Till innehåll på sidan

Uppgradering av det svenska medborgarskapet

Motion 2021/22:1435 av Boriana Åberg (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-09-30
Granskad
2021-09-30
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra lagen om svenskt medborgarskap och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Till skillnad från andra länder är det väldigt lätt att få medborgarskap i Sverige. Det enda kravet som ställs är att man har bott i landet i fem år (två år vid giftermål med en redan svensk medborgare). Det nästan automatiska förfarandet vid beviljandet av medborgarskap har resulterat i att många svenska medborgare inte känner någon samhörighet med landet Sverige.

För att ändra på det och tydliggöra sambandet mellan medborgerliga rättigheter och medborgerliga plikter bör det införas fler krav. Kunskap i det svenska språket är grund­läggande för att kunna delta i de demokratiska processerna. Därför bör ett språktest införas som krav för medborgarskap. För att främja integrationen bör det även krävas egen försörjning, och har man försörjts av samhället borde man även ha återbetalat skulden innan ansökan om svenskt medborgarskap beviljas.

 

 

<

Yrkanden (1)

 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra lagen om svenskt medborgarskap och tillkännager detta för regeringen.
  Behandlas i
  Socialförsäkringsutskottet
  Betänkande 2021/22:SfU13
  Utskottets förslag
  Avslag
  Kammarens beslut
  Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Avsändare (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.