Ung företagsamhet

Motion 2014/15:378 av Hanif Bali (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2014-11-05
Granskad
2014-11-05
Hänvisad
2014-11-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga att alla elever bör få möjlighet att läsa Ung företagsamhet i gymnasiet.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det ska bli lättare att driva vidare UF-företag efter avslutad kurs.

Motivering

Ung Företagsamhet är en ideell och obunden utbildningsorganisation med syftet att tillsammans med skolan införa entreprenörskap och ett engagerat näringsliv i utbildningssystemet. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Genom att kombinera teori och praktik ger organisationen unga en möjlighet att utveckla sina entreprenöriella sidor.

Utbildningen erbjuds i dag gymnasieelever i åldern 16–20 år och sträcker sig över drygt 25 veckor, med start i augusti och avslut i maj. Under ett läsår får elever driva egna företag, så kallade UF-företag tillsammans i grupp om ca 3–5 elever. Eleverna arbetar med riktiga varor och tjänster och går igenom ett företags hela livscykel, från start och drift till avveckling. UF-företag drivs i utbildningssyfte och eleverna får inte ta några lån för att starta igång verksamheten. Däremot erbjuds de att skaffa investeringar, hitta egna samarbetspartners eller andra vägar att finna startkapital, exempelvis anordna loppis eller baka bullar.

Den kunskap som eleverna tillskansar sig inom ramen för utbildningen har visat sig ha flera positiva effekter enligt uppgifter från Ung Företagsamhet. Bland dem som gått Ung Företagsamhet blir över 20 procent företagare igen senare, de har högre genomsnittsinkomst och UF-alumner har färre antal arbetslöshetsdagar. Med anledning av detta bör möjligheten att utveckla konceptet ytterligare enligt förslagen nedan ses över.

Alla gymnasieelever ska få möjlighet att läsa Ung Företagsamhet

Andelen elever som läser Ung Företagsamhet skiljer sig kraftigt mellan gymnasiets olika utbildningar. 87 procent av de som läser handels- och administrationsprogrammet läser UF, att jämföra med vvs- och fastighetsprogrammet där bara åtta procent av eleverna gör det. Det program som har minst andel elever som läser UF är humanistiska programmet; där läser enbart en procent UF.

Gör det lättare att driva vidare UF-företag efter avslutad kurs

I dag drivs UF-företag under särskilt regelverk, som bland annat innebär att UF-företag inte får F-skattsedel och måste avvecklas efter verksamhetsårets slut. Det sänder fel signal till morgondagens jobbskapare. Ungdomar som vill fortsätta driva sitt företag måste lättare kunna övergå till fortsatt företagande, till exempel genom att kunna ansöka om F-skattsedel. Vi vill att fortsatt företagande blir vanligare än avveckling efter UF-året; det arbetet måste börja med att möjliggöra det.

.

Hanif Bali (M)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga att alla elever bör få möjlighet att läsa Ung företagsamhet i gymnasiet.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2014/15:UbU11
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det ska bli lättare att driva vidare UF-företag efter avslutad kurs.
    Behandlas i
    Skatteutskottet
    Betänkande 2014/15:SkU20
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.