

80 762

 

Onoterad fastighetsfond

2016

2015

Ingående anskaffningsvärden

49 223

58 245

Investeringar

250 000

Försäljningar

–48 229

–9 022

Utgående anskaffningsvärden

250 994

49 223

 

Ingående nedskrivningar

–2 433

–9 908

Återförd nedskrivning

2 433

9 908

Årets nedskrivning

–2 433

Utgående nedskrivningar

–2 433

 

Redovisat värde

250 994

46 790

 

Aktier och aktieägartillskott,
fastighetsfonder

2016

2015

Ingående anskaffningsvärden

312 062

89 281

Investeringar

94 250

276 113

Försäljningar

–83 066

–53 332

Utgående anskaffningsvärden

323 246

312 062

 

Ingående nedskrivningar

–289

–1 286

Återförd nedskrivning

289

1 286

Årets nedskrivning

–289

Utgående nedskrivningar

–289

 

Redovisat värde

323 246

311 773

 

Räntebärande lån, fastighetsfonder

2016

2015

Ingående anskaffningsvärden

104 422

102 584

Investeringar

36 002

57 084

Försäljningar

–47 796

–55 246

Utgående anskaffningsvärden

92 628

104 422

 

Redovisat värde

92 628

104 422

 

Kvarstående investeringsåtaganden i fastighetsfonder och delägda
fastighetsbolag

2016

2015

Kvarstående åtagande i Sveafastigheter Fund II (vinstandelslån).

Åtagandet gäller t.o.m. den 30 juni 2019.

2 560

2 560

Kvarstående åtagande i Sveafastigheter Fund III (vinstandelslån).

Åtagandet gäller t.o.m. den 31
december 2017.

13 140

26 044

Kvarstående åtagande i fastighetsfonden Areim.

60 663

84 614

Kvarstående åtagande i fastighetsfonden Areim Brädstapeln.

17 192

17 192

Kvarstående åtagande i fastighetsfonden Areim III.

Åtagandet gäller t.o.m. den 14
december 2019.

216 703

153 374

Kvarstående åtagande i fastighetsfonden Profi.

Åtagandet gäller t.o.m. den 26
november 2021.

57 284

75 871

Kvarstående åtagande i Midstar
Hotels.

Åtagandet gäller t.o.m. den 31
december 2028.

113 352

126 069

Åtagande i Thule Fund S.

A. Betalning sker den 31 mars 2016.

250 000

 

Summa

480 894

735 724

1) Hedgefonder, vinstandelslån, onoterade fastighetsfonder och fastighetsfonder marknadsvärderas till verkligt värde. Med verkligt värde avses det värde som rapporterats från respektive fondförvaltare. Utländska värdepapper värderas utifrån balansdagens valutakurs.


Not 21

Kortfristiga fordringar

2016

2015

Hyresfordringar m.m.

57

272

Löneförskott

1

Skattefordran 2014

796

Skattefordran 2015

1 229

1 562

Skattefordran 2016

598

Sålda ej betalda värdepapper

1 347

12 663

 

Summa

3 232

15 293

Not 22

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

2016

2015

Upplupna räntor

25 178

32 217

Förutbetalda kostnader

315

529

 

 Summa

25 493

32 746

Not 23

Certifikat

Nominellt belopp

Bokfört värde

Marknadsvärde1)

Förfall 2017

Företagscertifikat

Kvartal 1

211 000

210 941

210 942

Kvartal 2

160 000

159 952

159 961

Kvartal 3

Kvartal 4

 

Summa

371 000

370 893

370 903

1) Certifikat marknadsvärderas till verkligt värde. Med verkligt värde avses senaste betalkurs på balansdagen eller, om sådan saknas, senaste köpkurs.

Not 24

Valutaterminer

Nominellt belopp

Marknadsvärde1)

Köpt/såld valuta

Förfallomånad 2017-01

SEK/EUR

148 153

1 702

SEK/GBP

51 056

–1 887

SEK/JPY

92 323

6 750

SEK/USD

265 932

–6 951

 

Förfallomånad 2017-02

SEK/GBP

34 406

638

SEK/USD

359 826

5 571

 


Not 24

Valutaterminer

Nominellt belopp

Marknadsvärde1)

Förfallomånad 2017-03

SEK/EUR

117 880

1 143

SEK/GBP

29 674

440

SEK/JPY

55 206

765

SEK/USD

517 471

10 008

 

Summa

1 671 927

18 179

1) Valutaterminer marknadsvärderas till verkligt värde. Med verkligt värde avses senaste betalkurs på balansdagen eller, om sådan saknas, senaste köpkurs. Om tillgångskollektivet valutaterminer har negativt marknadsvärde redovisas detta som skuld och motsvarande nedskrivning görs.

Not 25

Eget kapital, marknadsvärde5)

Bundet eget kapital1)

Fritt eget kapital

Eget kapital

Kulturvetenskapliga-
donationen

Balanserat resultat

 

Eget kapital 2015-12-31

2 673 168

1 933 077

7 050 981

11 657 226

Avsättning för bevarande av donationernas realvärde2)

26 275

19 001

–45 276

Årets resultat inklusive förändring av oreali-serade vinster3)

969 521

969 521

Återbetalade forskningsmedel

12 904

12 904

Beviljade forskningsmedel4)

–438 145

–438 145

 

Eget kapital 2016-12-31

2 699 443

1 952 078

7 549 985

12 201 506

1) Jubileumsdonationen och Erik Rönnbergs donationer.
2) Av förarbetena till Jubileumsdonationen framgår att donationens realvärde ska upprätthållas över tiden. Samma grundläggande bestämmelse gäller för de båda privata donationer som RJ erhållit (Erik Rönnbergs donationer). Se not 13.
3) Se not 12.
4) För beviljade forskningsmedel, se not 32.
5) Stiftelsens förmögenhet definieras som eget kapital till marknadsvärde och motsvarar nettoförmögenhet vid värdering av tillgångar och skulder till marknadsvärden.

Not 26

Periodiseringsfonder

2016

2015

Periodiseringsfond 2010

2 250

Periodiseringsfond 2011

2 591

2 591

Periodiseringsfond 2012

1 055

1 055

Periodiseringsfond 2014

1 578

1 578

Periodiseringsfond 2015

1 879

1 879

Periodiseringsfond 2016

3 649

 

Summa

10 752

9 353


Not 27

Inteckningslån

Räntesats

Förfallodag

Belopp

3 mån. rörligt

2017-05-25

19 950

3 mån. rörligt

2018-02-01

18 000

3 mån. rörligt

Räntebindningsperiod
dagar, rörligt

7 100

 

Summa

 

45 050

Not 28

Övriga kortfristiga skulder

2016

2015

Personalens källskatt

1 228

1 268

Förvaltade medel för samprojekt

20 101

10 257

Moms hyror redovisningskonto

609

205

Övrigt, ej likviderade affärer ingår

3 299

613

 

Summa

25 237

12 343

Not 29

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

2016

2015

Sociala avgifter

1 115

1 080

Intjänade ej uttagna semesterdagar

1 913

1 747

Särskild löneskatt på pensionsförsäkringspremier

852

821

Upplupna räntor

31

41

Förutbetald hyresintäkt

3 871

2 842

Övriga upplupna kostnader, fastigheter

572

503

Övriga upplupna kostnader

3 097

1 371

 

Summa

11 451

8 405

Not 30

Ställda säkerheter

2016

2015

För egna avsättningar och skulder avseende skuld för inteckningslån och derivathandel

Fastighetsinteckningar

49 371

49 371

 

Summa

49 371

49 371

Not 31

Eventualförpliktelser

2016

2015

Beviljade anslag att utgå ur kommande års avkastning

4 550

6 550

 

Summa

4 550

6 550


Not 32

Beviljade medel till forskning

2016

2015

Medel från Jubileumsdonationen

142 712

151 308

Medel från Kulturvetenskapliga donationen

294 633

390 674

Medel från Erik Rönnbergs donation för forskning om

åldrande och åldersrelaterade sjukdomar

600

600

Medel från Erik Rönnbergs donation för forskning om

sjukdomar under de tidiga barnaåren

200

200

 

Summa

438 145

542 782

För mer detaljerad information, se avsnittet ”Översikt över den forskningsstödjande verksamheten under 2016” (s. 4–33).

Not 33

Ramanslag

2016

2015

Ej utnyttjade ramanslag

59 262

39 652

 

Summa

59 262

39 652

Not 34

Väsentliga händelser efter räkenskapsårets slut

Inga väsentliga händelser har inträffat efter räkenskapsårets slut.

Bilaga 1

Donationernas marknadsvärde (belopp i KSEK)

De medel som Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond förvaltar härrör från fyra donationer:

Donation från Sveriges riksbank för att främja och understödja vetenskaplig forskning (Jubileumsdonationen)

Kulturvetenskapliga donationen

Erik Rönnbergs donation för forskning om åldrande och åldersrelaterade sjukdomar

Erik Rönnbergs donation för forskning om sjukdomar under de tidiga barnaåren.

(För en mer utförlig beskrivning av ändamålen för de olika donationerna hänvisas till avsnittet ”Översikt över den forskningsstödjande verksamheten under 2016”).

Samtliga medel som donerats till Riksbankens Jubileumsfond samförvaltas. Avkastningen från de olika donationerna ska emellertid gå till olika ändamål. Stiftelsens totala avkastning på förvaltade medel måste därför fördelas på de olika donationerna.

Vid ingången av 2016 var marknadsvärdet för de olika donationerna följande:

1.

Jubileumsdonationen

8 129 575

–69,74 %

2.

Kulturvetenskapliga donationen

3 492 528

–29,96 %

3.

Erik Rönnbergs donation för forskning om åldrande
och åldersrelaterade sjukdomar

26 858

–0,23 %

4.

Erik Rönnbergs donation för forskning om sjukdomar
under de tidiga barnaåren

8 265

–0,07 %

 

Totalt eget kapital vid ingången av 2016

11 657 226

 

Riksbankens Jubileumsfonds totala avkastning 2016 (bokföringsmässigt resultat + förändring av orealiserade vinster = 616 625 + 352 896 = 969 521) ska proportioneras ut på de olika donationerna.


1.

Jubileumsdonationen

Ingående värde

8 129 575

Andel av årets totala avkastning

676 129

Årets anslag och återbetalade anslag

–296 557

 

Marknadsvärde 2016-12-31

8 509 147

 

2.

Kulturvetenskapliga donationen

Ingående värde

3 492 528

Andel av årets totala avkastning

290 470

Årets anslag och återbetalade anslag

–127 403

 

Marknadsvärde 2016-12-31

3 655 595

 

3.

Erik Rönnbergs donation för forskning om åldrande och åldersrelaterade sjukdomar

Ingående värde

26 858

Andel av årets totala avkastning

2 235

Årets anslag och återbetalade anslag

–980

 

Marknadsvärde 2016-12-31

28 113

 

4.

Erik Rönnbergs donation för forskning om sjukdomar under de tidiga barnaåren

Ingående värde

8 265

Andel av årets totala avkastning

687

Årets anslag och återbetalade anslag

–301

 

Marknadsvärde 2016-12-31

8 651

 

Totalt eget kapital till marknadsvärde 2016-12-31

12 201 506

Bilaga 2

Balansposters bokförda värde och jämförande marknadsvärde (KSEK) 2016

Not

2016-12-31

2015-12-31

Tillgångar

Bokförda
värden

Marknads-
värden

Bokförda
värden

Marknads-
värden

Anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar

Fastigheter

14,15

262 568

1 144 000

257 406

950 000

Pågående nyanläggningar och förskott

16

77 278

77 278

13 402

13 402

Inventarier

11

163

163

92

92

Summa materiella
anläggningstillgångar

 

340 009

1 221 441

270 900

963 494

 

Finansiella anläggningstillgångar

Obligationer

17

1 726 150

1 726 150

1 873 253

1 873 253

Floating-rate notes

18

759 667

759 667

741 261

741 261

Aktier

19

5 457 360

7 397 824

5 131 642

7 009 654

Aktier och aktieägartillskott, fastighetsfonder

20

323 246

451 738

311 774

348 627

Hedgefonder

20

888 656

1 103 238

791 230

1 009 177

Vinstandelslån

20

4 600

9 168

80 762

91 230

Räntebärande lån, fastighetsfonder

20

92 628

92 628

104 422

104 422

Onoterade fastighetsfonder

20

250 994

274 242

46 790

46 790

Summa finansiella anläggningstillgångar

 

9 503 301

11 814 655

9 081 134

11 224 414

Summa anläggningstillgångar

 

9 843 310

13 036 096

9 352 034

12 187 908

 

Omsättningstillgångar

Kortfristiga fordringar

21

3 232

3 232

15 293

15 293

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

22

25 493

25 493

32 746

32 746

Certifikat

23

370 893

370 903

574 586

574 586

Valutaterminer

24

18 179

22 205

Kassa och bank

73 078

73 078

87 483

87 483

Summa omsättningstillgångar

 

472 696

490 885

710 108

732 313

Summa tillgångar

 

10 316 006

13 526 981

10 062 142

12 920 221

 


Not

2016-12-31

2015-12-31

Bokförda
värden

Marknads-
värden

Bokförda
värden

Marknads-
värden

Eget kapital och skulder

 

Bundet eget kapital

25

Stiftelsekapital

2 699 444

2 699 444

2 673 168

2 673 168

Fritt eget kapital

25

Kulturvetenskapliga donationen

1 952 077

1 952 077

1 933 076

1 933 076

Balanserat resultat

4 339 010

7 549 985

4 192 902

7 050 981

Summa eget kapital

 

8 990 531

12 201 506

8 799 146

11 657 225

 

Obeskattade reserver

Periodiseringsfonder

26

10 752

10 752

9 353

9 353

Summa obeskattade reserver

 

10 752

10 752

9 353

9 353

 

Avsättningar

Avsättningar för pensioner

 

351

351

381

381

Summa avsättningar

351

351

381

381

 

Långfristiga skulder

Inteckningslån

27

45 050

45 050

45 050

45 050

Summa långfristiga skulder

 

45 050

45 050

45 050

45 050

 

Kortfristiga skulder

Beviljade ej utbetalda forskningsmedel

1 214 768

1 214 768

1 180 884

1 180 884

Leverantörsskulder

17 866

17 866

6 580

6 580

Valutaterminer

24

Övriga kortfristiga skulder

28

25 237

25 237

12 343

12 343

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

29

11 451

11 451

8 405

8 405

Summa kortfristiga skulder

 

1 269 322

1 269 322

1 208 212

1 208 212

Summa skulder och avsättningar

 

1 325 475

1 325 475

1 262 996

1 262 996

Summa eget kapital och skulder

10 316 006

13 526 981

10 062 142

12 920 221

Tryck: Elanders, Vällingby 2017

Tryck: Elanders, Vällingby 2017

Tillbaka till dokumentetTill toppen