Till innehåll på sidan
Sveriges Riksdags logotyp, tillbaka till startsidan

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds årsredovisning 2021

Redogörelse 2021/22:RJ1

Redogörelse till riksdagen 2021/22:RJ1

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds årsredovisning 2021

Till riksdagen

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond överlämnar i enlighet med sina stadgar härmed årsredovisning och förvaltningsberättelse för 2021.

Stockholm den 24 februari 2022

På Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds vägnar

Marika Hedin verkställande direktör

1

2021/22:RJ1

Innehållsförteckning  
Till riksdagen .................................................................................................. 1
Vd:s förord...................................................................................................... 3
Förvaltningsberättelse..................................................................................... 5
Historik......................................................................................................... 5
Ändamål ....................................................................................................... 5
Viktiga händelser under räkenskapsåret ....................................................... 5
Ledning ........................................................................................................ 7
Årets budget och anslag................................................................................ 7
Kvalitetssäkring............................................................................................ 9
Internationella samarbeten............................................................................ 9
Kommunikation och samverkan................................................................. 10
Administration............................................................................................ 11
Personal ...................................................................................................... 11
Finansiell verksamhet ................................................................................... 12
Resultat och avkastning.............................................................................. 12
Finansiell ställning ..................................................................................... 13
Långsiktig måluppfyllelse .......................................................................... 13
Risker och riskhantering............................................................................. 14
Tillämpning av etisk policy ........................................................................ 14
Finansiellt resultat och utgående marknadsvärde ....................................... 16
Den finansiella verksamheten − tio år i sammandrag................................. 17
Resultaträkning........................................................................................... 19
Balansräkning............................................................................................. 20
Förändring eget kapital............................................................................... 22
Noter ............................................................................................................. 23

2

2021/22:RJ1

Vd:s förord

Riksbankens Jubileumsfond (RJ) finansierar grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet, med fokus på humaniora och samhällsvetenskap. Vi har valt ett arbetssätt med huvudsakligen öppna utlysningar, eftersom vår erfarenhet är att forskarformulerade problemställningar ger den bästa och mest relevanta forskningen. Humaniora och samhällsvetenskap behövs för att förstå och hantera samhällets aktuella utmaningar, och det är ett vetenskapsområde i behov av långsiktigt stabil forskningsfinansiering.

RJ vill också främja gränsöverskridande forskningsinitiativ, där frågeställningarna kräver ett samarbete över disciplins- och nationsgränserna. Sådana initiativ är särskilt viktiga för att direkt adressera vår samtids samhällsfrågor, som miljö, hälsa och demokratiutveckling. De två år som covid-19-pandemin nu påverkat världssamfundet har understrukit hur sammansatta de globala utmaningarna är. Här behöver vetenskapliga företrädare från olika discipliner gemensamt delta i det internationella kunskapsarbetet. I de ansökningar som skickats in till RJ under året har vi kunnat se forskningsfrågor om pandemins samhällspåverkan inom olika områden. Den forskning vi stöder ska ha sin utgångspunkt i humanistiska och samhällsvetenskapliga problemställningar: att förstå mänskliga sammanhang, relationer och erfarenheter.

Stiftelsen har som mål att stärka betydelsen av humaniora och samhällsvetenskap i offentligheten. Vi arbetar därför aktivt med forskningens tillgänglig- och nyttiggörande. Varje år publicerar RJ en årsbok där forskning vi finansierar presenteras utifrån ett tema, och boken blir utgångspunkt för ett antal evenemang där forskare möter en bred publik. Särskilda stödformer och utlysningar stimulerar utbytet mellan akademi och omvärld på olika samhällsarenor. Alla RJ-stödda forskningsprojekt ges också möjlighet att på olika sätt kommunicera sina resultat med omvärlden. Under 2021 har vi utvärderat RJ:s tidigare samverkansarbete och formulerat mål och prioriteringar för de kommande åren.

RJ har en för svenska forskningsfinansiärer unik relation till riksdagen, och i vår styrelse tar företrädare för akademi och parlament gemensamt ansvar för stiftelsens strategiska arbete. Mötet mellan forskare och politiker i RJ:s styrande organ karakteriseras av respekt och kreativitet, och är i sig ett bidrag till den viktiga dialogen mellan dem som producerar vetenskaplig kunskap och de som ska fatta beslut baserade på sådan kunskap. Men RJ:s goda relationer till riksdagen skapar också andra möjligheter att stimulera utbytet mellan forskning och politik, vilket vi på olika sätt gjort under 2021 – trots de hinder pandemin ställt upp.

För 2021 uppgick vårt sammanlagda beslutade stöd till forskning och samverkan inom humaniora och samhällsvetenskap till drygt en halv miljard kronor, en insats som blivit möjlig genom vår egen effektiva och långsiktiga finansförvaltning. Det stora kapital vi nu disponerar ger oss ett särskilt ansvar

3

2021/22:RJ1 VD:S FÖRORD
  att de närmaste åren göra strategiska satsningar för att stärka humaniora och
  samhällsvetenskap. RJ:s styrelse har under året arbetat fram en strategi som
  ska vägleda oss i det arbetet.
  Marika Hedin
  vd

4

2021/22:RJ1

Förvaltningsberättelse

Styrelsen och verkställande direktören för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2021.

Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor (SEK). Om inte annat anges särskilt redovisas alla belopp i tusental kronor. Uppgifter inom parentes avser föregående år.

Historik

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) grundades genom ett beslut i riksdagen 1964 och en donation från Sveriges riksbank. Avsikten var att uppmärksamma Riksbankens 300-årsjubileum 1968 genom att främja ”ett angeläget nationellt ändamål”.

I samband med utskiftningen av löntagarfonderna beslutade riksdagen 1993 att tillföra en ny donation, Kulturvetenskapliga donationen. Utöver det har RJ fått ytterligare donationer. Riksdagen fastställde de ursprungliga stadgarna den 2 december 1964. Därefter har stadgarna reviderats två gånger, 1988 och 2017.

Ändamål

RJ är en fristående stiftelse med säte i Stockholm. Styrelsen beslutar självständigt om verksamheten inom ramen för stadgarna, vilka sedan stiftelsens tillkomst preciserar följande ändamål för RJ:

Stiftelsen har till ändamål att främja och understödja vetenskaplig forskning med anknytning till Sverige. Sedan 1990-talet har stödet riktats till humaniora och samhällsvetenskap (inklusive juridik och teologi).

Viktiga händelser under räkenskapsåret

Riksbankens Jubileumsfond har trots covid-19-pandemin kunnat genomföra sitt kärnuppdrag att stödja humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning i enlighet med planerna för året och den budget som styrelsen beslutat om. Verksamheten har arbetat delvis på distans och delvis – framför allt under hösten – på plats. Antalet ansökningar i de öppna utlysningarna har inte påverkats av pandemin; däremot har projektidéerna präglats av osäkerheten kring resor och möten utomlands. Även 2021 har RJ mottagit färre ansökningar än vanligt om stöd till forskningsinitiering genom vetenskapliga konferenser och möten. Vårens beredningsprocess kunde fortsätta enligt tidsplan med digitala beredningsmöten, medan höstens beredning genomfördes på plats i Stockholm med några medlemmar närvarande digitalt. Bedömningen är att beredningsprocessen 2021 har hållit hög kvalitet, men att fysiska möten är att föredra. Så snart pandemiläget tillåter kommer därför RJ att helt och hållet återgå till

5

2021/22:RJ1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

beredningsmöten i Stockholm. RJ har under året fattat beslut om förlängda dispositionstider för vissa projekt och program samt vid några tillfällen skjutit till medel som en följd av pandemins konsekvenser. Den del av RJ:s forskningsanknutna verksamhet som påverkats mest av pandemin har precis som förra året rört samverkan och forskningskommunikation, där ett antal planerade evenemang har fått ställas in eller blivit digitala.

Under 2021 har kansliledda utvärderingar av flera stödformer presenterats för styrelsen, som därefter fattat beslut om vissa förändringar. Styrelsens strategi har omarbetats och en ny strategi för hur RJ ska arbeta med forskningskommunikation och samverkan har antagits. Temat för årets internrevision har bestämts vara en analys av hur RJ arbetar med bidragsmottagare som inte är statliga universitet.

•Styrelsen har beslutat om cirka 370 miljoner kronor i stöd till RJ Projekt, RJ Program, RJ Infrastruktur för forskning, RJ Sabbatical och RJ Forskningsinitiering.

•Styrelsen har beslutat om att stödja en infrastruktur för forskning om coronaepidemins samhälleliga konsekvenser med 12,5 miljoner kronor.

•Styrelsen har beslutat om att stödja en ny omgång av programmet Pro Futura med 30 miljoner kronor och att fortsätta moderniseringen av programmet.

•Styrelsen har beslutat om att stödja två ansökningar inom det europeiska stiftelsesamarbetet Global Issues: Heritage and Change med sammanlagt cirka 30 miljoner kronor.

•Styrelsen beslutade att stödja det nordiska stiftelsesamarbetet Människan som social och kulturell varelse inför 21:a århundradets samhällsutmaningar (2021–2024) med ytterligare 15 miljoner kronor, vilket innebär att RJ:s totala finansiering av programmet uppgår till 30 miljoner kronor.

•Styrelsen beslutade om ett tilläggsanslag om 2,6 miljoner kronor till det svenska finansiärssamarbetet Samhällets långsiktiga kunskapsförsörjning. Programmet slutredovisades under året genom en box-antologi och ett riksdagsseminarium. En internationell utvärderingsgrupp tillsattes som slutrapporterar år 2022.

•Styrelsen har beslutat att stödja två större projekt inom ramen för samarbetet med riksdagen: Juridik och politik i svensk samhällsomvandling (Torbjörn Nilsson, SH) och Regeringsformen 50 år (Tommy Möller, SU) med sammanlagt 4,4 miljoner kronor.

•RJ har under året nått en publik på över 200 000 personer genom sina samverkansaktiviteter i samarbete med publika plattformar, som Bildningspodden, Utbildningsradion Bokmässan med flera. Grunden för samverkansarbetet är huvudsakligen den årsbok som presenterar RJ-finansierad forskning runt ett tema, för 2021 tema Orden.

•Renoveringen av Fastigheten Styrpinnen 23 vid Kungsträdgårdsgatan slutfördes med en ombyggnad av rumsplaneringen på plan 3, där enskilda rum ersatte en gemensam kontorsyta.

6

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE2021/22:RJ1

•RJ förberedde under året en förändring av finansförvaltningens back office. Från årsskiftet 2021/22 anlitar RJ Kammarkollegiet för denna funktion, vilket kommer att innebära förändringar i ansvarsområden för delar av RJ:s ekonomiavdelning.

Väsentliga händelser i RJ:s finansförvaltning redovisas i ett särskilt avsnitt nedan.

Ledning

Styrelsen sammanträdde fyra gånger under året och fattade då beslut om alla större forskningsanslag och frågor av principiell vikt. Styrelsens arbetsutskott, som består av styrelsens ordförande och vice ordförande, sammanträdde sex gånger under året, och har på styrelsens delegation fattat beslut om anslag till forskningsinitiering och stöd till vissa mindre forskningsrelaterade insatser. Vetenskapliga kommittén, som består av de vetenskapliga ledamöterna, har mötts vid två tillfällen och på styrelsens delegation fattat beslut om årets Humboldstipendiater. Finanskommittén, som består av de två styrelseledamöter som har särskild finansiell sakkunskap, har sammanträtt vid fyra tillfällen och på styrelsens delegation fattat beslut i vissa finansiella frågor. (För RJ:s finansförvaltning hänvisas till ett särskilt avsnitt nedan.)

Under 2021 har ordinarie ledamot Ingemar Nilsson (s) lämnat styrelsen (den 31 augusti) och ersatts av Jennie Nilsson (s).

Vd svarar enligt den årligen fastställda attest- och delegationsordningen för den löpande verksamheten och för ledningen av RJ:s kansli.

Årets budget och anslag

Inför styrelsens beslut om budget görs ett finansiellt hållbarhetstest, ett så kallat stresstest. Budgeten för 2021 omfattade totalt cirka 590 miljoner kronor, varav knappt 520 miljoner kronor till forskning och forskningsrelaterade utgifter. Stiftelsen beslutade under året om bidrag till forskning och forskningsrelaterade utgifter om drygt 500 miljoner kronor, då vissa satsningar på grund av pandemin fått skjutas på framtiden.

Beviljande av så kallade ramanslag (se nedan) går till så att hela eller delar av det belopp som under ett år öronmärks för senare fördelning inte belastar eget kapital förrän då beslut om mottagare är fattat, vilket ofta sker först efter flera år.

RJ finansierar dels högkvalitativa ansökningar från forskarna själva i ordinarie stödformer, dels riktade insatser som i enlighet med stadgarna syftar till att utveckla svensk forskning och stärka dess internationella ställning. Genom att i vissa fall söka samfinansiering av angelägen forskning med andra aktörer inom och utom Sverige kan RJ:s bidrag få större effekt.

Större delen av RJ:s anslag får genom styrelsens beslut direkt en mottagare, eller destinatär. Återstoden är som nämndes ovan så kallade ramanslag. I det

7

2021/22:RJ1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

fallet beslutar styrelsen att en eller flera utlysningar ska göras senare och öronmärker samtidigt ett visst totalbelopp. I takt med att besluten om anslag fattas och kontrakt skrivs med mottagare och anslagsförvaltare redovisas beloppen mot eget kapital och skuld.

RJ:s styrelse har tidigare beslutat att lärosätena ska rekvirera medel i takt med att de kan styrka att de har haft kostnaderna. Det motverkar att lärosätena samlar på sig stora beviljade men oförbrukade belopp.

Ordinarie stödformer

Information om de forskare som beviljats medel av RJ finns på stiftelsens webbplats, rj.se. Till de ordinarie stödformerna RJ Program, RJ Projekt, RJ Sabbatical, RJ Forskningsinitiering och RJ Infrastruktur för forskning skickades sammanlagt 754 ansökningar och ansökningsskisser in. Av dessa gick 292 ansökningar vidare, och inom de fasta stödformerna beviljades sedan totalt cirka 374 miljoner kronor. Till RJ Program kom 25 ansökningar, varav tre slutligen finansierades. Totalt 59 forskare ansökte om RJ Sabbatical, och 28 beviljades medel. Av de 20 projektförslag som forskare inbjudits att skriva fullständiga ansökningar till stödformen RJ Infrastruktur för forskning, beviljades medel till åtta projekt. Sammanlagt 105 fullständiga ansökningar till RJ Projekt bedömdes och 44 beviljades stöd. Till RJ Forskningsinitiering skickades 80 ansökningar in, varav 23 hittills beviljats1. För 2021 var beviljandegraden i fråga om inkomna fullständiga ansökningar i de ordinarie stödformerna 36 procent. Fördelningen mellan män och kvinnor i såväl inkomna ansökningar som beviljade bidrag ligger mellan 40 procent och 44 procent beroende på stödform.

Riktade insatser

Under året beslutade RJ om ett antal riktade insatser, som finns beskrivna på webbplatsen rj.se. I samarbete med ett antal europeiska stiftelser fattades beslut om finansiering av sammanlagt åtta projekt av 160 inkomna ansökningar inom satsningen Global Issues: Heritage and Change, varav RJ direktfinansierar två. I samarbete med ett antal nordiska stiftelser fattades beslut om finansiering inom programmet Människan som social och kulturell varelse inför 21:a århundradets samhällsutmaningar. Av 449 inkomna ansökningar finansierar de deltagande stiftelserna gemensamt elva projekt. Fem yngre forskare antogs till femtonde upplagan av Pro Futura-programmet vid Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS). RJ delade också ut ett antal mindre stipendier till personer som verkar i gränslandet mellan akademi och offentlighet samt tilldelade två tyska forskare Humboldtstipendier för gästforskarvistelser vid svenska universitet. Stiftelsen delfinansierade och arrangerade en nordisk

1Antal beviljade ansökningar inom stödformen RJ Forskningsinitiering fram till 2021-11-30.

8

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE2021/22:RJ1

stiftelsekonferens i Stockholm (ett samarbete med flera andra svenska stiftelser).

Kvalitetssäkring

RJ:s beslut om anslag vilar enbart på direkta bedömningar av ansökningarnas vetenskapliga kvalitet, inte på indirekta värderingar på grundval av exempelvis bibliometriska data. Den expertis som finns bland de vetenskapliga ledamöterna i beredningsgrupperna är utgångspunkten för kvalitetsbedömningen. Därutöver ska beredningsgrupperna anlita externa sakkunniga vars skriftliga utlåtanden ingår i beslutsunderlaget. Ledamöterna i beredningsgrupperna, liksom de externa sakkunniga RJ anlitar, får skriftliga och muntliga instruktioner inför bedömningsarbetet.

Därutöver följer RJ årligen upp och utvärderar de anslag som beviljats för att kvalitetssäkra arbetet och säkerställa att resultaten av forskningsstödet motsvarar syftet och stiftelsens ändamål. RJ har fastställda rutiner för uppföljning av anslag inom de ordinarie stödformerna med halvtidsuppföljningar inom RJ Projekt, RJ Program och RJ Infrastruktur för forskning. För RJ Program görs dessutom uppföljningar efter två år och i förekommande fall även sex år. För RJ Sabbatical följs slutredovisningen upp, då stödformen avser en så kort tidsperiod att halvtidsuppföljning inte blir meningsfull.

RJ:s riktade satsningar följs upp enligt i princip samma riktlinjer som de ovannämnda. Projektledarna lämnar vid avslutat projekt in en ekonomisk och en vetenskaplig slutredovisning, där den vetenskapliga redovisningen presenteras på RJ:s webbplats.

Sammanlagt rörde det sig under 2021 om 61 uppföljningar och utvärderingar. I några fall ledde uppföljningarna till att kompletteringar begärdes in. Ett program avslutades i förtid på forskarens eget initiativ.

Riktlinjerna för jämställdhetsarbetet följs varje år upp genom en kvantitativ redovisning av anslagens fördelning på forskarnas kön och så kallad karriärålder.

Under 2021 beslutade RJ att tillsätta en områdesgrupp för att inventera forskning inom området studier av samhälleliga eliter. Gruppen består av forskare och författare, och ska arbeta i upp till två år och därefter rapportera sina slutsatser till RJ:s kansli.

Internationella samarbeten

Internationalisering är kvalitetsdrivande och förnyar och förstärker svensk forskning, och det ingår i RJ:s strategiska målsättningar att arbeta för att underlätta internationalisering av svensk forskning. Numera ingår internationellt nätverkande och internationella samarbeten som en del i de flesta inkomna ansökningar, både i de ordinarie stödformerna och i riktade utlysningar.

Mer riktade insatser gäller RJ:s finansiering av internationella samarbeten och stöd till svenska forskare i konkurrensen om internationell finansiering,

9

2021/22:RJ1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

till exempel från Europeiska forskningsrådet (European Research Council, ERC).

Inom European Foundation Centre (EFC) deltar RJ i styrelsearbetet, i arbetsgrupper för finansförvaltning och kommunikation, liksom i det forskningsforum som inriktar sig på att lyfta fram stiftelsernas roll som forskningsfinansiärer. Under 2021 har EFC och Daphne, som samlar alla nationella föreningar för stiftelser (i Sverige Stiftelser i Samverkan, SIS) arbetat på ett sammangående. En gemensam organisation, Philea, skapas i början av 2022.

Kommunikation och samverkan

Att värna om och stödja humanioras och samhällsvetenskapens roll i det offentliga samtalet är en särskilt viktig uppgift för RJ. Forskning främjas av att forskningsresultat når den intresserade allmänheten, medier och beslutsfattare. Under 2020–2021 har detta blivit tydligt i samband med covid-19-pandemin. Samtidigt har pandemin demonstrerat de utmaningar som uppstår i kontakterna mellan akademi och omvärld. Under 2021 har styrelsen fattat beslut om en ny strategi för RJ:s arbete med samverkan och forskningskommunikation. Den bygger på principen att RJ framför allt ska stödja andras arbete med samverkan och kommunikation: mottagare av RJ Projekt och RJ Program får ett särskilt ekonomiskt bidrag till samverkansinsatser. Stödformen RJ Flexit, där forskare inom humaniora och samhällsvetenskap under ett par år arbetar i en organisation eller ett företag för att med forskning lösa ett problem, blir en av RJ:s ordinarie stödformer från och med 2022 som en del av samverkansarbetet. RJ väljer också ut ett antal aktörer som får stöd som plattformar som främjar samverkan (Forskartorget på Bokmässan är ett exempel).

RJ publicerar dessutom varje år en egen årsbok där RJ-finansierad forskning presenteras runt ett tema, för 2021 Orden. Årsbokens innehåll presenteras sedan i samarbete med olika aktörer som kommunicerar med en allmän publik (Utbildningsradion är ett exempel). Under 2021 har aktiviteter runt RJ:s årsbok nått en publik på över 200 000 personer.

När det gäller samverkan och forskningskommunikation fortsatte verksamheterna att präglas av pandemin, och digitala plattformar användes helt eller delvis. Erfarenheterna av digitala evenemang har visat digitaliseringens möjligheter men också begränsningar.

RJ:s goda samarbete med riksdagen har under 2021 fortsatt, dels genom aktiviteter i samarbete med Sällskapet riksdagsledamöter och forskare (Rifo), dels genom ett seminarium i oktober om resultaten från programmet Samhällets långsiktiga kunskapsförsörjning, dels genom boken Tvåkammarriksdagen 1867–1970 av Torbjörn Nilsson och Josefin Hägglund som presenterades vid ett riksdagsseminarium i december.

10

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE2021/22:RJ1

Administration

Under 2021 implementerades många av de effektiviseringsåtgärder som året innan planerats för RJ:s ekonomiadministration. Arbetsflöden och processer, it-system och rollfördelning har tydliggjorts och samlats i en egen avdelning under ledning av RJ:s administrativa direktör. Fastighetsförvaltaren Einar Mattsons förvaltningsrutiner gentemot RJ granskades och styrdes upp. En process för att lägga ut RJ:s back office-funktion till Kammarkollegiet inleddes. Ansökningssystemet Tekla uppdaterades löpande och fick nya funktioner. Funktionaliteten och säkerheten i RJ:s olika it-stöd kontrollerades och förbättrades fortlöpande med externa konsulter. Under pandemin har alla anställda fått låna hem datorer, skärmar, skrivare och ergonomiska stolar, och kansliet har i perioder arbetat hemifrån, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Under pandemin har det varit särskilt viktigt att hålla kontakten via digitala möten och telefon. RJ har använt de digitala mötesplattformarna Teams och Zoom. Varje vecka ses hela kansliet för ett informellt veckomöte. De tre avdelningarna (forskning, finansförvaltning och ekonomiadministration) har regelbundna interna avstämningar. Utvecklings- och lönesamtal mellan alla anställda och vd genomförs en gång om året vid två skilda tillfällen.

Ordföranden, vd och kansliets personal har också deltagit i en rad möten om administrativa processer, stiftelsens finansförvaltning samt aktuella och kommande forskningsfrågor, både internt och i externa sammanhang.

Personal

I slutet av 2021 hade RJ:s kansli 20 anställda, varav en vikarie. Stiftelsens controller var tjänstledig under våren 2021 och valde att avsluta sin anställning vid halvårsskiftet. En vikarie har under hela 2021 arbetat som redovisningsansvarig, och en extern konsult har anlitats under året som stöd för redovisningsverksamheten. I februari anställdes en finansanalytiker, en ny funktion på RJ, som arbetsleds av RJ:s finansdirektör.

11

2021/22:RJ1

Finansiell verksamhet

Resultat och avkastning

Årets resultat uppgick till 1 183 mkr (1 301). Årets resultat inklusive förändringar av orealiserade vinster uppgick för helåret 2021 till 3 528 mkr (1 107). Under året beviljade RJ 468 mkr (450) till forskningsmedel.

Det finansiella resultatet inklusive orealiserade vinster uppgick under året till 3 590 mkr (1 175). Administrationskostnader inklusive externa forskningsrelaterade kostnader uppgick under året till 59 mkr (65).

Totalavkastningen var under året 21,8 procent (7,0), vilket översteg RJ:s jämförelseindex med 0,9 procentenheter (1,8). Tillgångsslagen aktier och räntebärande placeringar samt taktisk tillgångsallokering överträffade under året sina jämförelseindex. Taktisk allokering mellan tillgångsslag bidrog 2021 positivt till totalavkastningen med 0,6 procentenheter.

Under året uppgick realavkastningen till 17,9 procent (7,0), vilket överstiger det långsiktiga realavkastningsmålet med 14,9 procentenheter (4,2).

Av tillgångsfördelningen i slutet av 2021 utgjorde börsnoterade aktier 56 procent (55), räntebärande placeringar 23 procent (24), fastigheter 17 procent (17) och alternativa placeringar 4 procent (4).

Under 2021 avkastade aktier 36,8 procent och ränteportföljen 0,0 procent. Helägda fastigheter gav under året en avkastning på 10,2 procent och delägda onoterade fastighetsbolag avkastade 16,8 procent. Alternativa placeringar redovisar en avkastning på 4,5 procent.

Den internationella aktieportföljen gav under året en avkastning på 35,9 procent (4,9), vilken översteg jämförelseindex med 2,8 procentenheter. Detta är ett starkt utfall där indexavkastningen överträffades i 8 av 11 sektorer. Vid utgången av året var portföljen fördelad på USA 61 procent (55), Västeuropa 17 procent (18), Japan 8 procent (11), Asien och Stillahavsområdet exklusive Japan 10 procent (12) samt övriga länder 4 procent (4).

Den svenska aktieportföljen avkastade 37,4 procent (10,9), vilket var den tillgångsklass som under året uppvisade högst absolutavkastning. Dock understeg avkastningen portföljens jämförelseindex med 2,0 procentenheter, vilket kan hänföras till innehav i branscherna industri, fastigheter och teknologi.

Ränteportföljen avkastade under året 0,0 procent (1,7), vilket överstiger jämförelseindex med 0,6 procentenheter. Portföljen består av säkerställda bostadsobligationer, företagsobligationer med fast och rörlig ränta samt företagscertifikat.

Liksom tidigare år har hela den internationella aktieportföljen, den svenska aktieportföljen och ränteportföljen samt den taktiska allokeringen och valuta förvaltats internt av RJ:s finansavdelning. Investeringsfilosofin att lägga tonvikt vid bolag som är ”bäst i sin klass” med rimlig värdering är en viktig del i den övergripande strategin.

12

FINANSIELL VERKSAMHET 2021/22:RJ1

Den helägda fastighetsportföljen som består av fastigheter i Stockholms innerstad uppvisade under året en avkastning på 10,2 procent (6,6). Portföljen har värderats av Cushman & Wakefield och bygger på kassaflödesberäkningar. Den delägda onoterade fastighetsportföljen avkastade under året 16,8 procent (6,1) med högst avkastning i segmentet samhällsfastigheter.

RJ:s alternativa placeringar är under uppbyggnad och består av investeringar i riskkapitalfonder, infrastruktur, en lånefond samt två hedgefonder. RJ har under året gått in i två nya investeringsåtaganden i onoterade aktier, båda med en internationell inriktning, samt avvecklat ett innehav i en hedgefond.

Finansavdelningen har under året valt att hålla en nära maximalt tillåten öppen valutaposition där limiten enligt placeringspolicyn är 30 procent av de totala tillgångarna. Detta har bidragit positivt till totalportföljens avkastning främst tack vare att USA-dollarn under året ökat i värde med 10,1 procent mot den svenska kronan. RJ hade i slutet av året en öppen valutaposition på 28 procent av de totala tillgångarna med fördelningen 17 procent USA-dollar, 4 procent euro, 2 procent japanska yen samt övriga valutor 5 procent.

Finansiell ställning

RJ:s redovisade egna kapital ökade under året från 11 019 mkr till 11 823 mkr. Stiftelsens förmögenhet (eget kapital värderat till marknadsvärde) ökade från 15 217 mkr till 18 367 mkr. Vid utgången av året översteg marknadsvärdet på RJ:s tillgångar det bokförda värdet med 6 530 mkr (4 199).

Långsiktig måluppfyllelse

RJ:s kapitalförvaltning har med betydande marginal uppfyllt styrelsens avkastningsmål som anges i placeringspolicyn. Enligt styrelsebeslut från 2003 ska placeringsverksamheten på lång sikt sträva efter en genomsnittlig årlig realavkastning på minst 4 procent, det vill säga konsumentprisindex plus 4 procent. Detta mål gällde för perioden 2003–2016. För tioårsperioden 2017–2026 har styrelsen fastställt ett mål om en real avkastning på i genomsnitt 3 procent per år. Avkastningen ska även fortsättningsvis utvärderas ackumulerat från 2003, dels på rullande femårsperioder, dels kalenderårsvis.

RJ:s finansiella resultat uppgick under perioden 2003–2021 till 19 993 mkr. Realavkastningen uppgick för perioden 2003–2021 till i genomsnitt 9,1 procent per år jämfört med det sammanvägda målet 3,7 procent per år. Detta innebär att den reala avkastningen för perioden 2003–2021 uppgick till sammanlagt 425,9 procent, vilket överstiger de långsiktiga målen med 325,2 procentenheter.

RJ:s kapitalförvaltning utvärderas också utifrån en referensportfölj som föreslås av finansdirektören i ett beslutsunderlag och som fastställs av finanskommittén. Referensportföljen ska ses som finansdirektörens och finanskommitténs bedömning av en lämplig portföljsammansättning med vilken realavkastningsmålet kan uppnås. Under perioden från startåret 2003 till 2021 har

13

2021/22:RJ1 FINANSIELL VERKSAMHET
  referensportföljen gett en genomsnittlig realavkastning om 8,4 procent per år.
  Detta innebär att referensportföljen över perioden 2003–2021 överträffat det
  långsiktiga realavkastningsmålet med 264,9 procentenheter.
  Den aktiva förvaltningen som bedrivs inom finansavdelningen har de se-
  naste fem åren uppnått en totalavkastning på 71,0 procent, vilken överstiger
  jämförelseindex med 7,2 procentenheter. Detta innebär att finansavdelningen
  under femårsperioden har skapat en överavkastning mot index på 692 mkr.
  Under perioden har den totala aktieförvaltningen, ränteförvaltningen och den
  taktiska allokeringen överträffat sina jämförelseindex. För perioden 2003–
  2021 har totalportföljen överträffat referensportföljens jämförelseindex med
  sammanlagt 60,3 procent.

Risker och riskhantering

RJ genomför årligen ett stresstest för att bedöma den påverkan som ett scenario med ett kraftigt värdefall på tillgångarna skulle ha på stiftelsens framtida utdelningskapacitet. Placeringsriskerna kan delas upp i följande riskfaktorer:

• marknadsrisker inklusive aktie-, fastighets-, valuta- och ränterisk

• kreditrisker, inklusive motpartsrisker

• likviditetsrisker.

Placeringspolicyn fastställs av styrelsen och anger placeringsinriktning, limiter för placeringsrisker, godkända finansiella instrument samt avkastningsmål och etiska riktlinjer. Inom ramen för placeringspolicyn och beslut i finanskommittén, såsom referensportföljen och allokeringsmandat, är investeringsbesluten delegerade till finansavdelningen där stiftelsens finansdirektör har ett övergripande placerings- och resultatansvar för RJ:s hela kapitalförvaltning.

På finansavdelningen arbetar ytterligare tre portföljförvaltare och en finansanalytiker. Portföljförvaltarna har ansvar för olika investeringsmandat som fastställs av finansdirektören. Alla värdepapper förvaras i bankdepå. Ekonomiadministrationen har under året sammanförts till en avdelning. I mars ingick RJ ett avtal för outsourcing av back office-tjänster till Kammarkollegiet.

Tillämpning av etisk policy

RJ har sedan 2003 arbetat med etiska krav på investeringarna som utgår från placeringspolicyn, vilken anger att RJ ska beakta de konventioner som Sverige undertecknat inom områdena mänskliga rättigheter, miljöhänsyn och arbetsrätt. Detta bygger på FN Global Compact som är väl etablerat med cirka 15 300 företag som medlemmar i 163 länder.

RJ har sedan 2006 samarbetat med etikkonsulten GES, som 2019 blev uppköpt av Sustainalytics, som i sin tur blev helägt av Morningstar. Detta samarbete har hittills främst omfattat etisk screening av aktieportföljer.

RJ har vid fyra tillfällen vid årsskiften anlitat Trucost för mätning av koldioxidavtrycket i aktieportföljerna. Årets mätning är under utarbetande, och i

14

FINANSIELL VERKSAMHET 2021/22:RJ1

den mätning som Trucost upprättade per 2020-12-31 hade RJ ett koldioxidavtryck i de börsnoterade aktieportföljerna som understeg relevanta jämförelseindex med 43 procent.

För den internationella aktieportföljen använder sig RJ av jämförelseindex DJSI World Diversified som är ett globalt aktieindex inriktat på hållbara företag. Syftet är att förstärka den etiska profilen i kapitalförvaltningen. DJSI bygger på omfattande hållbarhetsanalyser av alla bolag som är kandidater till att ingå i indexet. Sedan 2013 avstår RJ från investeringar i tobaksbolag.

Finansavdelningen har integrerat hållbarhetsanalysen i de löpande investeringsbesluten eftersom RJ vill bidra till utvecklingen mot en ökad hållbarhet på olika områden i samhällsutvecklingen. Ett hållbart utvecklingsarbete är också en faktor som kan ha stor betydelse för bolagens långsiktiga värdeutveckling och anseende. I investeringsprocessen ingår i analysen att utvärdera hur företagen arbetar med hållbara affärsmodeller.

Styrelsen har i den årliga översynen av stiftelsens placeringspolicy i december 2021 fastställt ett nytt mål att gradvis minska koldioxidavtrycket i investeringarna. Tillämpningen av den etiska policyn redovisas årligen för styrelsen, vilket för 2022 är inplanerat till styrelsemötet i juni.

15

2021/22:RJ1 FINANSIELL VERKSAMHET

Finansiellt resultat och utgående marknadsvärde

  2021-12-31 2020-12-31
Aktier    
Redovisat finansiellt resultat 1 159 198 938 260
Förändring orealiserade vinster/förluster 2 020 727 –90 449
Summa finansiellt resultat 3 179 924 847 811
Utgående marknadsvärde 11 110 486 9 163 685
Ränteplaceringar    
Redovisat finansiellt resultat 40 592 33 631
Förändring orealiserade vinster/förluster –38 678 36 767
Summa finansiellt resultat 1 915 70 398
Utgående marknadsvärde 4 401 316 3 932 473
Alternativa placeringar    
Redovisat finansiellt resultat 4 723 2 310
Förändring orealiserade vinster/förluster 22 892 6 232
Summa finansiellt resultat 27 615 8 541
Utgående marknadsvärde 748 175 618 718
Fastighetsfonder    
Redovisat finansiellt resultat 58 829 278 251
Förändring orealiserade vinster/förluster 178 485 –191 375
Summa finansiellt resultat 237 314 86 876
Utgående marknadsvärde 1 660 877 1 387 571
Fastigheter, eget innehav    
Redovisat finansiellt resultat –5 967 745
Förändring orealiserade vinster/förluster 162 020 83 935
Summa finansiellt resultat 156 053 84 680
Utgående marknadsvärde 1 780 000 1 420 139
Valutaterminer    
Redovisat finansiellt resultat –13 067 116 164
Förändring orealiserade vinster/förluster 0 –39 356
Summa finansiellt resultat –13 067 76 808
Utgående marknadsvärde –7 501 0
Total portfölj    
Redovisat finansiellt resultat 1 244 308 1 369 361
Förändring orealiserade vinster/förluster 2 345 447 –194 246
Summa finansiellt resultat 3 589 754 1 175 116
Utgående marknadsvärde 19 693 353 16 522 587

16

FINANSIELL VERKSAMHET 2021/22:RJ1

Den finansiella verksamheten − tio år i sammandrag

Den 1 januari 1988 fick Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond nya stadgar som innebar att stiftelsen blev en självständig finansiell aktör.

Nedan redovisas − i form av stapeldiagram − utvecklingen under de tio senaste åren av fyra grundläggande finansiella mått − den totala avkastningen, den reala avkastningen (inflationsjusterad), eget kapital till marknadsvärde samt årliga beviljade forskningsmedel.

17

2021/22:RJ1 FINANSIELL VERKSAMHET

18

    FINANSIELL VERKSAMHET 2021/22:RJ1
Resultaträkning        
Tusental kronor        
    2021-01-01– 2020-01-01–  
  Not 2021-12-31 2020-12-31  
Stiftelsens intäkter        
Utdelningar   265 345 426 843  
Ränteintäkter   33 418 41 091  
Hyresintäkter   38 880 36 832  
Övriga intäkter   15 5  
Summa stiftelsens intäkter   337 658 504 771  
Stiftelsens kostnader        
Övriga externa kostnader   –28 482 –34 310  
Fastighetskostnader   –16 630 –27 663  
Personalkostnader 2 –36 428 –33 093  
Av- och nedskrivningar av anläggnings-   –39 503 –8 541  
tillgångar    
Summa stiftelsens kostnader   –121 043 –103 607  
Förvaltningsresultat   216 615 401 164  
Finansiella poster        
Resultat från finansiella anläggnings- 3 954 658 792 731  
tillgångar  
Valutakursresultat 4 –2 024 118 695  
Räntekostnader och liknande resultat- 5 –1 712 –11 378  
poster  
Summa finansiella poster   950 922 900 048  
Resultat före bokslutsdispositioner   1 167 537 1 301 212  
Bokslutsdispositioner        
Förändring av periodiseringsfonder   5 528  
Summa bokslutsdispositioner   5 528  
Resultat före skatt   1 173 065 1 301 212  
Skatter        
Skatt på årets resultat   10 805 48  
Årets resultat   1 183 871 1 301 259  

19

2021/22:RJ1 FINANSIELL VERKSAMHET

Balansräkning

Tusental kronor

  Not 2021-12-31 2020-12-31
TILLGÅNGAR      
Anläggningstillgångar      
Materiella anläggningstillgångar      
Byggnader och mark 6 483 797 285 957
Pågående nyanläggningar och förskott 7 0 220 861
Inventarier 8 2 441 2 329
Summa materiella anläggningstillgångar   486 238 509 147
Finansiella anläggningstillgångar      
Långfristigt värdepappersinnehav 9, 10 11 958 850 11 828 539
Uppskjuten skattefordran   30 909 0
Summa finansiella anläggningstillgångar   11 989 759 11 828 539
Summa anläggningstillgångar   12 475 997 12 337 686
Omsättningstillgångar      
Kortfristiga fordringar      
Övriga kortfristiga fordringar   2 502 18 864
Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter   17 610 21 659
Summa kortfristiga fordringar   20 112 40 523
Kortfristiga räntebärande tillgångar 11 714 205 209 536
Kassa och bank   328 609 79 766
Summa omsättningstillgångar   1 062 926 329 825
SUMMA TILLGÅNGAR   13 538 923 12 667 511

20

    FINANSIELL VERKSAMHET 2021/22:RJ1
         
  Not 2021-12-31 2020-12-31  
EGET KAPITAL OCH SKULDER        
Bundet eget kapital        
Stiftelsekapital   2 927 702 2 865 689  
Fritt eget kapital        
Kulturvetenskapliga donationen   2 117 140 2 072 295  
Övriga ändamålsbestämda medel   59 944 60 000  
Balanserat resultat   6 717 949 6 080 587  
Summa eget kapital   11 822 735 11 078 571  
Obeskattade reserver        
Periodiseringsfonder   5 528  
Summa obeskattade reserver   5 528  
Avsättningar        
Avsättningar för pensioner   262 280  
Uppskjuten skatteskuld   23 486 9 875  
Summa avsättningar   23 748 10 155  
Långfristiga skulder 12      
Inteckningslån 13 45 050 45 050  
Summa långfristiga skulder   45 050 45 050  
Kortfristiga skulder        
Leverantörsskulder   2 281 7 761  
Beviljade ej utbetalda forskningsmedel   1 607 729 1 501 623  
Övriga kortfristiga skulder   26 984 12 740  
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter   10 396 6 083  
Summa kortfristiga skulder   1 647 390 1 528 207  
SUMMA EGET KAPITAL OCH   13 538 923 12 667 511  
SKULDER    

21

2021/22:RJ1 FINANSIELL VERKSAMHET

Förändring eget kapital

Bundet eget kapital1       Eget
Fritt eget kapital kapital
      Övriga    
    Kulturve- ändamåls-    
    tenskapliga bestämda Balanserat  
    donationen medel resultat  
Ingående balans 2020-01-01          
enligt tidigare fastställd 2 851 545 2 062 068 5 208 411 10 122 024
balansräkning
Rättelse av fel3     60 000   60 000
Ny ingående balans          
2020-01-01 2 851 545 2 62 068 60 000 5 208 411 10 182 024
Avsättning för bevarande av 14 144 10 228   – 24 372
donationernas realvärde2  
Årets resultat       1 301 259 1 301 259
Återbetalande forsknings-       45 398 45 398
medel      
Beviljade forskningsmedel4       – 450 110 – 450 110
Eget kapital 2020-12-31 2 865 689 2 072 296 60 000 6 080 586 11 078 571
Utbetalning av övriga ända-     –56   –56
målsbestämda medel3      
Avsättning för bevarande av 62 013 44 844   –106 857
donationernas realvärde2  
Årets resultat       1 183 871 1 183 871
Återbetalande forsknings-       28 435 28 435
medel      
Beviljade forskningsmedel4       –468 086 –468 086
Eget kapital 2021-12-31 2 927 702 2 117 140 59 944 6 717 948 11 822 735

1Jubileumsdonationen och Erik Rönnbergs donationer.

2Av förarbetena till Jubileumsdonationen framgår att donationens realvärde ska upprätthållas över tid. Samma grundläggande bestämmelse gäller för de båda privata donationer som RJ erhållit (Erik Rönnbergs donationer).

3RJ erhöll 2018 60 000 tkr från Vinnova för bestämda bidragsändamål. Posten klassificeras om från kortfristig skuld.

4För beviljade forskningsmedel, se Not 1.

22

2021/22:RJ1

Noter

Tusental kronor

Not 1 Redovisnings- och värderingsprinciper

Årsredovisningen har upprättats enligt årsredovisningslagen, Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).

RESULTATRÄKNING

Intäktsredovisning

Intäkter värderas till det verkliga värdet av det som erhållits eller kommer att erhållas.

Leasing

Samtliga leasingavtal, inklusive hyresavtal där stiftelsen är leasegivare, redovisas som operationell leasing dvs. linjärt över leasingperioden.

Ersättningar till anställda

Löpande ersättningar till anställda i form av löner, sociala avgifter och liknande kostnadsförs i takt med intjänandet. Pensionskostnader till anställda klassificeras som avgiftsbestämda och kostnadsförs löpande. Övrig pensionsutfästelse redovisas till sitt kapitalvärde per bokslutsdagen som en avsättning i balansräkningen.

BALANSRÄKNING

Tillgångar och skulder värderas till anskaffningsvärde om inget annat anges nedan. Fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till svenska kronor till balansdagens valutakurser. Fordringar tas upp till det belopp varmed det beräknas inflyta.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med avdrag för ackumulerade avskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår alla kostnader som direkt kan hänföras till förvärvet av tillgången.

Redovisat värde för en materiell anläggningstillgång tas bort vid utbyte av tillgång, utrangering, avyttring eller när inga framtida ekonomiska fördelar väntas från användning av tillgången. Vinst eller förlust uppkommer vid avyttring eller utrangering av en tillgång genom skillnaden mellan försäljningspris och anskaffningsvärde med avdrag för direkta försäljningskostnader.

23

2021/22:RJ1 NOTER

Utgifter för löpande reparation och underhåll redovisas som kostnader.

Avskrivningar görs linjärt över tillgångens bedömda nyttjandeperiod.

Fastigheter värderas en gång per år av oberoende extern värderare.

Materiella anläggningstillgångar Nyttjandeperiod
Mark Obegränsad
Stomme och grund 100 år
Stomkompletteringar, fasad, fönster, rörledningar, restpost 50 år
Yttertak, el 40 år
Kök 30 år
Ventilation, hiss 25 år
Badrum 15 år
Hyresgästanpassningar 10 år
Inventarier 5 år
Teknisk utrustning 3 år

Finansiella tillgångar och skulder

Finansiella tillgångar och skulder redovisas i enlighet med kapitel 11 (Finansiella instrument värderade utifrån anskaffningsvärdet) BFN 2012:1.

Finansiella instrument redovisas till anskaffningsvärde, inklusive eventuella transaktionsavgifter som är direkt hänförliga till förvärvet av tillgången.

Värdering av finansiella instrument görs kollektivt för respektive värdepappersportfölj med undantag för onoterade aktier, aktiekonvertibler och aktieägartillskott som värderas individuellt varje fond för sig. Nedskrivning görs när verkliga värden understiger anskaffningsvärdet.

Räntebärande finansiella instrument redovisas till upplupet anskaffningsvärde. Obligationer med ett över-/undervärde under parivärde skrivs av linjärt under obligationens löptid. Floating rate notes skrivs av linjärt fram till nästa ränteförfall. Realisationsvinsten utgörs av skillnaden mellan över/underkurs av kvarstående över-/underkurs.

Certifikat värderas kollektivt enligt lägsta värdets princip. Nedskrivning görs när verkliga värden understiger upplupet anskaffningsvärde.

Valutaterminskontrakt värderas kollektivt enligt lägsta värdets princip. Ett positivt verkligt värde per balansdagen redovisas som tillgång medan negativt verkligt värde redovisas som skuld med motsvarande nedskrivning. Skillnaden mellan termins- och avistakurs för valutaterminer periodiseras linjärt över terminskontraktets löptid och redovisas som ränta.

Långfristiga skulder redovisas till upplupet anskaffningsvärde. Uppskjuten skattefordran utgör outnyttjade underskottsavdrag värderade

till beslutad skattesats.

24

NOTER2021/22:RJ1

Eget kapital

Stiftelsekapitalet, består av Jubileumsdonationen och Erik Rönnbergs donationer. Donationernas realvärde upprätthålls över tid genom en årlig kapitalisering motsvarande utveckling i konsumprisindex.

Fritt eget kapital består av Kulturvetenskapliga donationen samt balanserat resultat. Donationsvillkoren sätter inga begränsningar utan kapitalet kan förbrukas. Donationens realvärde upprätthålls över tid genom en årlig kapitalisering motsvarande utvecklingen i konsumentprisindex. Enligt styrelsebeslut 1992 ska det balanserade resultatet uppgå till motsvarande tre års utdelning av forskningsmedel i normal omfattning.

Inkomstskatter

Aktuella skatter värderas utifrån de skattesatser och skatteregler som gäller på balansdagen. Uppskjutna skatter värderas utifrån de skattesatser och skatteregler som är beslutade före balansdagen.

Fordringar och skulder nettoredovisas endast när det finns en legal rätt till kvittning.

Aktuell skatt, liksom förändring i uppskjuten skatt, redovisas i resultaträkningen om inte skatten kan hänskjutas till en händelse eller transaktion som redovisas direkt i eget kapital. I sådana fall redovisas även skatteeffekten i eget kapital.

Den uppskjutna skatteskulden beror på temporära skillnader för fastigheter, vilka uppkommer genom olika aktiveringsprinciper, skattemässigt och redovisningsmässigt samt skattemässiga avskrivningar som är högre än de redovisningsmässiga. Den uppskjutna skatteskulden som redovisas av RJ beror på att de skattemässiga värdena för förvaltningsfastigheterna avviker från redovisade värden. Skatten beräknas som 20,6 procent av skillnaden mellan det skattemässiga och redovisningsmässiga restvärdet för förvaltningsfastigheter.

Beviljade forskningsmedel

Beviljade forskningsmedel redovisas direkt mot fritt eget kapital och skuldförs vid beslut om förmånstagare.

Beslutade ramanslag utan slutlig förmånstagare redovisas som ej utnyttjande ramanslag i not. Beviljade anslag ur kommande års avkastning redovisas som eventualförpliktelse.

Skattestatus

Stiftelsens ändamål är allmännyttigt och uppfyller även i övrigt kraven för inskränkt skattskyldighet. Skattskyldighet uppstår endast för inkomster från fastighetsverksamheten.

25

2021/22:RJ1 NOTER

Not 2 Löner, andra ersättningar och sociala kostnader

  2021 2020
Löner och andra ersättningar    
Styrelse och verkställande direktör 2 930 2 826
Övriga anställda 18 686 17 249
Summa 21 616 20 075
Sociala kostnader 12 812 10 834
– varav pensionskostnader 5 998 4 913
Medelantal anställda    
Kvinnor 13 12
Män 7 7
  20 19

Av pensionskostnader avser 621 (607) verkställande direktör. Pensionskostnader eller pensionsförmåner för styrelseledamöter förekom-

mer inte.

Not 3 Resultat från finansiella anläggningstillgångar

  2021 2020
Realisationsresultat aktier 942 533 700 294
Realisationsresultat ränteplaceringar 11 063 11 559
Realisationsresultat alternativa placeringar –4 633 –5 094
Återförd nedskrivning aktier 97 606
Nedskrivning valutaterminer –7 501
Återförd nedskrivning fastighetsfonder 13 196 1 561
Nedskrivning fastighetsfonder –13 196
Summa 954 658 792 730

Not 4 Valutakursresultat

  2021 2020
Valutakursresultat orealiserat –3 560 994
Valutakursresultat terminer 5 584 –119 689
Summa 2 024 –118 695

26

NOTER2021/22:RJ1

Not 5 Räntekostnader och liknande poster

  2021 2020
Bankmedel 324 28
Fastigheter 588 635
Valutaterminer 800 10 715
Summa 1 712 11 378

Not 6 Byggnader och mark

  2021-12-31 2020-12-31
Byggnader    
Ingående anskaffningsvärden 328 623 326 687
Årets anskaffning/omklassificering 236 796 1 936
Årets utrangering – 78 680
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 486 739 328 623
Ingående avskrivningar –116 844 –109 054
Årets avskrivningar –10 132 –7 789
Årets utrangering 49 856
Utgående ackumulerade avskrivningar –77 120 –116 844
Mark    
Ingående anskaffningsvärde 74 178 74 178
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 74 178 74 178
Utgående restvärden enligt plan byggnader och mark 483 797 285 957
Byggnader och mark bokfört värde    
Styrpinnen 23, Stockholm 312 930 111 702
Brännaren 7, Stockholm 12 205 12 414
Sländan 2, Stockholm 6 226 6 125
Rekryten 6, Stockholm 97 758 100 101
Snöklockan 1, Stockholm 16 556 16 959
Jasminen 4, Stockholm 13 606 14 138
Apelträdet 5, Stockholm 11 610 11 448
Hjorten 17, Stockholm 12 906 13 070
Summa 483 797 285 957
Taxeringsvärden, byggnader 321 568 321 568
Taxeringsvärden, mark 524 907 524 907

27

2021/22:RJ1 NOTER

Not 7 Pågående nyanläggningar och förskott

  2021-12-31 2020-12-31
Ingående anskaffningsvärde 220 861 94 942
Under året nedlagda kostnader 13 346 125 919
Årets omklassificering –234 207
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden   0 220 861

Not 8 Inventarier

  2021-12-31 2020-12-31
Ingående anskaffningsvärden 4 451 2 289
Inköp 659 2 826
Försäljning/utrangeringar – 665
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 5 110 4 450
Ingående avskrivningar –2 121 –2 034
Försäljningar/utrangeringar 665
Årets avskrivningar –547 –752
Utgående ackumulerade avskrivningar –2 669 –2 121
Utgående restvärde enligt plan 2 441 2 329

Not 9 Långfristigt värdepappersinnehav

  2021-12-31 2020-12-31
Ingående anskaffningsvärden 11 841 735 10 635 315
Investeringar under året 3 741 602 6 778 482
Försäljningar/avyttringar –3 616 339 –5 546 031
Förändring över/underkurs –8 148 –26 031
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 11 958 850 11 841 735
Ingående ackumulerade nedskrivningar –13 196 –99 168
Återföring nedskrivning 13 196 99 168
Årets nedskrivningar –13 196
Utgående ackumulerade nedskrivningar 0 –13 196
Utgående bokfört värde 11 958 850 11 828 539

28

NOTER2021/22:RJ1

Not 10 Specifikation finansiella anläggningstillgångar (med marknadsvärde)

  Bokfört värde Marknadsvärde
Aktier    
Aktier 6 504 217 11 110 486
Ränteplaceringar    
Svenska bostadsobligationer 2 059 122 2 043 608
Svenska företagsobligationer 529 153 532 547
Summa obligationer 2 588 275 2 576 155
Floating rates notes 1 098 000 1 110 477
Summa ränteplaceringar 3 686 275 3 686 633
Alternativa placeringar    
Alternativa placeringar 705 231 748 175
Summa alternativa placeringar 705 231 748 175
Fastighetsfonder    
Onoterade fastighetsfonder 125 000 156 677
Aktier och aktieägartillskott, fastighetsfonder 930 436 1 496 052
Aktieägarlån, fastighetsfonder 7 390 7 390
Vinstandelslån 300 758
Summa fastighetsfonder 1 063 127 1 660 877
Summa långfristiga värdepapper 11 958 850 17 206 171
Kvarstående investeringsåtagande i alternativa placer-   971 676
ingar, fastighetsfonder och delägda fastighetsbolag  

Not 11 Kortfristiga räntebärande placeringar

  Nominellt belopp Anskaffningsvärde Verkligt värde
Certifikat 715 000 714 205 714 597

Not 12 Inteckningslån

Inteckningslån relaterat till stiftelsens egna fastigheter uppgår till 45 050 (45 050) och löper med 3 månaders rörlig ränta som under året uppgick i genomsnitt till 1,3 procent (1,4).

29

2021/22:RJ1 NOTER

Not 13 Ställda säkerheter

  2021-12-31 2020-12-31
Fastighetsinteckningar 49 371 49 371
Summa 49 371 49 371
Not 14 Eventualförpliktelser    
     
  2021-12-31 2020-12-31
Beviljade anslag att utgå ur kommande års avkastning 15 950 33 100
Summa 15 950 33 100

Not 15 Ramanslag

  2021-12-31 2020-12-31
Ej utnyttjade ramanslag 4 331 33 648
Summa 4 331 33 648

Not 16 Väsentliga händelser efter räkenskapsårets slut

Inga väsentliga händelser har inträffat efter räkenskapsårets slut.

30

2021/22:RJ1

2022–02–24 2022–02–28 2022–02–24
Anders Malmberg Ingela Nylund Watz Sverker Sörlin
Ordförande Vice ordförande  
2022–02–24 2022–02–24 2022–02–23
Jennie Nilsson Kerstin Hessius Ulla Andersson
2022–02–24 2022–02–24 2022–02–24
Jan Häggström Hans Rothenberg Marie-Louise Hänel
    Sandström
2022–02–24 2022–02–24 2022–02–24
Gunilla Svantorp Lynn Åkesson Christofer Edling
2022–02–24    

Marika Hedin

Verkställande direktör

Riksrevisionens revisionsberättelse har lämnats

Tomas Kervenhed

Auktoriserad revisor

31

Tillbaka till dokumentetTill toppen